På en storgård sør for Trondheim bor tidligere Melhus-ordfører (Sp) Jorid Jagtøyen. Hun leder det lokale bondelaget og driver såkornproduksjon ett steinkast unna E6-en.

- Makta flyttes stadig mer vekk fra der folk bor. Nærpolitireformen gjør at lensmannskontor vårt blir borte, mens Politidirektoratet i Oslo vokser. Og kommunereformen – som kan ha mye for seg – blir helt feil når de snakker om tvang. Sykehuset i Orkanger er under press, og Nav-kontorer legges ned. Landbruksmeldinga som kommer, betyr enda mer sentralisering, sier Jagtøyen.

- Større forskjeller enn ventet

64 prosent er helt eller delvis enig i at for mye makt er sentralisert i Oslo. Det er et flertall for dette synet både i byene og på bygda, både blant de med høy og lav utdannelse – og blant velgere fra alle partier. Det viser en nasjonal undersøkelse gjort av Respons Analyse for Adresseavisen og Aftenposten.

- Norge har blitt en mer sentralisert stat. Du hadde neppe fått samme resultat for ti til tyve år siden, sier forsker og statsviter Espen Leirset ved Nord Universitet.

Det største forskjellen er mellom by og land: 75 prosent av dem som bor på bygda er kritiske til Oslo-makta, mens det tilsvarende tallet for folk i storbyer og deres randkommuner er 53 prosent.

- Sp vil gjøre et veldig godt valg, og det handler nettopp om dette. De er mye mektigere som distriktsparti enn som bondeparti, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Leirset er overrasket over tallene:

- Skillelinjen mellom by og land er gammel, men forskjellene er større enn ventet, trolig grunnet regjeringens reformer. Mange på landet føler seg marginalisert, man føler at man står igjen på perrongen mens det politiske toget med godene går. Dette stemmer ikke alltid med virkeligheten: Overføringen til små kommuner er for eksempel størst. Men politikere forstår ikke den voksende mistilliten på bygda, og det kan bli alvorlig, sier Leirset.

- Men flertallet i alle landsdeler mener at Oslo-makta er for stor?

- Det er en nyhet som må få større realpolitisk betydning, sier Leirset.

Bygda under press

Lokalt ser Jorid Jagtøyen mange saker der hun mener staten og sentrale føringer er for sterke:

- Vi ble plutselig redusert til en høringsinstans i saken om ny godsterminal, som handler om vår egen jord. I Selbu møter de krav om høyere standard på sykkelveien enn de har på fylkesveien. I Melhus vil vi bygge, men i dalen vil det gå ut over dyrkamarka, mens i dalsiden er det strenge krav til kollektivtrafikk. Staten møter seg selv i døra: Det blir feil uansett, sier Jagtøyen.

Les kommentaren: Venner vel så viktig som velgere

Statsviter Leirset bruker ulvedebatten som eksempel på fremmedgjøringen som han mener er i ferd med å skje på bygda:

- Opplevelsen er at de urbane kreftene ikke forstår livet på bygda. Det samme gjelder kommunereformen: Når man kombinerer snakk om tvang med den internasjonale antielitistiske bølgen vi ser i USA og Storbritannia, må norske politikere følge med. Legitimitetskrisa vokser, sier han.

Sp- og KrF-velgere er mest kritiske til Oslo-makta, med henholdsvis 92 og 82 prosent. Høyre- og Venstre-velgere er minst kritiske, men også her mener flertallet at Oslo-makta er for stor. Ap ligger på snittet med 64 prosent.

- Sp og KrF fronter noen anti-urbane verdier, og særlig Sp har fått en kongesak i strukturreformene. KrF har de konservative, klassisk kristne verdiene om familieliv som en kontrast til «normoppløsningen» i byen, sier Leirset.

Forsker Espen Leirset ved Nord universitet.

Flytter ut arbeidsplasser

Torsdag presenterte kommunalminister Jan Tore Sanner sin plan for flytting av statlige arbeidsplasser.

- Undersøkelsen til Adresseavisen gir Sanners utflytting større legitimitet. Sist gang man tok et slikt grep, var under Victor Norman (H) i 2003. Så skjedde det veldig lite i den rødgrønne regjeringsperioden, sier Leirset.

Nordmans utflytting av åtte statlige tilsyn skjedde riktignok etter et forlik mellom regjeringspartiene og SV og Ap. Aarebrot mener forventningen til en ny rødgrønn regjering er stor.

- De må få en ny Victor Norman, og flytte direktorater og tilsyn ut av Oslo på en brutal måte. De må bare lukke ørene for fagforeningene, sier han.

Han peker på de mellomstore byene som Molde, Skien og Steinkjer som lokalisering, ikke Bergen og Trondheim.

- Hvis regjeringen ønsker større oppslutning om politireformen, må de flytte Politidirektoratet til Tromsø, sier Aarebrot.

Les kommentaren: Ulv i fåreklær

Frank Aarebrot

Stoler fortsatt på staten

Jagtøyen i Melhus bruker utbyggingen av E6 i Trøndelag som et siste eksempel på at staten tar makt lokalt:

- Lokalt var det tverrpolitisk enighet fra ytterste høyre til venstre om å prioritere E6-en sør for Trondheim. Så oppretter regjeringen et nytt veiselskap som overkjører dette og prioriterer E6 nord, sier hun.

- Er du enig med statsviteren som mener å se en voksende mistillit mot politiske institusjoner?

- Vi stoler fremdeles på staten, og jeg ser ingen generell mistillit mot institusjonene. Men vi er opprørte over dagens politiske regime, sier Sp-lokalpolitikeren.

Mister makt: Tidligere Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) mener trenden er at makt flyttes vekk fra distriktene. Mens Melhus mister lensmannskontoret vokser Politidirektoratet i Oslo, sier hun.