Høsten er høysesong for påkjørsler av dyr. Det er jakttid og kveldene blir mørkere.

I Trøndelag har over 3300 bilister kollidert med dyr i fjerde kvartal de siste ti årene. Forsikringsselskapene har utbetalt en samlet erstatning på 83 millioner kroner.

I Sør-Trøndelag har det i denne perioden vært 1745 rapporterte viltpåkjørsler, med en utbetaling på 40 millioner kroner. I Nord-Trøndelag har tilsvarende tall vært 1642 kollisjoner med vilt og 43 millioner kroner utbetalt. Det viser tall fra Finans Norge.

Over hele landet

- I oktober går antall kollisjoner med dyr markert opp rundt omkring i landet, sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.

Det er store variasjoner mellom fylkene. Flest kollisjoner er det i Hedmark og Møre og Romsdal, fulgt av Rogaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommerbeite til vinterbeite og høstjakta er noen av forklaringene på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Alvorlige personskader

Kollisjon med storvilt som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når farten er over 80 km/t. I høy fart er det vanskeligere å oppdage og reagere i tide hvis et dyr er på vei ut i veien.

Jan Fleinsjø har følgende råd: – Demp farten, spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne.

Skadde dyr vil ofte forsøke å gjemme seg og kan være vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

- Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir lettere å starte søket. Kontakt politiet på 02800. Politiet varsler viltnemnda, sier Fleinsjø.

Meld fra om påkjørselen

Han understreker at man har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

- Du har ingen ting å tjene på å ikke melde fra om du har kjørt på et dyr. Du risikerer verken bonustap på forsikringen eller trenger å betale egenandel.

Sett ned farten

Fleinsjø har tre gode råd:

  • Sett ned farten i utsatte perioder på døgnet.

  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon inntil veien.

  • Se etter fareskilt for dyr.

Interessert i bil og trafikk? Her kan du lese flere saker om temaet.

Varsle: Du er pliktig til å varsle om påkjørsel av dyr, sier rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild / Gjensidige
Høysesong: I disse dager skjer det mange kollisjoner med storvilt. Her fra Namssogan der en bil har kjørt på en elg. Foto: Tom Fredrik Hess