Geirmund Lykke (KrF) er overrasket over at Ilen menighetsråd og biskopen trekker slike konklusjoner.

Biskopen tar opp saken i en e-post til byplankontoret i Trondheim kommune.

– En har fått oversendt uttalelse fra Ilen menighetsråd vedrørende detaljregulering av Nidarø. På bakgrunn av uttalelsen ser Nidaros biskop meget alvorlig på saken, da det synes som om disse planene berører Ilen kirke og dens nære omgivelser på omfattende vis, skriver Singsaas i e-posten.

Biskopen er for tiden på ferie utenlands, og han har ikke anledning til å kommentere saken nærmere.

Les også: - Har de tenkt til å ødelegge kirken?

Menighetsrådet er bekymret

Ilen Menighetsråd skriver i sin høringsuttalelse at de er svært bekymret for at den planlagte utbyggingen på Nidarø vil være negativ for Ilen kirke samt de nære by- og naturområdene. Deres innsigelse gjelder både det trafikale og selve utbyggingen.

«Ilen menighetsråd aksepterer ikke at området rundt Ilen kirke blir trafikknutepunkt for busser og drosjer og at det bygges en taxiholdeplass i Voldgata. Dette handler også om «kirkegårdsfreden», skriver de i høringsuttalelsen som biskopen viser til i sin e-post.

De mener utbygging også vil være negativt for miljøet, naturmangfoldet og tap av vakre rekreasjonsområder: «Alt dette er viktig for byens innbyggere og tilreisende,» heter det i høringsuttalelsen til menighetsrådet.

Ilen menighetsråd ber om at deres protest og blir tatt til følge: «Vi slutter oss også til Øya Vel sine uttalelser i denne saken, samt til de betenkeligheter som Statens vegvesen, politi, brannvesen og St. Olavs Hospital har angående det trafikale. Vi håper på en reell og åpen prosess vedrørende saken til det beste for byen og regionen vår,» skriver menighetsrådet.

Les også: Her er hele Nidarødebatten

Les også: Tett, men ikke tett i pappen

Lykke: – Overraskende

Kristelig Folkepartis Geirmund Lykke er tilhenger av utbygging av Trondheim Spektrum. Han er overrasket over uttalelsen fra Ilen menighetsråd som altså biskopen støtter.

– Det som Ilen har gitt uttrykk for, har jeg ikke sett skisser på, og jeg har vondt for å tro at det skal være så dramatisk for omgivelsene og Ilen kirke som det beskrives. Det er overraskende at det trekkes slike konklusjoner, sier Lykke.

Overrasket: Geirmund Lykke (Krf).

Han tar forbehold om at menigheten har sett skisser som han ikke har sett.

– Jeg tror det er mange som bør vente til materialet foreligger, og ikke uttale seg før man har sett hvordan omgivelsene blir forandret. Det eneste jeg har sett, er at det er foreslått drosjeholdeplass i gaten ved Ilen. Men at det skal være noe for menigheten å reagere sterkt på er overraskende. Men foreligger det skisser som viser at det gjøres inngrep på tomteareal eller plenareal, blir det raskt noe annet. Det må aksepteres at det kjørers biler i Voldgata, sier han.

Les også: Nå skal rådmannen utrede storhall på nytt

– Svært negativt for kirken

Adresseavisen har allerede omtalt at Ilen menighetsråd er meget skeptiske:

– Vi er redd Trondheim Spektrums planer om en ny hall på Øya vil ødelegge Ilen kirke og områdene rundt. Administrasjonen jobber med planer som vil være svært negative for den gamle kirken, sa Britt-Inger Volden, nestleder i Ilen menighetsråd til Adresseavisen i oktober.

Hun fryktet da at Trondheim Spektrum-utbyggingen vil forringe den vernede kirken fra 1889 og de historiske områdene rundt.