Torsdag skrev Adresseavisen om bystyrekomiteene. De fem komiteene har så langt i år ikke fremmet noen såkalte komitéinitiativ.

- Dette er et symptom på den politiske kulturen. Er man ivrige og årvåkne nok? spurte Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen.

Erling Moe (V) mener det er stort rom for å fremme politikk, men at det er opp til politikerne selv. Samtidig sier han partiene må bidra mer til at komitérepresentantene føler seg fri til å ha egne meninger.

- Her har noen partier mer å ta tak i enn andre, sier Moe, som ikke vil peke på hvilke partier han mener.

- Det er en utbredt oppfatning at representanter blir for sterkt bundet i enkeltsaker. Det skjer for ofte og er særlig utfordrende nå som vi har en storkoalisjon. Dette er et problem for demokratiet, sier Moe.

Les også: - Legg ned komiteene i sin nåværende form

Tre forslag for forbedring

Espen Agøy Hegge (KrF) har tre forslag for å få komiteene til å fungere bedre som politiske verksted:

* Partiene må gå i seg selv og vurdere hvordan de fordeler ansvar. I dag er kulturen at formannskapet avgjør, komitéleder setter agenda i liten grad.

* Møter bør legges til dagtid: Enklere for medlemmer og for pressen – og med tanke på befaring, så man slipper å dra til tomme barnehager og bedrifter.

* Komitéinitiativ bør kunne sendes direkte til rådmannen, ikke via bystyret. Dette vil gi mer makt til komiteen.

Espen Agøy Hegge (KrF) har tre forslag for å få komiteene til å fungere bedre som politiske verksted.

- Parkeres i kontroversielle saker

Bystyrekomiteene blir forsøkt parkert når de ønsker å ta opp kontroversielle saker, mener flere Høyre-politikere. Partiet tok initiativ til å behandle sykefraværssaken i alle komiteene i år.

- Vårt initiativ ble forsøkt avvist i alle komiteer. Vi fikk et klart inntrykk av at Ap ikke ønsker at komiteene skal spille noen reell politisk rolle i denne saken, sier

Ingrid Skjøtskift (H)

.

- Rita Ottervik har understreket hvor viktig det er at komiteene skal være politiske verksteder. Det blir tomme ord når man ser hvordan Ap forsøker å snevre inn komiteenes rett til å uttale seg i kontroversielle saker, sier Ingrid Skjøtskift (H).

Nestleder i byutviklingskomiteen, Michael Momyr (H), kaller mye av komitéarbeidet for rene «walkover-etapper».

- Et eksempel er «grønn strek» (bevaring av jordbruksareal, journ.anm.). Vi ville debattere saken i komiteen, men den ble sendt videre med et vedtak om å behandles i partiene først. Komiteene skal gi større transparens, men prosessene flyttes inn på lukkede partimøter. Representantene bindes for ofte av sine partier, mener Momyr.

Han peker på Ap som en versting.

Arbeiderpartiet

Ordfører Rita Ottervik (Ap) synes komiteene fungerer godt.

- Bildet som kommer frem i Adresseavisen, blir litt skjevt. Selv om de ikke tar komitéinitiativ, er det mange private forslag og interpellasjoner i bystyret.

- Flere mener komitémedlemmene er for sterkt bundet av partiet. Ap nevnes som versting?

- Jeg bruker ikke å binde mine i komiteene. Det vil jeg på det mest bestemte avvise. Men vårt program og bystyregruppa er de som bestemmer politikken vår til slutt, sier Ottervik.

- Sykefravær og «grønn strek» nevnes som eksempler på at komiteene ikke brukes godt?

- Komiteene har ikke en representativ sammensetning, ikke alle partier sitter i alle komiteer og de har ikke vedtaksfullmakt. Det må være bystyret og formannskapet som endelig vedtar, sier Ottervik.

Om sykefraværsdebatten – eller mangel på debatt – sier ordføreren:

- Debatten ble ikke avvist, men komiteene kunne ikke fatte egne vedtak i den saken siden det var en orienteringssak. Men de kan fremme egne forslag til bystyret, for eksempel gjennom komitéinitiativ, sier ordføreren.

- Jeg bruker ikke å binde mine i komiteene. Det vil jeg på det mest bestemte avvise, sier Rita Ottervik (Ap).

Finanskomiteen vil trolig fremme et slikt initiativ om sykefravær på neste møte.

- Burde komiteene få flere saker?

- Hvis de ønsker det, kan de ta initiativ til det selv.

Les også: Politikerne må bruke makta vi har gitt dem

- Gode debatter i komiteene

Elin Marie Andreassen (Frp) har sittet i byutviklingskomiteen. Hun mener komiteene fungerer godt.

Elin Marie Andreassen (Frp) har sittet i byutviklingskomiteen:

- Da opplevde jeg at det var lite rom for diskusjoner rundt miljøpakken, det er saker som avgjøres et annet sted. Det burde nok vært flere komitéinitiativ, men det viktigste med komiteene er gode debatter, sier Andreassen.

Miljøpartiets Hilde Opoku mener komiteene fungerer bra:

- Komitéinitiativ var et forslag som jeg kom med og fikk inn i reglementet, nettopp fordi det ofte oppstår gode debatter der, sier Opoku.

Slik har komiteen en mulighet til å følge opp debattene med konkrete forslag.

Hilde Opoku (MDG) mener det oppstår gode debatter i komiteene.