Det er på bakgrunn av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» hvor NRK fordypet seg i og fulgt det rumenske tiggernettverket i Bergen at Frp i Trondheim nå vil ha ny tiggerdebatt.

Nedstemt i 2013

- Vi hadde saken oppe til politisk behandling i 2013 (kun Frp som stemte for forbud, journ.anm.). Nå er debatten igjen aktualisert med det vi har fått se fra Bergen. Bakmenn håver inn enorme summer på organisert kriminalitet, der både prostitusjon, tyveri, narkotikasalg og tigging inngår i virksomheten. Slik kan vi ikke ha det, og derfor må det bli kroken på døra for tigging i Trondheim, sier Andreassen.

Hun mener ved å regulere tigging i politivedtektene kan man også bekjempe kriminell virksomhet som man antar kommer i kjølvannet av tigging.

Ifølge dokumentaren er 140 personer sentrale i et miljø som håver inn millioner på organisert gateprostitusjon, tyveri, tigging og narkotikakriminalitet.

Les også: Kirkens Bymisjon og Røde Kors frykter stigmatisering av tiggere

Ingen garantier

Adresseavisen skrev i går at Kirkens Bymisjon i Trondheim opplever at de fleste rumenere kommer til Norge som fattige tilreisende familier. Heller ikke trondheimspolitiet opplever noe problem med organisert kriminalitet som prostitusjon og narkotikasalg blant folkegruppen.

- Vi har ingen garantier for at det ikke oppstår lignende situasjoner som det i Bergen, og det er viktig at vi tar tak i det før det eventuelt utvikler seg. Et forbud vil kunne ha en positiv virkning i kampen mot kriminelle bakmenn og organisert kriminalitet, samtidig som det er et tiltak for å hindre utnytting av mennesker som er i en vanskelig situasjon, sier hun, og fremmer forslag om at bystyret ber rådmannen legge frem sak med sikte på innføre forbud mot tigging i Trondheim.

Tiggere i Trondheim: - Vi tigger for å overleve

Vedtektene fungerer

Hun spør også om ordføreren vil vurdere et forbud mot tigging på offentlig sted i Trondheim kommune, slik politiloven åpner for.

- Vil du det, ordfører Rita Ottervik?

- Jeg oppfatter at det regelverket vi har i politivedtektene fungerer. Det er heller ikke registrert at noen melder om en utvikling i retning som gjør at spørsmålet aktualiseres. Men når det er sagt er det viktig at vi følger med, og skulle det bi forandringer må vi diskutere tiltak, sier Ottervik.

Ordfører Rita Ottervik mener det ikke er nødvendig med tiggeforbud

Annerledes i Trondheim

Hun har ikke sett NRK-dokumentaren, men oppfatter at situasjonen er annerledes i Bergen enn i Trondheim.

- Vi har ikke den omfattende gateprostitusjonen i Bergen, og det er nok også større utfordringer med miljøer knyttet til rus og salg av narkotika på gata i Bergen. Men igjen, vi må følge med, sier hun.

Hun får støtte fra både Ap-kolleger og andre partier.

Marek Jasinski (Ap) er prinsipielt imot et tiggeforbud.

- Norge er et fritt land hvor det er lov til å stå med en plakat og protestere mot regjeringen, da må det også være lov til å stå med en plakat å be om hjelp. Det trengs ikke et forbud som rammer noen av samfunnets aller mest vanskeligstilte, sier han, og får støtte av gruppeleder Geir Waage.

Rammer alle

Heller ikke Høyres representanter i formannskapet, Ingrid Skjøtskift og Berit Tiller, mener forbud er veien å gå.

- Menneskehandel og kriminalitet må bekjempes, men et tiggeforbud gjør ikke dette. Det rammer derimot alle tiggere, sier Berit Tiller.

Skjøtskift mener at et lokalt tiggeforbud i seg selv ikke er et egnet middel til å bekjempe menneskehandel og annen organisert kriminalitet. Hun mener mye tyder på at dagens regelverk er godt nok.

- Men vi må kontinuerlig vurdere om det er nødvendig å gjøre endringer. Dersom det innføres et nasjonalt forbud mot tigging som en del av kampen mot menneskehandel og annen organisert kriminalitet, må det være en del av en samlet strategi, sier hun.

Nasjonalt forbud

Marte Løvik (Sp) mener at dersom det skal innføres et forbud må det være nasjonalt.

- Men det må arbeides mer lokal, nasjonalt og internasjonalt med organisert kriminalitet og menneskehandel samt å få de som sitter og tigger ut av fattigdom. Selv om politiet nå sier at tilstandene som ble vist i dokumentaren ikke er i Trondheim, så ble det vist et stort hus i Romania som var bygget av midler som var skaffet i Trondheim, sier hun.

Ikke forby tigging: Geirmund Lykke (KrF) oo Marte Løvik (Sp) sier nei til forbud mot tigging i Trondheim Foto: Roy Tommy Bråten

Geirmund Lykke (KrF) synes det politi og Kirkens Bymisjon sier i torsdagens Adresseavisen ikke gir grunnlag for ny vurdering.

- Tigging er krevende for oss fordi vi bor i et rikt land med lite synlig fattigdom. Dermed utfordrer det vår samvittighet og velstand. Men det må ikke bli slik at det er straffbart å være fattig. Men når det er sagt skal vi ikke lukke øynene for at det er kriminalitet knyttet til rumenere, men det er urettferdig at uskyldige tiggere skal straffes for noe kriminelle landsmenn gjør, sier Lykke.

- Politiet gjør en god jobb

SVs Ottar Michelsen sier de fortsatt er imot et tiggeforbud.

- Men jeg vil understreke at det er viktig at politiet griper tak i og slår ned på organisert kriminalitet som det som ble avdekket i dokumentaren fra Bergen, men her har politiet allerede det lovverket de trenger – blant annet mot trafficking, sexhandel og andre former for organisert kriminalitet, sier han.

Samtidig er hans inntrykk at politiet gjør en god jobb på dette i Trondheim.

-  En veldig stor andel av de som er domfelt for sexkjøp er tatt nettopp i Trondheim. Det skyldes neppe at prostitusjon er mer utbredt her enn andre steder. Men mitt inntrykk er at det det kommer av en bedre oppfølging fra politiet enn i landet som gjennomsnitt og en bevisst prioritering av dette. Dette fører igjen til større mulighet til å avdekke trafficking. Et forbud mot tigging vil bare føre til at dette som symptom forsvinner, problemene rundt trafficking, sexhandel og annen organisert kriminalitet vil ikke forsvinne med et tiggeforbud, sier han.