17. januar fyller Erling «Lingen» Næss 70 år. Minnene fra barne- og ungdomstid er rike.

«Erling var borte fra skolen i dag, – fordi han ville treffe meg! Vh Alf Prøysen». Slik lød lappen som Næss tok med seg til skolen dagen etter familien hadde fått besøk av Alf Prøysen på slutten av 50-tallet. Faren hadde startet ny møbelbutikk i «Trygdekassegården» i Dronningens gate i 1958 og familien Næss reklamerte for forretningen på sitt helt eget vis, ifølge den ferske 70-åringen.

– Vi dro på campingtur og satte opp teltet i hagen til Alf Prøysen. Dagen før første advent kom Prøysen med toget til Trondheim og jeg fikk skulke skolen for å møte ham. Så ble det «barnetime» i møbelbutikkens vinduer, for folk som passerte på vei hjem fra julegrantenning på Torget. Tre år på rad kom Prøysen hjem til oss. Jeg minnes ham som så alminnelig som det går an. Beskjeden, men allikevel nysgjerrig. Munter, men allikevel litt trist. Aldri et vondt ord! Det lyste snillhet av ham, forteller Næss.

Erling Næss i forkant av hagekonserten han holdt i Harald Bothners veg 44 på Tyholt i mai i fjor. Foto: bård sande

En annen helt han har møtt, om enn flyktig, er bokseren Muhammad Ali. De to delte fødselsdag og i år er det første bursdag han feirer uten Ali på jorda.

– For en mann! Det er lov å rope «I am the greatest» til hele verden, når du i faktisk viser at du er nettopp det. I 1979 fikk jeg utrolig nok, ta'n i neven – den var varm og god! Jeg tenker ofte på hva han kunne utrettet for å tette kløfta mellom verdens ulike religiøse grupper, om han hadde vært ung i dag, sier Næss om legenden som gikk bort i juni i fjor.

Rosenborger

Jubilanten er Norges første lektor med hovedfag i «Markedsføring og Forbrukerspørsmål» (1980). Han har arbeidet 35 år i videregående – og høyskoler, drev eget reklamebyrå, «Med-Ide» i 1992, og var konsesjonshaver, eier, og redaktør av Trondheim Nær-TV (1995), en TV-kanal etablert for å lage blest om VM på ski og 1000-årsjubileet i Trondheim i 1997. Deretter var han redaktør i TV Trøndelag.

Næss startet også «RosenBorgKanalen», Rosenborg Ballklubs egen TV- kanal (1991-2000), og innførte programmene «Før kampen» og «Etter kampen». Her et eksempel fra magasinet etter hjemmekamp mellom Rosenborg og Tromsø i 1993:

Næss har NFFs høyeste fotballtrenerutdannelse, og han er sertifisert trener i idrettspsykologi (NIF). Han har skrevet fagbøker i forbrukerlære, samt utarbeidet læreplaner for valgfaget forbrukerlære i vgs. Jubilanten har også skrevet barneboka «Markepappas underlige reise».

Næss er tidligere Rosenborg-spiller, i perioden 1968 – 1980, og var sentral da RBK vant sitt første «The Double» i 1971. Han har vært juniortrener, hadde flere tillitsverv i RBK og er tildelt RBKs fortjenstmedalje og Fotballmedaljen.

RBK-jubel etter at seriegullet ble sikret i Bergen i 1971. Fra venstre Per Loraas, Tore Lindseth, Erling Næss og Erling Meirik. Foto: ARKIV

Sang kom med fluestang

Låtskriver er han også og hans mest kjente låt er «Rosenborg e' lage' mitt, et eventyr i svart å hvitt» (1991). Låten ble skrevet i forbindelse med 75-årsjubileet til klubben og kom til da Næss var på fisketur.

– Ut av takten i kastene med fluestanga kom melodien, og teksten kom vel fra hjertet, antakelig. Jeg kan ikke noter noe særlig, så jeg var livredd for å miste melodien. Redningen ble en bondegård i nærheten, der ei koselig gammel kone tok meg med inn i stabburet. Der hadde hun en kassettspiller, og dermed ljomet «Rosenborg e` lage mitt, – et eventyr i svart å hvitt», - tostemt for både hester og kyr!

I 2014 samlet han en rekke av sangene sine på cd-en «Blainnadrops». Fortsatt skriver han låter og har opptredener i form av «konsert-kåserier» for store og små.

I mai i fjor stilte Erling Næss opp til hagekonsert i Harald Bothners veg 44 på Tyholt. – Ungdommene sang med fra første låt, de hadde ordnet seg med tekstene på telefonene! Da jeg tok på den gamle RBK-trøya og tok «Rosenborg e` lage mitt» som sang nummer 15, og alle sto jublende og sang med, kom det nok en tåre i øyekroken. Som en skåring i gode gamle dager altså! forteller Næss. Her sammen med arrangørene Olav Kjetil Myrvang (til venstre), Oddvin Østmo og Magnus Halset. Foto: bård sande

Ordet fritt-leverandør

70-åringen er gift og har fire barn, to barnebarn, samt hunden «Lillebror». Han er ihuga trondheimspatriot og en svært engasjert samfunnsdebattant. I 50 år har han vært fast leverandør til ulike avisers «Ordet fritt»-spalter, senest i mandagens utgave av Adresseavisen var han på trykk. Har han flere innlegg på gang?

– Ja, jeg «brygger» hele tida, og jeg klamrer meg fast til papiravisene! Jeg kan ikke gå over til «Face-fienden», når jeg stadig kritiserer den digitale galskapen rundt meg! Akkurat nå er jeg livredd for at massemorderen vinner frem til en kriminalomsorg som kommer til å pine de stakkars etterlatte enda mer. Og, hvem har funnet på innførselen av «strafferabatt»? Leste forleden om en storkriminell som har om lag 40 dommer hengende på seg. Politiet har avslørende og fellende bevis, men allikevel får han «strafferabatt», for å tilstå? Han får, med andre ord, «fire innbrudd til gode»? spør en opprørt Næss.

Selve dagen skal jubilanten tilbringe på Røros. Feiringen legges til sommeren, samtidig med flere andre jubileer i familien.

– I dag oppsøker jeg Gråbergan på Røros. På toppen skal jeg sitte å klappe på mine to beste venner, min kone og min hund, og mimre om livet jeg har hatt. Og tenke på det livet som kanskje kommer – dersom jeg er heldig!

Etter utgivelsen av cd-en «Blainnadrops» i 2014 har Erling Næss stadig hatt spilleoppdrag. – Det blir små og store konserter, for unge og gamle, resten av livet! Den kulturelle spaserstokken er også aktuell, nå skal flest mulig gledes! sier Næss. Foto: Kjell A. Olsen

Innslaget fra Rosenborg-kanalen hvor Erling Næss hilser fersk RBK-spiller Karl Oskar Fjørtoft velkommen til byen har fått kultstatus. Se hjemme hos-reportasjen hvor Fjørtoft spanderer sjokoladebananer: