Fylkeslaget til Sandvik, Sør-Trøndelag, vil stemme imot partiledelsens oljekompromiss. De ønsker nemlig varig vern i hele området. Men Sandvik får «lov» til å stemme i tråd med egen overbevisning og blir dermed med på å sikre Støre hans oljeseier. Kompromisset innebærer blant annet at Nordland 6-området kan konsekvensutredes, men et belte på 50 kilometer ved Lofoten vernes.

De to politikerne i 40-årene endte opp med å bruke utestemme til hverandre da de møttes i vårsola:

Haltbrekken: Jeg vil starte med å sitere Støre og Obama: «Don't do stupid shit». Det er fantastiske verdier i Lofoten, hittil i år er det brakt på land skrei til en verdi av en milliard kroner.

Sandvik: Å åpne for konsekvensutredning er ikke det samme som å åpne for å bore. Vi vurderer det nøye, verner områder som ikke bør belastes og vurderer å åpne andre.

Haltbrekken: En konsekvensutredning er per lovdefinisjon et første skritt på veien mot oljeboring (i petroleumsloven der det står «Før åpning av nye områder med sikte på tildeling av utvinningstillatelser, skal det finne sted en avveining», journ.anm.). Det har aldri vært gjennomført en slik utredning uten at oljeindustrien har fått mer areal å boltre seg på, også sårbart areal. Vi mangler ikke kunnskap: Det er laget over 90 rapporter siden 2003, så vi vet mer enn nok til å si nei.

Kjør debatt: De to ble - ikke uventet - ikke enige. Foto: stein bjørge

Sandvik: Jeg vil sitere din SV-kollega Heidi Sørensen da man åpnet Jan Mayen: «Det er ikke sånn at en konsekvensutredning fører til åpning,» sa Sørensen til DN. Da er vi enige om at du er uenig med Sørensen.

Haltbrekken: Men man stoppet den utredningen, den ble aldri fullført.

Sandvik: Ja, men det faktiske innholdet er: Utredning er ikke det samme som åpning. Det gjelder Troms 2, Nordland 7 ...

Haltbrekken: ... det er åpnet områder innenfor disse områdene, også sårbare steder. Så er det slik at dere vil verne Vestfjorden. Hvorfor det? Det er fordi det ikke er olje og gass der. Det blir som å verne granskogen på toppen av Galdhøpiggen. Der finnes det ingen skog.

Sandvik: Ja, men Lars! Konsekvensutredning er ikke oljeboring!

Haltbrekken: Tror du Leif Sande (leder av LO-forbundet Industri Energi, journ.anm.) mener dere skal bare ha kunnskap? De ønsker dette for å få oljeutvinning.

Sandvik: Ja, det gjør de. Jeg bestrider ikke at det kan bli åpnet for oljeboring i Nordland 6.

Haltbrekken: Nettopp!

Sandvik: Men vi åpner jo ikke hvis det er for sårbart! Nordland 6 er et enormt område, og i de ytre delene kan det godt hende vi kan åpne.

Haltbrekken: ... og et oljesøl herfra vil raskt nå land og de fiskerike områdene og vil kunne spre seg så langt nord som til Nordkapp.

Tajik forsvarer løsningen

Tore O. Sandvik blir altså lørdag med på å sikre kompromisset til partiledelsen.

- Men hvis dere blir helt avhengig av Lars Haltbrekken og SV etter valget, er dere villige til å droppe konsekvensutredning?

- Jeg mener utredning er fornuftig, men det vil være et spørsmål om forhandlinger etter valget. Kompromisset blir gjeldende Ap-politikk nå, sier Sandvik.

Hadia Tajik ledet programkomiteen som kom frem til det berømte kompromisset.

- Er formålet med utredning å tildele tillatelser til å utvinne olje, slik SV hevder?

- Da vi formulerte vårt kompromiss, tok vi utgangspunkt i at konsekvensutredningen skal ta stilling til både om det er grunnlag for å gå videre eller om det ikke er grunnlag for å gå videre. Det er det vi vedtar, sier Tajik.

I hennes tale fredag sa hun: «Vi vil ta ekstra hensyn. Det finnes sårbar natur på norsk sokkel. Det er derfor vi trenger konsekvensutredning. (...) Hvis et eneste område skal åpnes – så skal saken behandles av et nytt landsmøte.»

- Men vi åpner jo ikke hvis det er for sårbart! Nordland 6 er et enormt område, og i de ytre delene kan det godt hende vi kan åpne, sier Sandvik. Foto: stein bjørge