Et stort hjerte i bambus, der det står «Velkommen» i midten, er det første som møter oss i den fargefrodige leiligheten på Tiller i Trondheim. Her bor Tor Jonny Henriksen (41), en av tolv Sorgenfri-selgere som er å se i kalenderen.

Hjemme hos-reportasjer

- Vi har blitt godt kjent med alle tolv og har laget en bildefortelling fra hvert enkelt hjem, forteller fotograf Mari Vold, som har jobbet med kalenderprosjektet siden april. Tanken var å lage et produkt med lengre levetid enn et vanlig magasin og et tilleggsprodukt til juleboka som utgis av gatemagasinet Sorgenfri.

- Det er veldig bra at folk får se at Sorgenfri-selgerne er vanlige folk som ikke bor under ei bru, i en container, eller her og der på en sofa. De fleste av oss har et hjem, sier Henriksen som har vært tilknyttet Sorgenfri siden etableringen i 2007.

Dyrevenn

- Sorgenfri er et veldig bra prosjekt for å holde seg rusfri. Du får ikke være med hvis du er synlig beruset, og du blir utvist hvis du er voldelig, forteller Henriksen som har en katt, fire rotter, to undulater, en fink og to kaniner i leiligheten sin. I tillegg har han en hest som er på oppstalling i Meråker. Han elsker dyr, og han elsker hjemmet sitt. Interiøret. Varmen. Tryggheten.

Med unntak av en rekke avrusningsperioder har han vært rusmisbruker siden han som 13-åring rømte fra fosterhjemmet i Bjerka i Nordland. Han bodde tidvis på ungdomshjem i Oslo og fikk etter hvert jobb i frisørsalongen Adam & Eva der han utdannet seg til frisør.

Plakatmodell

- Jeg ble kjent med mye folk i den perioden og fikk blant annet tilbud om å være modell for Levi's. Det hang plakater av meg over hele Oslo, sier han humrende og legger til at det var på den tiden han var lærling under Jan Thomas.

- Herregud, det er jo over 20 år siden. Vi jobbet ved samme frisørsalong. Han er veldig dyktig, og en jeg lærte mye av. Alle teknikkene, sier Henriksen som fortsatt tar noen klippejobber for kjente. I ti år var han ansatt som frisør før rusmisbruket tok knekken på karrieren.

- Det var mye rus i miljøet. Sjefen min hadde begynt å få mistanke om at jeg drev med rusmidler og sa at jeg kunne ta meg ferie, legge på meg litt, og så komme tilbake. Da gikk jeg på amfetamin. Men det er jo sånn at når du skal ut av noe, tar du noe annet og så begynte jeg å drikke meg ut av resten og fikk enda et problem.

Luksusprostituert

Han er åpen om alt. Den vanskelige oppveksten. Rusmisbruket. Og prostitusjonen. I løpet av tiden i Oslo var han såkalt luksusprostituert, det vil si han gikk aldri på gata, men satte inn annonser i avisene.

- Vi pleide å annonsere i noe som het Søndag Søndag. Jeg var sammen med en rekke kjente mennesker som jeg ser på tv nesten daglig. Vanlige familiefolk, politikere, tv-kjendiser. Jeg synes det er helt greit, jeg. Det er jo det eldste yrket.

Han tenner en sigarett og legger til at han hadde et godt forhold til kundene sine, var med dem på ferietur til Syden. Traff dem jevnlig.

Mye prostitusjon i Trondheim

- Jeg var vel et skalkeskjul i en del sammenhenger, også fordi mange ønsket seg yngre gutter, sier han og tilføyer at akkurat det er en spesielt trist side av prostitusjonen.

- Det er mye prostitusjon i Trondheim også. Og mitt inntrykk er at det er langt flere gutter enn jenter som prostituerer seg. Unge gutter. Det er tragisk. De henger rundt Trondheim Torg, og på McDonalds. Mange av dem er ikke i nærheten av å være 16 år, men langt yngre.

Han ser det kjapt. Legger merke til prostitusjon med en gang. Det er noe med å ha vært der selv.

Hjemmekjær

- Hvordan har du det nå?

- Jeg har det veldig bra. Jeg trives godt her, er veldig hjemmeperson, drar ikke så mye til byen. Jeg henter Sorgenfri-bladene og finner helst en plass utenfor byen. Jeg har jo mange faste kunder, sier han og løper etter kaninen som er på vei ut av buret og ned verandatrappen.

Han er opptatt av interiør. Samler på både gammelt og nytt. Og elsker å skifte farge på ting.

- Åh ja. Det begynte med kjøleskapet. At jeg ville ha det svart. Jeg drar rundt på bruktbutikker og kikker etter spesielle ting. Noe har jeg arvet. Og så spraylakkerer jeg møblene hvis jeg synes det blir for kjedelig, sier Henriksen og henter frem litt mat til katten sin.

Sorgenfri-kalenderen kommer ut 1. november.

Tor Jonny Henriksen er en av Sorgenfri-selgerne som har åpnet hjemmet sitt for den nye kalenderen som kommer ut i regi av Sorgenfri. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Tor Jonny Henriksen elsker hjemmet sitt og vil gjerne ha masse farger på interiøret. Han er en av tolv som er avbildet i den nye Sorgenfri-kalenderen. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Mari Vold (t.v) har skrevet teksten og fotografert alle bildene til den nye kalenderen med Sorgenfri-selgerne. Her er hun hjemme hos Tor Jonny Henriksen på Tiller. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen