Mandag åpent oljemessa ONS i Stavanger – med Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) på plass for å representere byen.

Flere kilder har sagt til Adresseavisen at varaordfører Hilde Opoku (MDG) angivelig holdes borte fra den svært profilerte messa hvor blant annet oljeeliten og den politiske eliten møtes.

- Jeg har vel sagt noe slikt som at jeg gjerne skulle vært der, mest på spøk. Jeg har ikke blitt nektet å dra, for å si det sånn. Det har i så fall ikke blitt kommunisert direkte til meg, sier Opoku.

Samtidig forteller hun:

- Da jeg tiltrådte som varaordfører, fikk jeg klar beskjed om at jeg ikke kunne regne med å få representere Trondheim kommune overfor oljebransjen. Dette fordi jeg ikke har tillit i den næringa, sier Hilde Opoku (MDG).

- Hvem ga den beskjeden?

- Rita Ottervik.

Les også: MDG: – Ny konsesjonsrunde for oljeleting er uansvarlig

Kritisk til oljebransjen

Det er kanskje ikke så overraskende at en partitopp for De Grønne er kritisk til oljebransjen, men det var likevel mange som satte kaffen i halsen da Opoku i sommer deltok i debatten rundt oljeselskapet Det norske.

- Jeg synes ikke miljøbyen Trondheim behøver å lyse opp Torvet med neonskiltene til et oljeselskap, sa Opoku, blant annet.

- Hva tenker du om oljemessa i Stavanger?

- Jeg har ikke satt meg inn i programmet, men jeg håper de tar inn over seg at omstilling er viktig. Vi trenger en forsvarlig politikk, ikke bare i et miljøperspektiv, men også for arbeidsplassene. Det er mye kompetanse i bransjen som må tas med videre, for eksempel innen havbransjen, sier Opoku, som selv har hovedfag i statsvitenskap nettopp om olje- og gassteknologi.

- Jeg opplever ikke å bevisst ha blitt holdt unna messa i Stavanger, men dersom jeg oppfattes som en trussel mot bransjen, viser det at det nytter å engasjere seg, sier Opoku.

Les også: Snipp, snapp snute, så var oljeeventyret ute

Bekrefter beskjeden

Rita Ottervik er i Stavanger sammen med kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H), rådmann Morten Wolden, og en rådgiver i rådmannens fagstab.

- Det går rykter om at Opoku holdes borte fra messa?

- Det er helt ukjent for min del. Tidligere har ordfører og rådmann dratt. Nå tar vi med opposisjonen også, siden det har vært et ønske fra dem, sier Ottervik.

- Opoku sier at du tidligere har gitt henne beskjed om at hun ikke får representere Trondheim kommune overfor oljebransjen. Stemmer det?

- Ja, altså det jeg har vært opptatt av i arbeidsfordelingen mellom oss, er at det er krevende å representere kommunen når du må du ta hensyn til hva flertallet mener og ikke hva du selv mener. Det er krevende. Det er ikke noe som er spesielt heldig for Trondheim kommune hvis hun gjør det, men hun kan selvsagt være med på møter med bransjen. Men det er krevende for henne å snakke imot sitt eget standpunkt, sier Ottervik.

- Hva tenker du om Opokus utspill i sommer om oljeselskapet Det norske sin tilstedeværelse på Torvet?

- Jeg er uenig med henne. Det er viktig for Trondheim å ha Det norske på Torvet, sier ordføreren.

- Er det skadelig for kommunen når varaordfører uttaler seg så kritisk?

- Vi har alltid hatt stemmer som har alternative syn, inkludert forrige varaordfører (SV-politiker Knut Fagerbakke, journ.anm.). Men jeg målbærer flertallets syn, sier Ottervik.

Les også: To bryllup og en real oljesmell

Håper på omstilling

Opoku har noen ønsker til de som representerer Trondheim på messa i Stavanger:

- Jeg håper og tror at de har høye ambisjoner for en konstruktiv tilnærming til omstilling av bransjen og ikke forlenget seigpining. Trondheim skal være en ledende by på miljøområdet, sier Opoku.

Ottervik svarer at Opoku har grunn til å håpe på at hun heier på forskning og utvikling.

- Men at jeg skal snakke ned næringa, det kan hun ikke håpe på, sier ordføreren.

Trondheim kommune har tirsdag hatt møter med ulike oljeselskap, både de mindre og større, som Statoil. De har også møtt direktøren for Oljedirektoratet og Gassco (et statlig selskap som drifter gassrørledninger på norsk sokkel).

- Hva er målet for kommunen?

- Det er viktig å være til stede og synliggjøre at byen vår er opptatt av olje- og gassnæringen. Og så er vi her for å få kunnskap, være godt orientert om selskapenes planer fremover og hvordan det påvirker oss. Vi er også her fordi Statoil er viktige for oss når det gjelder forskning, sier Ottervik.

Les flere saker om Hilde Opoku her.

Les også: - Det norske har et forklaringsproblem