Da asyltallene spratt i været i fjor høst, ble det opprettet akuttmottak over hele landet. Adresseavisen gikk igjennom kontraktene til de ni første midtnorske akuttmottakene (hoteller, pensjonater og campingplasser), og fant at ut at de kunne tjene opptil 130 millioner kroner.

Nå begynner det å bli klart hvor mye penger de ulike aktørene faktisk sitter igjen med, når kostnadene er trukket fra.

Tjente millioner i Meråker

Kristian Strand-Nustad ved Meråker Smelteverk Gjestegård har hatt en inntekt på opp mot 3,5 millioner kroner som akuttmottak i to måneder. Mange akuttmottak opplevde å få færre asylsøkere enn de var forespeilet, men det spesielle med gjestegården var at det aldri kom noen asylsøkere hit. Strand-Nustad anslår at de har brukt mellom 1,5 millioner og 2 millioner kroner i utgifter til et vaktselskap som holdt døgnkontinuerlig oversikt, til investeringer i infrastruktur og til lønn. Det betyr meget grovt anslått at han sitter igjen med 1,5 til 2 millioner kroner.

- Vi tilbød oss å betale tilbake kostpenger til UDI, men vi har ikke fått noen tilbakemelding på dette, så det har ikke skjedd, sier Strand-Nustad.

- Generøst tilbud

UDI kommenterer saken slik:

- Innehaveren nevnte dette med tilbakebetalingen av kostpengene i en prat jeg hadde med ham i vinter, i en periode med enormt arbeidspress i UDI, noe som beklageligvis gjorde oppfølgingen av dette fra vår side falt bort. Det er et generøst og positivt tilbud, skriver UDI-direktør Rune Vordahl i en e-post.

Han sier Meråker Smelteverk Gjestegård selvsagt er i sin fulle rett til å beholde pengene.

- Men hvis tilbudet fortsatt står ved lag, vil jeg oppfordre innehaveren til å ta ny kontakt, så skal vi få ordnet opp i dette, sire Vordahl.

Les også: Asylkrisen setter vår toleranse på prøve

- Føles bortkastet

Strand-Nustad sier det er klart han sitter igjen med penger, men at det hele likevel føles bortkastet:

- Vi har lagt ned en enorm innsats. Etter akuttfasen ble vi også godkjent som ordinært akuttmottak, men kommunen ga oss ikke bruksendring i tide. Dermed mistet vi kontrakten med UDI, forteller Strand-Nustad.

I dag leier han ut noen plasser til Norsk Mottaksdrift, som driver desentralisert asylmottak i Meråker.

- Det er magert, men det er i alle fall noen plasser vi har brukt, sier Strand-Nustad.

Fire mill i pluss i Steinkjer

Eier av Steinkjersannan Hotell, Jan Einar Asp, sier han i snitt gikk ca. én millioner kroner i pluss hver måned de fire månedene de drev som akuttmottak. Inntektene fra UDI var, grovt regnet, 6,6 millioner de to første månedene, og 5,6 millioner de to neste månedene. UDI forhandlet nemlig ned døgnprisen ved alle mottakene etter den første kontraktsperioden.

- Det er klart at når det gjelder akuttmottaket, så hadde vi forholdsvis lav kostnad på det, sier Asp.

Fra 1. juni i sommer gikk mottaket over til å være et ordinært asylmottak, noe som innebærer ganske mye lavere inntekter:

- Det er en helt annen verden. Vi har måttet investere blant annet i kjøkken og brannslukkingsanlegg – totale investeringer for langt over to millioner kroner. Så her sitter vi ikke igjen med så mye, sier Asp.

UDI sa opp kontrakten med Steinkjersannan nå nylig, så de får bare drive videre ut oppsigelsestiden, det vil si ut året.

- Ingen kan styre tilstrømningen med asylsøkere til landet, og det kunne jo ikke fortsette som før, sier Asp.

Les også: Oppdal: - Selvsagt skal vi hjelpe