I fjor sommer, 25. juni, gjorde fellesnemnda for Leksvik og Rissa et vedtak på vegne av nye Indre Fosen kommune: De bestemte at Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik skulle bli kommuneadvokat. To dager tidligere hadde det foregått noe som aldri ble forelagt politikerne i fellesnemnda: Den gullkantede avtalen til Dretvik ble signert. Fellesnemnda gjorde altså – uavhengig av denne avtalen – et eget vedtak på at Dretvik skulle bli kommuneadvokat:

- Politikerne gjorde en beslutning som er uvanlig. De burde ikke ansette andre enn rådmannen, selv om det er fristende. De kan i høyden ansette folk i toppledelsen, men å innplassere folk nedover i strukturen, som en kommuneadvokat, er etter min mening rådmannens jobb, sier avdelingsdirektør og advokat Tor Allstrin i KS Advokatene.

Les bakgrunnen for saken: Kommuneadvokat på Fosen skulle få 3,7 mill. i etterlønn

- Blir sjelden problemer

Han har fulgt kommunesammenslåinger svært tett de siste årene.

- Dersom det gjøres en dårlig vurdering i en ansettelse gjort av politikerne i fellesnemnda, kan rådmannen si til politikerne: Dette var en dårlig vurdering dere gjorde, og ikke mitt ansvar, sier Allstrin.

Det er ikke uvanlig at man inngår avtaler med rådmenn som ikke får jobb videre i den nye, felles kommunen. Det kan dreie seg om en sluttavtale, en permisjon eller en ny stilling. I Mosvik, som slo seg sammen med Inderøy i 2012, ble daværende rådmann ny næringssjef i Inderøy. Det var fellesnemnda som besluttet dette.

- Har det vært mye trøbbel de siste årene rundt dette?

- Frem til den pågående kommunereformen, er erfaringene at det sjelden blir problemer. Rådmenn er ofte smarte folk, de føler seg frem til en forståelse. Dersom de forstår at fellesnemnda ikke vil ha dem, så finner de løsninger, sier Allstrin.

Les kommetaren: Skamløse kommunetopper

Det var Fosna-Folket som først omtalte saken om rådmann Dretviks gullkantede avtale.

Skjønner dilemmaet

- Hvordan løse problemet med to rådmenn som skal bli én, hvis politikerne ikke for lov til å «love bort» noe?

- Jeg skjønner dilemmaet veldig godt. Det er fristende å inngå en avtale for å legge saken død, og samtidig sikre at man beholder rådmannen ut tiden i den gamle kommunen. Men jeg anbefaler det ikke, sier Allstrin.

KS har utgitt en 52 sider lang veileder for «Arbeidsrettslige spørsmål som oppstår ved kommunesammenslåinger» (ekstern lenke). Den anbefaler KS kommunene å bruke.

Les også: Har ikke lenger tiltro til Dretvik som kommuneadvokat

Høsten 2015 fulgte daværende ordfører Einar Strøm i Leksvik med på opptellingen rundt sammenslåing mellom Leksvik og Rissa kommune. På dette tidspunktet hadde fellesnemnda allerede besluttet å gi Kai Terje Dretvik rollen som kommuneadvokat i den nye kommunen.
Høsten 2015 fulgte daværende ordfører Einar Strøm i Leksvik med på opptellingen rundt sammenslåing mellom Leksvik og Rissa kommune. På dette tidspunktet hadde fellesnemnda allerede besluttet å gi Kai Terje Dretvik rollen som kommuneadvokat i den nye kommunen. Foto: Finn Egil Johansen