- Det er ikke bra å bare sitte hjemme. Man må være aktiv, prøve å få seg en jobb, og stå på i jobben.

Arezoo Baba er 43 år, kom til Norge fra Iran for to og et halvt år siden, og bor nå i Trondheim sammen med ektemannen og den ene sønnen. Noen få måneder etter at hun kom til landet, var hun i gang med et norskkurs. Via norsklæreren der fikk hun vite om jobbsjansen for innvandrerkvinner.

- Jeg kom til Norge og jeg sto på for å få meg en jobb. Nå har jeg 100 prosent stilling og trives veldig, forteller Baba. Hun jobber i dag på Trondheim tannhelsesenter, i hovedsak med å sterilisere utstyr.

- Tannhelsesenteret er ikke bare en arbeidsplass, vi som jobber her er som en storfamilie, sier 43-åringen.

I Iran har Baba blant annet drevet en egen restaurant med åtte ansatte, en frisørsalong og en skobutikk. Jobben på tannhelsesenteret startet egentlig som en tre måneders praksisplass, men etter bare to måneder fikk hun tilbud om en jobb.

- Jeg hadde ingen erfaring eller kompetanse innenfor helse fra før, så i starten var det mye opplæring. Men alle kollegaene mine har hjulpet meg og jeg har lært fort.

Jobber for barna

Baba mener arbeid er veldig viktig. Hun ser på det som en viktig del av integreringen, sammen med det å være sosial og ha kontakt med andre nordmenn.

- Da jeg kom til Norge hadde jeg som mål å få en jobb. Jeg liker ikke å bare sitte hjemme. Jeg er en aktiv og sosial person, med et stort ønske om å ha kontakt med mange mennesker. Jeg tror de fleste vil bli gal av å bare sitte hjemme. Det er også mye lettere å bli deprimert.

Samtidig understreker hun arbeid som en viktig del av å være et godt forbilde for barna.

- Jeg tror ikke livet kommer til å bli lettere i årene framover, for hele verden har mye problemer for tiden. Derfor må barna bli flinke og lære av oss, sier Baba. Selv har hun to sønner, en på 16 som bor her i Norge, og en på 25 som bor i Iran. Sønnene er en viktig årsak til at hun ønsker å tjene egne penger.

- Jeg vil kunne gi dem en god utdannelse og en bra framtid. Jeg har også et stort ønske om at eldstesønnen min kan flytte hit.

- Viktig tilbud

Baba er kjempefornøyd med alle hun jobber sammen med, og hun skryter spesielt mye av sjefen, Linda Johannessen. Selv sier Johannessen at hun er storfornøyd med Arezoo.

- Hun er kjempeflink, pliktoppfyllende og en veldig glad person, forteller Johannessen. Hun synes tilbudet til jobbsjansen er kjempebra, spesielt ettersom arbeidsmarkedet generelt er vanskelig for tiden.

- At det da er mulig å ha en egen organisasjon som kan hjelpe innvandrerkvinnene litt på vei, så de vet hvilke regler og systemer de skal forholde seg til i Norge, er kjempeviktig.

6 av 10 ut i jobb eller utdanning

Norsklæreren som tipset Baba om jobbsjansen for innvandrerkvinner, var Hanne Mette Kongsvik. Hun jobber sammen med tre karriereveiledere med et mål om å få flere innvandrerkvinner ut i jobb.

- Det viser seg at det er mange i denne gruppen som blir sittende hjemme, men med et ønske om å jobbe. Flere sliter imidlertid med dårlig selvtillit og tror ikke de kan nok, forteller Kongsvik. Samtidig er hun opptatt av å få fram at de fleste kvinnene vil jobbe hvis de bare får sjansen. Hun oppfordrer både hjemmeværende innvandrerkvinner og mulige arbeidsplasser om ta kontakt.

- Praksisjobbene er egentlig vinn-vinn situasjoner. Arbeidsgiverne får en hjelpende hånd, og kvinnene får arbeidspraksis og lært seg mer norsk. De fleste får også bedre selvtillit når de etterhvert opplever mestring i jobben, forklarer Kongsvik. Når kvinnene har fått en praksisplass, driver jobbsjansen med tilrettelegging og veiledning på arbeidsplassene.

- Vi klarer nå å få seks av ti ut i utdanning eller jobb etter praksis. I et samfunnsperspektiv er det veldig viktig med et slikt tilbud. Gjennom arbeid blir innvandrerkvinnene i større grad integrert slik at de ikke bare blir sittende hjemme uten noen form for kontakt med samfunnet. Vi føler vi kan gjøre en forskjell, og det er veldig gøy for oss å se at kvinnene lykkes og hvor mange som kommer seg ut i jobb, avslutter Kongsvik.

Arezoo betyr "ønske" på norsk. Hennes høyeste ønske er å få sønnen til Norge. Foto: Ingrid Ramberg
Arezoo Baba mener det er viktig å komme seg ut i jobb og være sosial. Foto: Ingrid Ramberg