Andelen midlertidig ansatte er høyere i helsesektoren enn ellers i arbeidslivet, viser SSB-tall. Det pågår også en stor debatt om å få opp andelen som jobber deltid innenfor helse. Men står helsefagarbeideren særlig utsatt til?

Innlegget til den desillusjonerte helsefagarbeideren Nina Korneliussen har gått viralt. Vi har bedt to av de største arbeidsgiverne – Trondheim kommune og St. Olavs Hospital – om å kommentere hennes påstander.

Les bakgrunn: Jeg må fraråde alle å bli helsefagarbeider. Yrket er rett og slett en stor bløff

Gir henne delvis rett

Trondheim kommune har 5600 ansatte i helse- og omsorgssektoren, hvorav nesten 50 prosent er helsefagarbeidere, ca. 42 prosent har utdannelse på høyskolenivå og under 10 prosent er ufaglært. Helsefagarbeidere har to år videregående skole og to år praksis (se faktaboks).

- «Har du ikke treårig høyskole, er du ikke ønsket mer enn annenhver helg, kan i nøden brukes om noen av dem med bedre papirer enn deg blir syke,» skriver kvinnen i debattinnlegget. Stemmer det for Trondheim sin del?

- Ja, det stemmer delvis: Vi har behov for begge typer kompetanse, men trenden er at vi prioriterer i større grad å ansette folk med høyere utdannelse, som sykepleiere. Vi har en betydelig økning i antallet ansatte, så samlet så øker fortsatt antall helsefagarbeidere, men i nye stillinger søkes det i stor grad etter de med høyere utdannelse, sier kommunaldirektør Helge Garåsen.

Han slår fast: Kommunen har ikke nok stillinger i forhold til hvor mange helsefagarbeider som utdannes.

- Debattanten fraråder folk å bli helsefagarbeider?

- For å være ærlig så er jeg er usikker på om helsefagarbeider er det sikreste kortet nå for å få fast jobb. Vi ser mindre økning i behovet for dem fordi oppgavene er blitt mer kompliserte, vi får pasientene tilbake tidligere fra sykehuset osv. Men vi har fremdeles behov for flere helsefagarbeidere og de som jobber her allerede, gjør en veldig god jobb, sier Garåsen.

- Etter lærlingtiden ble kvinnen fort nedgradert til tilkallingsvikar. Er dette vanlig praksis?

- Dessverre er det slik at mange helsefagarbeidere må gå som tilkallingsvikar før de får fast stilling, sier Garåsen.

- Debattanten hevder noen ansetter ufaglærte for å få ned lønnskostnadene. Har dere gjort dette?

- Nei, men det hender vi ansetter ufaglærte for eksempel som serviceverter eller i rekrutteringsstillinger for folk som er under utdannelse.

Les også: Jeg ble aldri noen stolt helsefagarbeider

Nina Korneliussen har fulgt nøye med på tilbakemeldinger i sosiale medier etter at leserinnlegget hennes tok av.

60 prosent deltid

Ved inngangen til 2017 hadde St. Olavs Hospital 363 helsefagarbeidere, hvorav 72 er menn.

- «Har du ikke treårig høyskole, er du ikke ønsket mer enn annenhver helg i helsesektoren, kan i nøden brukes om noen av dem med bedre papirer enn deg blir syke,» skriver kvinnen i debattinnlegget. Stemmer det for St. Olav sin del?

- Vi har jo 363 helsefagarbeidere, så det stemmer ikke helt. Men tendensen de siste årene er at denne yrkesgruppen går ned, og trenden går i retning flere sykepleiere. Det handler blant annet om at oppgavene blir mer spesialiserte og kompetansekravene blir høyere, sier organisasjonsdirektør Heidi Magnussen.

Hun legger til at de nå jobber med å se på oppgavefordelingen på sykehuset for å få riktig kompetanse på riktig plass. Det vil være behov for helsefagarbeidere i noen grad også på sykehuset fremover.

- Debattanten fraråder folk å bli helsefagarbeider?

- Jeg oppfatter det absolutt ikke slik, men jeg ser at arbeidsmarkedet for denne gruppen er større i kommunesektoren enn i spesialisthelsetjenesten, sier Magnussen.

Les også: Arbeidsledig helsefagarbeider skaper debatt

Ansetter færre helsefagarbeidere: Heidi Magnussen ved St. Olavs Hospital sier trenden er klar.

60 prosent av helsefagarbeiderne ved St. Olav jobber deltid.

- Vi har en politikk på å imøtekomme ønsker om høyere stillinger, og jeg har ikke registrert at noe ufrivillig deltid blant denne gruppen, sier Magnussen.

Sykehuset har bare noen helsefagarbeidere som tilkallingsvikarer, fordi de ellers fyller opp med studenter.

Les også: - Jeg er ei jente på 19 år og jeg tørker rumper på jobb