Gudmundsen fikk medaljen på Flatås Lions' 20-års jubileumsfest 12. november.

– Det var mitt livs største overraskelse, jeg ante ingenting på forhånd. Jeg opplever det som en stor anerkjennelse, og ikke minst en stor oppmuntring til å stå på videre i mitt frivillige arbeid, sier Gudmundsen.

60 timer med salmeboka

Mange kjenner ham fra NRK, fra livssynsprogrammer som «Morgenandakten», «Åpen himmel», «Mot helg» og «Salmer til alle tider». Han var også leder for redaksjonskomiteen og mannen bak ideen om sakte-tv-suksessen «Salmeboka minutt for minutt» i 2014. Nærmere 17000 var innom Vår Frue kirke i Trondheim i løpet av den 60 timer lange sendingen. 2,2 millioner seere var innom skjermen på et eller annet tidspunkt. Helt til slutt i sendingen ble Gudmundsen selv med i koret og bidro på «Hjemme i himlen», skrevet av faren Leonhard Gudmundsen. Det ble et sterkt øyeblikk for den rutinerte programlederen som sluttet i NRK i april året etter.

– Det er det største jeg har opplevd i NRK, og enda får jeg tilbakemeldinger fra mennesker som ser på dette som noe fantastisk, sier Gudmundsen.

Han deler æren for suksessen med Cantus-dirigent Tove Ramlo-Ystad, korforbundet, organist Knut Størdal og gode NRK-kolleger.

– De betydde veldig mye for oss, det ble en stor dugnad på mange måter, sier 65-åringen.

Salmesang: Det ble salme etter salme, minutt for minutt, i Vår Frue kirke i slutten av november i 2014. Både inne i kirka og på scenen utendørs.

Hele mennesket

Men det er ikke for NRK-innsatsen Gudmundsen får Kongens fortjenstmedalje. Hovedgrunnen er Gudmundsens engasjement i Flatås Lions, med barn og ungdom som har ulike funksjonshemninger, og som lett faller utenfor det ordinære fotballtilbudet.

– Du har jobbet frivillig, ulønnet og langt ut over det en kan forvente og forlange av en fotballtrener, og skapt en arena for mestring og inkludering hvor den enkelte blir sett og tatt vare på, og får utvikle seg ut fra sine egen forutsetninger, sa fylkesmann Brit Skjelbred i sin tale.

Helge Gudmundsen i aksjon med Flatås Lions i 2008. Foto: Vegard Eggen

Gudmundsen ser tilbake 20 minnerike år med det spesielle fotball-laget.

– Det å se at mennesker med utviklingshemming eller funksjonshemning utvikler seg både som fotballspillere og mennesker har vært stort. De sosiale ferdighetene er for meg like viktig som det som skjer på banen. Jeg bruker av og til å si at når jeg legger lokk på mine følelser tar de lokket og viser meg ikke bare glede, men de våger å være sinte og de setter ord på følelsene sine. De viser hele mennesket.

– Du har blitt et bedre menneske, rett og slett?

– Ja, jeg håper og tror det. Det er mange fordommer som er blitt borte. De har hjulpet meg å bli tryggere på meg selv, fordi de våger å gi så mye av seg selv. Menneskeverdet er blitt mye klarere for meg. Jeg visste jo ingenting om hva jeg gikk til, jeg trodde jeg kun hadde en gjeng diagnoser jeg skulle ta meg av. Men jeg fikk oppleve menneskene bak diagnosen. Det har vært så berikende for meg, sier Gudmundsen.

Jubileumstur til Spania

Nå er de et team på fem trenere, med Terje Johansen og Petter Stoerseth som hovedtrenere, sammen med Gudmundsen. I tillegg er assistenttrenerne Beate og Kristoffer og foreldrene rundt den 39 spillere store spillergruppa svært viktige, ifølge treneren.

God kontakt: - Å spille fotball sammen med denne gjengen var litt av et høydepunkt. Selv om det var språkproblemer, ja så ble det det knyttet gode vennskapsbånd. Det ble til og med landskamp mellom Spania og Norge! sier Helge Gudmundsen.

I august var de på jubileumstur til Alicante i Spania, sammen med vennelag fra Ranheim og Orkanger. Der fikk de låne fotballbanen i Villajoyosa, og på en av treningene kom byens ordfører, idrettsminister og lokal presse sammen med utviklingshemmede. Det ble også tid til landskamp mellom Spania og Norge. Selv om det var språkproblemer ble det knyttet vennskapsbånd på tvers av landegrensene.

Fint besøk: Flatås Lions fikk låne fotballbanen i Villajoyosa, og på en av treningene kom byens ordfører, idrettsminister og lokal presse sammen med utviklingshemmede. - Ordføreren ble så begeistret at han om kvelden kom til Solgården for å være med på premieutdelingen. Det hadde aldri skjedd tidligere, forteller Gudmundsen (til høyre).

Fylkesmannen trakk også frem Gudmundsens evner som foredragsholder og inspirator.

– Jeg har selv hørt deg, og inntrykket sitter i, selv mange år etter. Kanskje er noe av årsaken at du lever som du lærer, og at det er så tydelig at du er oppriktig glad i alle dem du jobber med, sa fylkesmannen.

Gudmundsen møtte kongen og dronningen under den store hagefesten i Slottsparken i sommer, og snart blir det gjensyn igjen. Gudmundsen vil takke for medaljen, men også for verdiene kongeparet står for.

– De ser og verdsetter enkeltmennesket og grasrota, uansett om det er våre nye landsmenn, de gamle sliterne, og alle imellom der. De har vært gode forbilder for meg.

Han håper også å kunne ta med kona Grete på Slottet.

– Hun har oppmuntret meg og støttet meg gjennom alle år, sier Helge Gudmundsen.

Heder: Fylkesmann Brit Skjelbred, Helge Gudmundsen og kona Grete feiret både 20-årsjubileum for Flatås Lions og tildelingen av Kongens fortjenstmedalje.