Det sa lærer Lars Korsnes ved Tiller videregående skole, da det ble kjent at de 800 elevene ved skolen gjennom alt fra dugnader til loppemarked, panting av flasker, salg av kaker og smoothies, hadde klart å samle inn hele 100 414 kroner.

Pengene går uavkortet til organisasjonen Salam LADC i Bekaadalen i Libanon, som drives av tidligere trikkefører Martin Kvenbekk fra Oslo.

Det blir 138 kroner per elev. Til sammenligning ga hver innbygger i Norge i gjennomsnitt 44, 21 kroner til TV-aksjonen i 2016.

- Det er helt fantastisk. 100 000 kroner er et beløp vi kan komme langt med her nede. Vi vil bruke pengene til skole for flyktningbarn som ikke har tilgang til undervisning. Nå kan vi kjøpe materiell og leie inn lærere. Med dette beløpet sikrer vi hjelp til mange unger over lang tid. Tusen takk og masse kjærlighet fra Libanon, sa Kvenbekk via videolink.

Elev donerte 15 000 kr

Innsamlingsaksjonen har pågått siden i slutten av januar, men det meste av arbeidet ble gjort i internasjonal uke, som ble avsluttet fredag før påskeferien. Sluttbeløpet ble annonsert på et felles arrangement i skolekantina.

- Alle elevene har vært med på innsamlingen, men den klassen som har samlet inn mest penger er 2. klasse transport og logistikk. De har samlet inn 728 kroner pr elev på billig vask av biler, opplyste Kornes.

728 kroner pr elev fikk transport og logistikk-elevene inn på billig bilvask.

På andre- og tredje plass kom bygg og anleggsteknikk, som hadde samlet inn 377 og 289 kroner pr. elev.

- En elev har alene donert 15 000 kroner til aksjonen, og to elever, Ida Magelssen og Gry Maaø, har samlet inn over 8000 kroner, fortalte Kornes, som også var imponert over Emilie Østby Nilsen og Celine Tran, som hadde solgt cupcakes for hele 3 700 kroner.

Som en del av satsingen fremover inviterer skolen to elever til å bli med på en tur til Libanon i vår, sammen men Korsnes. Der skal de delta i Salams hjelpearbeid.

- Alle kan søke. De som begrunner best hvorfor de vil dra, vil bli plukket ut, sa Korsnes, som mener dette vil bli en opplevelse for livet for to heldige og engasjerte elever.

Engasjert lærer

Ved siden av lærerjobben er Lars Kornes selv en engasjert hjelpearbeider. Siden høsten 2015 har han vært fem ganger på øya Lesvos i Hellas og tre ganger i Libanon, for å hjelpe folk på flukt.

Da elevrådet i fjor høst bestemte seg for å prøve ut praktisk solidaritetsarbeid gjennom å delta i andre prosjekter enn Operasjon Dagsverk, kom Kornes med flere forslag. Elevrådet valgte til slutt Salam LADC.

- Libanon er et land som er kun halvparten så stort som Sør-Trøndelag. Likevel har de tatt imot rundt 1,5 million syriske flyktninger. Disse lever under svært vanskelige kår og lever i teltbyer med mangel på mat, varme, skoletilbud og framtidsutsikter, forklarer Korsnes.

Salam drives ved hjelp av donasjoner og frivillige fra hele verden. De samarbeider tett med blant annet FNs høykommissær for flyktninger.

- Mange av de store organisasjonene hjelper flyktningene gjennom å gi penger. Salam driver en rekke hjelpeprosjekter, som undervisning, tetting av tak, hjelp til å holde rotter unna telt om natten og andre svært viktige oppgaver, sier læreren.

Stor innsats: Elevene har samlet inn 138 kroner pr elev. Til sammenligning ga hver innbygger i Norge i gjennomsnitt 44, 21 kroner til TV-aksjonen i 2016.

Les signert: Konklusjonen er derfor nei, det er ingen grunn til å gå rundt med dårlig samvittighet for at verden sliter

I vinter har behovet for klær, tepper, fyringsved og mat vært ekstra stort.

- Utdeling av slike livsnødvendigheter er en stor del av arbeidet.

Under internasjonal uke på Tiller har skoledagene vært preget av foredrag om ulike tema som solidaritetsarbeid og internasjonale problemstillinger, konserter og innsamlingsarbeid.

- Dere har gjort jobben. Dere har vist interesse for andre og dere har ikke minst stilt mange gode spørsmål til dem som har vært her på besøk, sa Korsnes.

Bry seg om hverandre

Også rektor Kirsti Horne var stolt av innsatsen til elevene.

- Vi er en skole som har som mål å bry seg om hverandre, og være inkluderende. Dere har denne uka vist at dere også bryr dere om dem som lever i andre land. Dere har vist dem respekt.

Ida Magelssen og venninne Gry Maaø starte innsamlingen allerede i januar. Nå håper de at det skal få bli med på tur til Libanon, som å delta i hjelpearbeidet i en uke.

På spørsmål fra Adresseavisen til Ida Magelssen om hva som motiverte henne og venninne Gry Maaø til å starte innsamlingen allerede i januar, svarte hun:

- Vi har begge vært i India og deltatt i hjelpearbeid. Alle ser vi mye trist gjennom media. Det gir mening å bidra.

Ida er selv oppvokst i Thailand.

- Jeg husker første gang jeg så andre barn som bodde på gata. Selv om jeg bare var seks år gjorde det et sterkt inntrykk, forteller hun.