Adresseavisens reportasjeserie «Kamskjelldykkerne» gjør at departementet nå reagerer. Siden 2002 har fire kamskjelldykkere fra Frøya mistet livet på jobb. De er en del av den dystre statistikken for innaskjærs yrkesdykking: Totalt ti menn har dødd siden 2000.

- Det gjør inntrykk å lese om dette. Vi kan ikke lene oss tilbake og akseptere at det finnes deler av norsk arbeidsliv der denne typen ulykker og dødsfall er såpass utbredt, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H).

Mange dødsfall: Her fra ulykken der Piotr Nosowski (31) omkom i 2009.

Han har ikke grunnlag for å slå fast at Arbeidstilsynet har gjort en for dårlig jobb, men statsråden ser med så stor bekymring på det som er kommet frem i Adresseavisen, at hun nå ønsker svar:

- Det er positivt at Arbeidstilsynet i vinter satte i gang et arbeid som resulterer i en rapport som kommer nå 1. juli. I tillegg har vi, grunnet medieoppslagene og henvendelser til oss, bedt om en egen redegjørelse fra Arbeidstilsynet rundt de mange dødsulykkene. Vi vil ha deres vurdering av egen innsats når det gjelder yrkesdykking innaskjærs – og en vurdering av om det er behov for ytterligere grep for å styrke sikkerheten, sier Sættem.

Aktuelle spørsmål er: Har næringen fulgt opp regelverket godt nok når så mange har dødd? Har Arbeidstilsynet gitt for mange dispensasjoner? Bør de gjøre flere tilsyn eller andre typer tilsyn? Bør regelverket strammes inn ytterligere – også utover det som foreslås i rapporten 1. juli?

Her kan du lese alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne».

Ønker svar: Statsråd Anniken Hauglie (H) ser med så stor bekymring på dødsfallene at hun nå ønsker svar fra Arbeidstilsynet.

Store forskjeller

I Adresseavisens artikler er det kommet frem: Det har ikke vært noen dødsulykker innen offshoredykking siden 1987. Her håndhever Petroleumstilsynet regelverket. Minst ti menn har dødd innaskjærs siden 2000, og totalt 30 yrkesdykkere har dødd innaskjærs siden 1975, ifølge Arbeidstilsynet. De håndhever regelverket her. Adresseavisen ba Arbeidstilsynet forklare forskjellene:

- Hadde vi hatt det enkle svaret på det, så kunne vi håndtert det. Det er derfor vi går inn i dette nå, sa regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet som har nasjonalt ansvar for dykking, til Ukeadressa i forrige uke.

Se oversikten over døde yrkesdykkere:

Offshoredykkerunionen (ODU) og Norsk Bransjeforening for Undervannsentreprenører (NBU) er blant dem som mener tilsynets «svake og uklare regelverk» må ta en del av skylden for ulykkene.

- Det er alltid en større risiko i enkelte yrker, men tallene her er altfor store til at vi kan slå oss til ro med dette, sier Sættem, som samtidig vil understreke:

- Ansvaret for HMS ligger til syvende og sist hos arbeidsgiver. Det er næringen selv som har ansvar for å sikre at reglene blir fulgt opp.

Se hvordan Frøyas kamskjelldykkere opererer - enn så lenge (video).

Stortingsmelding fra 2005

Allerede i Stortingsmelding 12 (2005–2006) påpekes det: «For snarlig å sikre en større grad av harmonisering mot Petroleumstilsynets regelverk og bedre oversikt over dykkeoperasjoner som foregår innaskjærs (...) er Direktoratet for arbeidstilsynet bedt om å vurdere enkelte konkrete regelverksendringer.»

Siden den tid har minst åtte menn dødd under yrkesdykk innaskjærs.

- Har direktoratet fulgt opp Stortingsmeldingen godt nok?

- Det har jeg ikke grunnlag for å mene noe om. Den vurderingen må vi gjøre når Arbeidstilsynet har svart på våre spørsmål, sier Sættem.

Da vil de også vurdere om reglelverket innaskjærs bør bli mer likt offshore-regelverket. Om kamskjellnæringa sier statssekretæren:

- Jeg har ikke noe forhold til næringa utover at jeg liker kamskjell. Vi vet at dykking er et risikabelt yrke, men for meg var det ukjent med omfanget dødsulykker i denne næringa, sier Sættem.

Les også: Eks-kamskjelldykkere snakker ut om hvordan de daglig brøt regler for å plukke mest mulig skjell

Varsler flere tilsyn

Offshoredykkerunionen (ODU) har kjempet for å få regelverket skjerpet.

- Vi håper dette betyr at det endelig går mot en sikrere regulering. Vi mener Petroleumstilsynet, som har god kompetanse på dykking, burde ha et hovedansvar. Det er slik de organiserer det blant annet i England, sier Jan Christian Warloe, innaskjærs talsmann i ODU.

Arbeidstilsynet er enig i at dykkernes sikkerhet må bedres, og varsler flere tilsyn fremover: «Men Arbeidstilsynet verken kan eller skal overvåke hvert eneste dykk,» skriver direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i en kronikk i Adresseavisen.

Les også: Kan bety slutten for næringa på Frøya