Rune Olsø er enstemmig innstilt som leder for det nye Trøndelag Ap fra valgkomiteens side. Valget av partiets nye fylkestoppleder skal skje på fylkesmøte neste helg.

I forrige uke tok leder Inger Dahle for kvinnenettverket i Nord-Trøndelag Arbeiderparti til orde for at nåværende fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik bør bli ny leder for Trøndelag Ap.

Les også: Skulle betale seks millioner for Ap-toppens bistand

- Flere tar kontakt

Dahle sier nå at hun har merket en forskjell etter at Adresseavisen har publisert flere saker om hvordan Olsø – som er partner i Staur – har inngått en seksmillioners avtale om bistand til reguleringsarbeid. Fredag kalte ordfører Rita Ottervik slike avtaler for «svineri».

- Nå i etterkant av sakene er det flere som tar kontakt og sier at de støtter Mevassvik. Noen av dem som ringer, snakker på vegne av flere, sier Dahle, som ikke vil anslå hvor mange som nå synes å ønske Mevassvik fremfor Olsø.

- En del forholder seg også til den innstillinga som foreligger fra valgkomiteen, sier hun.

- Hva tenker du selv om sakene?

- Vi må la det synke inn litt. Dette er ikke bra for Arbeiderpartiet. Det handler om tillit, selv om det ikke har skjedd noe ulovlig. Vi har en uke på oss nå frem til valget, sier Dahle.

- Liker det ikke

Ragnar Prestvik er gruppeleder for Ap i Overhalla, som er lokallaget til Anne Marit Mevassvik.

- Jeg liker ikke at Rune er involvert i slike saker. Det må jeg si. Personlig har jeg en grei relasjon til han, og han er en dyktig politiker. Men jeg er ikke glad for at slike ting hefter ved tillitsvalgte. Det er ikke heldig, sier Prestvik, som er delegat til fylkesmøte neste helg der det skal avgjøres hvem som blir leder for Trøndelag Ap.

- Vil denne saken påvirke det valget?

- Jeg er usikker, vi får se hvordan debatten går nå fremover, sier Prestvik.

Flere for Mevassvik

Leder Erling Weydahl i Stjørdal Ap gikk også fredag inn for Mevassvik.

- Olsø er en person som kan få med seg partiet i valgkampen, og en motivator. Men problemet er at han har kommet opp i situasjoner som kan være skadelig på sikt for partiet. Uansett om det som står i Adressa er sant eller ikke, så er Olsø en omstridt politiker. Så får årsmøtet velge den beste som leder, og jeg håper det blir Anne Marit (Mevassvik), sier Weydahl til Trønder-Avisa fredag.

Leder Rolf Bratland i Snåsa Ap sier også til Trønder-Avisa at han støtter utspillet fra kvinnenettverket. Avisa snakket også med blant annet ordførere i Vikna, Klæbu, Oppdal, Lierne og Bjugn, som alle går for valgkomiteens innstilling: Olsø.

- God innstilling

Mevassvik har ingen annen kommentar til Adresseavisen i anledning saken enn det hun sa da kvinnenettverket pekte på henne:

- I lys av at det er blitt oppmerksomhet rundt at bare 2 av 19 fylkesledere i Ap er kvinner, er det vel betimelig at kvinnenettverket løfter kvinneperspektivet når vi nå skal velge leder i Trøndelag Ap. Jeg forholder meg til innstillingen fra valgkomiteen, som jeg mener er god, sa hun da.

Ap-topp Rune Olsø har tidligere uttalt til Adresseavisen at han har fulgt habilitetsreglene til punkt og prikke i den nå omtalte saken om Kystad og i lignende saker. Han har også uttalt at han ikke har hatt noen møter med politikere eller administrasjon i saken Adresseavisen har omtalt.

Les også: Adresseavisen er klaget inn til PFU for brudd på presseetiske regler

Les også: Det er ikke helt uvanlig at aktører som blir utsatt for kritisk journalistikk klager til PFU