Men Jonas er glad han fikk  jobb på sykehjem.

- Det er så kjekt å ha dem her, de er så fine å prate med, sier Thea Nygård.

Hun sitter ved bordenden på stua ved Tiller helse- og velferdssenter, og blar litt i siste utgave av Familien. Øynene lyser opp når hun får selskap av Jonas og Kerta Hassan (17). De er blant ungdommene som i sommer jobber på sykehjem i Trondheim.

Givende: Kerta Hassan synes det er givende å jobbe på sykehjem, og er blitt glad i beboerne på Tiller helse- og velferdssenter. Beboer Thea Nygård er vant til å omgås unge, fordi hun har både barnebarn og oldebarn. Hun synes at Kerta og Jonas Green Leth-Olsen gjør en super innsats..

- Da jeg lå utpå her en dag, var han på døra for å se inn til meg, smiler hun og nikker mot Jonas.

- Jeg måtte jo høre om du ville ha frokost, sier Jonas.

- Vi eldre blir oppkvikket av disse ungdommene. Vi har det så trivelig sammen, sier Thea.

Første gang på sykehjem

Rundt 360 ungdommer i alderen 16–18 år meldte seg da Trondheim kommune for niende år på rad søkte etter ungdommer til Ung i jobb. Rundt 230 av dem ble innkalt på intervju, og av dem ble 40 heldige og dyktige ungdommer plukket ut til å jobbe i fire uker på ett av kommunens sykehjem.

Skeptisk: Jonas Green Leth-Olsen var skeptisk da han fikk jobb på sykehjem, men er blitt positivt overrasket over hvor bra jobben har vært.

Jonas og Kerta aner ikke hvorfor det ble akkurat dem, men de er begge glade for at de fikk tilbudet.

- Det hender jeg er litt misunnelig på kameratene som bare kan sove. Men jeg har det veldig fint her da, og det er greit å ha en sommerjobb, sier Jonas.

Han går til vanlig på studiespesialisering ved Tiller videregående like ved, men ante ikke hva som foregikk innenfor murveggene på nabobygget.

- Jeg hadde aldri vært på et sykehjem tidligere, sier han som medgir at han var veldig skeptisk til hva slags jobb han hadde fått.

Baker og synger

Heller ikke Kerta, som også går på studiespesialisering på Tiller, visste hva hun gikk til.

Bytur: Kerta Hassan tok med seg beboer Fritz Nerdal på bytur forleden.

- Jeg grudde meg veldig. Jeg trodde de eldre ville være sure og gretne, og at mange av dem ville uttrykke fremmedfrykt. Men de er jo så snille! Og så blir de så glade når vi kommer. Hvis vi tar dem med ut en tur, så er de så takknemlige, sier Kerta.

Hun setter pris på at de er nysgjerrige, spør henne om bakgrunnen hennes slik at hun kan fortelle at hun kommer fra et land hvor det er både elefanter og løver.

- Jeg trodde egentlig vi skulle få ordre om hva vi skulle gjøre. Men vi bestemmer det meste selv, sier Jonas som synes jobben har vært langt bedre enn han forventet. Kerta er enig.

- Jeg ser nesten ikke på dette som en jobb, sier hun.

- Hvordan er en vanlig dag?

- Om morgenen samler vi en del av brukerne i frokostgruppe, hvor de spiser og prater sammen. Så kan vi lese litt, kanskje i avisa, vi synger og spiller musikk. Vi har bakt mye, og vi tar med beboerne ut. Vi kan være i hagen, eller gå tur. Jeg har også vært på bytur sammen med noen av beboerne, sier Kerta.

- Og jeg har lakkert negler, påpeker Jonas.

Kakemix: Det har blitt mye baking i sommer. Kerta Hassan og Jonas Green Leth-Olsen er like spent på resultatet hver gang de har kake på gang.

Spilleliste

Denne dagen er kakemiks i ferd med å bli muffins og sjokoladekake inne i ovnen. Sommeren har gitt Kerta og Jonas masse bakeerfaring. Når muffinsen vokser ut av formene, og sjokoladekaken svulmer opp til en etasjekake, er de redd baksten er mislykket. Men når kakene serveres ute i hagen, smattes det rundt bordene. Kerta drar opp mobilen fra lomma, svitsjer frem Spotify'en, og trykker i gang en av sommerens hitlister på Tiller. «Kom mai du skjønne milde» er første låt. Så dunker «Frøken Johansen og jeg» ut av telefonen som ligger midt på bordet. Da spør en om hun ikke kan skru opp lyden litt.

Kerta synes sommeren har vært så fin, at hun vil fortsette å holde kontakten med de eldre.

- Du knytter jo bånd, og jeg er blitt så glad i dem. Jeg kommer til å gå masse på besøk her, i hvert fall i helgene, sier hun.

Rekruttering

Ett av målene med Ung i jobb er å rekruttere ungdommer til helsejobber. Kerta og Jonas ser ikke bort fra at de kan havne i helsevesenet etter hvert.

- Jeg får høre at jeg har et omsorgsgen, sier Jonas.

Skaper aktivitet: Enhetsleder Ann Sylvi Haugen Storvold er glad for å ha ungdommer i arbeid på sykehjemmet om sommeren.

Enhetsleder Ann Sylvi Haugen Storvold ser gjerne at de to kommer tilbake. Hun er glad for å ha dem på sykehjemmet i juli, fordi det fører til at dagene for beboerne blir bedre.

- Det er veldig kjekt å ha ungdommer her. De skaper aktivitet. De eldre synes det er stor stas, sier hun.

Både Kerta og Jonas droppet ferieplanene for å jobbe. Nå får de isteden penger på konto etter fire ukers jobbing. De skal brukes til litt unyttige ting, planlegger Kerta. Men de skal også spare.

- Jeg skal kjøpe meg bil. En som imponerer gutta og drar damer, smiler han.

Nå ser både han og Kerta frem til to ukers sommerferie før skolen starter.

- Det blir godt. Men jeg kommer nok ikke til å gå rundt og smile så mye som jeg har gjort her, sier Jonas.

Populært: I ni år har Trondheim kommune tilbudt sommerjobb på sykehjem for ungdommer i alderen 16-18 år Jonas Green Leth-Olsen og Kerta Hassan var blant årets heldige.

Populære jobber

Kommunen er en attraktiv arbeidsgiver for ungdommer som ønsker seg sommerjobb. Rundt 200 søkte på sommerjobb i Trondheim bydrift, mens over 400 søkte på jobb hos Trondheim eiendom. Bydrift har gitt jobb til rundt 20, mens Trondheim eiendom har 45 sommervikarer. Mange av disse sørger for at kommunale plener er nyklipte, i tillegg handler det om rydding og vedlikehold.

- Når det er så mange søkere, er det vanskelig å velge. Men hvis noen har gartnerskole, prioriterer vi det, sier Torbjørn Thoresen, avdelingsleder for Trondheim bydrift.

Myten om at det er barn av ansatte som får slike jobber, avsanner Trondheim eiendom:

- Alle kan søke, og barn av ansatte i Trondheim kommune har ikke fortrinnsrett, skriver Per Øystein Karlsen, driftssjef i Trondheim eiendom i en mail.