Meløy holdt denne uken kurs i retorikk for politikere i Miljøpartiet De Grønne. Målet: Å finne motsvar til «høyrepopulismens lettvinte omtale av vår tids store utfordringer».

- Vi aksepterer ikke at våre kjerneverdier som medmenneskelighet og humanisme reduseres til et skjebnesvangert «hylekor» og «godhetstyranni» på en kommunikasjonsrådgivers skrivebord, skriver varaordfører Hilde Opoku (MDG) i et slags kampskrift fra partiet som kommer ut denne uken.

Rundt bordet i formannskapssalen i rådhuset sitter seks stykk grønne politikere, som vil bli bedre på å kommunisere.

- Den delen av høyresiden som jeg ikke er så glad i, er flinkest til å være «ekte» og «autentisk». Når Per Sandberg er sint, så er han jo sint på ordentlig. Vi må bli bedre på å prate slik at det er forståelig. Hva er «det grønne skiftet»? «Omstilling»? Blir det bare gravalvor og moralisme, så lukker folk ørene, sier Meløy.

Les også: «Sylvi Listhaug» er en 24-åring fra Nord-Trøndelag

- Mangler autentisitet

Meløy – best kjent som skuespiller på Trøndelag Teater – er også førstevara for MDG i bystyret i Trondheim.

- Venstresiden mangler autentisitet. Det har vi nesten ikke hatt siden Hanna Kvanmo gikk bort, slår hun fast mens hun spretter rundt flippoveren og skriver halvkryptiske beskjeder som «tom ord» og «dialekt – knote».

- Si noe feil! nærmest roper hun.

- Obama: For en rytme, så nært, så kroppslig!

I tekstsamlingen som publiseres denne uka, skriver Meløy og Opoku at de synes det er tungt å være humanist og miljøverner når «iskanten flyttes av politikerne» og når «tannhygienen i barndommen skal avgjøre om du får gullbillett til ei framtid i det forjettede land».

Lagbilde: Fra venstre: Siv Maren Sandnæs, Ola Lund Renolen, Marianne Meløy, Hilde Opoku, Vegard Bilsbak, Line Ingebrigtsen Fjørstad og Hilde Lengali.

- 2016 et heslig år

De skriver også at grønn ideologi er motsvaret til den «blåbrune populismen» som vokser frem i Vesten:

- 2016 har vært et heslig år på så mange vis. Brexit. Donald Trump. Høyrepopulistisk fremgang i Frankrike. Da er det fint å samle på det som går bra: Som at den grønne kandidaten vant over Frihetspartiet i Østerrike og at det er De Grønne som tar ansvaret for fintellinga etter USA-valget, sier Meløy.

- Hvem vil dere til livs? Listhaug? Trump? De som vil utrede Lofoten?

- Vi vil ikke noen til livs, vi er ferdige med samtalen om at noen er dumme og vi er gode, sier Meløy.

- Men når du snakker om «blåbrun populisme», bidrar ikke også du til polarisering?

- Jeg synes det er fakta, når du ser for eksempel på Frankrike. Det er i alle fall ikke myntet på Listhaug. Men når det er sagt: Vi må passe på hvilke ord vi bruker når humanistiske verdier reduseres til «hylekor» og «elitefeminist», sier Meløy.

Les også: Listhaug-mania

Karlsson er Trump

Meløy er aktuell som Karlsson på taket på Trøndelag Teater.

- Da jeg forberedte meg på rollen, lette jeg etter en narsissist og en lystløgner, en som lurer seg til ting og havner i merkelige konflikter. Donald Trump ble rollemodell. Vi har satt Karlsson på taket til å styre verden! Hvis Karlsson fikk verdensherredømme, så ville han ha tenkt: Hvor er de voksne? Og det tenker sikkert Trump også.

Opoku var med på retorikkurset, og hun skal nå prøve å snakke mer rett fra levra og ta bort jåleordene:

- Retorikk har blitt så sentralt i den politiske debatten, og det er lærerikt å få jobbe med et språkgeni som Marianne, sier Opoku.

Festbremser

«Miljøvernerne, ja innimellom tenker jeg på dem (oss) som ei tante i avholdsbevegelsen som, akkurat når festen er på det artigste, river opp døra og remjer ut at nå må vi tenke på dem som ligger og sover eller gyter og melker og TA HENSYN! Tenk på morgendagen,» skriver Meløy i tekstsamlingen.

Hun utfordret politikerne til å se tilbake og fortelle: Hvorfor ble de egentlig engasjert i dette? Bystyrerepresentant Ola Lund Renolen fortalte om hvordan han klistret opp plakater for Bellona på 1980-tallet – og hans vei inn i partiet etter stortingsvalget i 2013 da de først fikk inn ett mandat og NRK slet med å plassere den enslige, grønne flekken på valgkartet. «Dette vil jeg være med på!» tenkte Renolen.

Nå skal han bare lære seg å formidle historien på en god måte.

PS: Per Sandberg sier han tror innbitt på det han står for, og at det derfor er «enkelt å opptre med ekthet». «Den dagen jeg ikke viser ekte engasjement vil jeg nok raskt bli gjennomskuet. Så er det selvfølgelig slik at et slikt engasjement (retorisk) kan oppfattes ulikt. Jeg registrerer at ord og meninger må være utrolige presise for å unngå unødvendige debatter som flytter fokus,» skriver Sandberg i en sms. Sylvi Listhaug avstår fra å kommentere retorikkurset.

Les også: Om syv år gamle Massoud