Dagens ordning rundt feriestengning i de 58 kommunale barnehagene endres fra sommeren 2018. Det vedtok formannskapet tirsdag.

I dag er det opp til styrer, i samråd med brukerråd, om barnehagen skal stenge eller holdes åpen om sommeren, og dermed blir praksisen ulik. Sommeren 2016 holdt to av de kommunale enhetene åpent hele sommeren, 49 enheter holdt stengt i to uker, mens sju enheter holdt stengt i 3 uker.

Bestemmer ferieuker 1.august

Etter formannskapets vedtak blir det stengt i to uker, men at styrer i samråd med brukerråd vedtar hvilke to uker innenfor fellesferien den enkelte barnehageenhet skal holdes stengt.

- Den nye ordningen vil gjelde fra sommeren 2018. Dette fordi det må foretas en vedtektsendring, og at melding om feriestenging skal meddeles foreldre innen 1. august året før. Det vil si at alle kommunale barnehager holdes stengt to uker sommeren 2018, sier Elin Rognes Solbu, kommunaldirektør for organisasjon i kommunen.

I dagens vedtekter heter det at barnehagebarn som hovedregel ha fire uker ferie hvert år. Minimum tre uker bør være sammenhengende i løpet av sommeren. Med vedtaket om stenging er man sikret at alle barn får minst to av de tre ukene sammenhengende. I dagens vedtekter ligger det ingen føringer for når ferie skal tas ut.

Sparer millioner

I saksfremlegget ble det også vurdert åpning av bydelsvise barnehager i ferien. Men dette ville gitt en merkostnad, etter visse forutsetninger, på minimum seks millioner kroner. Rådmannen viser også til brukerundersøkelsen fra 2013 hvor 20 prosent av foreldrene svarer at de har behov for sommeråpen barnehage. Samtidig viser erfaringen fra barnehagene at antallet barn som møter opp i sommerukene, er langt færre enn det behovet foreldrene melder inn.

I tillegg ble det vedtatt at følgende merknad, lansert av Ottar Michelsen (SV), skal være med i de nye vedtektene:

«Formannskapet mener at spesielt sårbare barn, og barn med spesielle og vedvarende behov fortsatt bør ha en trygg og stabil hverdag, også ved ferieavvikling. Rådmannen bes påse en god dialog med foreldre og de eventuelle barnehagene.»

- Utrygge barn

- Dette er en sak hvor både kommunens økonomi, foreldre, arbeidsgivere og barnet må tas hensyn til. Men for oss i KrF er det ikke tvil om at barnet er viktigst. Det må ikke bli slik at arbeidsgiver skal bestemme hvordan familier innretter ferien sin slik at det går ut over barna, og spesielt da de yngste. Under sommeråpning er det ofte vikarer, og det kan føre til at de yngste barna blir utrygge. Det må vi ta på alvor. For barnets beste og økonomisk sett er sommerstenging best, sier kommunalråd for KrF, Geirmund Lykke.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.