- Når jeg ser på forholdene til de eldre mange steder i kommunen, blir jeg flau over overskuddet de presenterer, sier Wiggen.

- Pengene er der. Disse millionene kunne utgjort en stor forskjell. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å rekruttere folk, men med såpass mange penger kan man få til ordninger som gjør det mer attraktivt å jobbe, også innen hjemmetjenesten, sier seniorrådlederen.

Les bakgrunn: Kommunen bruker 50 millioner mindre på eldre enn planlagt

Samtidig vil hun nyansere kritikken:

- Det har vært et utrolig krevende år, men nå ser det ut til å bedre seg. Jeg har stor tro på den nye modellen med tre ledere under kommunaldirektøren, sier Wiggen.

Ap: Må bli mer «hands on»

Ordfører Rita Ottervik (Ap) henviser til Geir Waage (Ap).

- Jeg reagerer sterkt på at pengene ikke blir brukt slik de skal. Det politiske flertallet har vært veldig tydelige på at eldreomsorgen skal styrkes mest. Nå må vi legge enda mer press på rådmannen, sier Waage.

Ordfører Rita Ottervik og kommunalråd Geir Waage. Foto: jens petter søraa

- Vil dere som har sittet så lenge med makten også selv ta en del av ansvaret?

- Vårt ansvar er å stille midler til rådighet, og det har vi gjort her. Så må vi bli enda mer «hands on» enn det vi trodde var nødvendig. Det er derfor jeg i formannskapet nå fremmer et forslag om kvartalsvis rapportering på antall årsverk i eldreomsorgen, sier Waage.

- Burde dere ikke oppdaget dette litt før?

- Det var ingenting i kvartalsrapportene gjennom året som tilsa et så stort overskudd innen helse. Det kom overraskende på oss når vi nå ser tallene, sier Waage.

- Rimer ikke

Sivert Bjørnstad (Frp) synes overskuddet ikke rimer med forholdene det rapporteres om fra eldreomsorgen.

- Det henger ikke sammen. Samtidig vil jeg også si at det generelle rekordoverskuddet gjør det helt urimelig å fortsette å kreve inn så mye i eiendomsskatt som vi har i Trondheim, sier Bjørnstad.

Sivert Bjørnstad (Frp) Foto: Terje Visnes

Geirmund Lykke (KrF) poengterer at avviket tross alt bare er på tre prosent av totalrammen.

- Så det er ikke svimlende. Men når det er sagt, ville jeg absolutt foretrukket mindre avvik. Det har tatt altfor lang tid å få besatt de nye stillingene, sier Lykke.

KrFs Geirmund Lykke Foto: Terje Visnes

Ingrid Skjøtskift (H) er oppgitt:

- Det ser meningsløst ut, og det er nok ganske irriterende for folk å se de mangler som er i tjenesten, og samtidig høre at det er penger til overs, sier hun.

- Bedre med penger i år

Hjemmetjenesten i de ulike bydelene sliter blant annet med å klare å redusere antallet ansatte som hver av brukerne må forholde seg til. Flere nye midler, vil kunne gjøre situasjonen bedre.

Ved Nidarvoll hjemmetjeneste har brukerne i gjennomsnitt flere enn ti hjelpere innom i uka, ifølge en ny rapport. Enhetsleder Kari Margrete Iversen mener imidlertid at det ikke nødvendigvis hadde blitt bedre med mer midler allerede i fjor:

- Vi har jobbet mye med å snu det underskuddet vi har hatt, blant annet med å ta administrative grep. Sånn sett har vi nå et mye bedre fundament for å ta imot nye midler nå sammenlignet med i fjor, sier Iversen.