Waage sier han vil stille opp for kommunerevisjonen og eventuelt også kontrollkomiteen.

Tirsdag kveld handlet mye om hvorvidt kontrollkomiteen i Trondheim ville anbefale kommunen å gå til politianmeldelse i Kystad-saken. Til slutt landet flertallet i komiteen på det, mot et mindretall utgjort av Aps to stemmer.

Men samtidig gjorde kontrollkomiteen to enstemmige vedtak som i tiden fremover vil innebære en meget stor jobb for kommunerevisjonen.

  • For det første ba de om en rapport på om regler rundt habilitet er fulgt i forbindelse med behandlingen av grønn strek generelt (vern av områder, journ.anm.) og Kystad-saken spesifikt.

  • For det andreba de om en forvaltningsrevisjon av om de etiske retningslinjene er fulgt i Kystad-saken og behandlingen av denne.

Begge prosjektene skal prioriteres, noe som betyr at revisjonsdirektør Per Olav Nilsen og hans folk kommer til å få det meget travelt i tiden fremover. Nilsen tror rapportene kan leveres til politisk behandling etter sommeren.

Les også: Dette er Kystad-saken i korte trekk - og dens konsekvenser

Viser til Waages e-post

I de vedtatte forslagene står det ikke noe om hvem som skal ettergås av revisjonen. Men komitéleder Rolf Jarle Brøske er tydelig:

- Ikke bare noen enkeltpersoner, men alle som har vært involvert, bør inkluderes, sa Brøske i kontrollkomiteen tirsdag.

Han utdyper dette dagen etter:

- Dette er en sak som har vekket så mye oppmerksomhet at det er naturlig at vi ser på alle involverte. Det har også fremkommet i pressen at flere har vært i befatning med disse sakene, deriblant gruppeleder Geir Waage. Jeg ber revisjonen se på han og andre involverte. Waage har jo tidligere meldt seg inhabil på grunn av sitt nære forhold til Olsø, det er derfor helt naturlig at vi også ser på han, sier Brøske.

Han viser til saken i Adresseavisen om at det var Olsøs nære venn Waage som kom med formuleringen som førte til at Kystad unngikk varig vern. Waage hadde først sagt til Adresseavisen at han hadde fokus på helt andre ting enn grønn strek da saken kom til behandling i bygningsrådet. Så viste det seg altså at det var nettopp Waage selv som sørget for Kystad-formuleringen. Les denne saken her.

- Naturlig at jeg nevnes

Dette sier Geir Waage selv om at Brøske ber revisjonen se nærmere på hans rolle:

- Det er naturlig at jeg er nevnt med navn. Jeg beklager at jeg ikke husket at jeg sendte den eposten før bygningsrådet da jeg svarte Adresseavisen første gang, og jeg var derfor opptatt av å rette opp det da jeg oppdaget at jeg tok feil. Jeg stiller opp for revisjonen og kontrollkomiteen når de ønsker det, sier Waage.

- Tenker du at det er noen andre sentrale navn som bør nevnes?

- Den vurderinga må revisjonen ta selv, sier Waage.

Les også: Dette sier Giske og Støre om Kystad-saken

Gjør egen vurdering

Nils Nesjan (Ap) spurte under kontrollkomiteens møte tirsdag om Brøskes formuleringer betyr at så å si alle i bystyrets medlemmer skal granskes. Det blir det opp til kommunerevisjonen selv å avgjøre det. Revisjonsdirektør Nilsen sier de onsdag morgen allerede er i gang med å se på saken.

- Brøske peker på personer han mener dere må inkludere i arbeidet?

- Vi gjør våre egne vurderinger av hvilke personer som skal inngå i datagrunnlaget vårt. Bestillingen peker både på grønn strek og på Kystad-avtalen, så vi må se på de informantene som kan belyse dette på best mulig måte, sier Nilsen.

Under møtet i kontrollkomiteen fikk kommuneadvokat Berit Solseth spørsmål rundt saken om Waages rolle når det gjelder å få Kystad ut av grønn strek.

- Har dette relevans for denne saken? spurte Brøske.

- Det skal jeg være forsiktig på å være bastant rundt. Jeg registrerer at det kommer drypp med nye faktum, men hvorvidt det begynner å nærme seg den hele og fulle sannhet, det er det bare politiets etterforskning som vil kunne avdekke, svarte Solseth.

Les Olsøs kommentar til kommuneadvokatens rapport: - Jeg er overrasket