I fjor gikk Trondheim kommune med mer enn 50 millioner i pluss på eldreomsorgen – og fikk krass kritikk for ikke å bruke opp pengene som politikerne mener de eldre trenger. I år styrer kommunene videre med overskudd.

- Det er ikke et mål å spare penger på helse og omsorg. Derfor: Sørg for fortgang. Vi vil se et lavere tall når andre kvartalsrapport kommer til behandling, slo Geir Waage (Ap) fast.

Onsdag la rådmannen frem årets første økonomirapport, og kommunen ligger an til et årsoverskudd på 43 millioner kroner innen helse og omsorg. 12 millioner regner de med å spare på utskrivningsklare pasienter, mens 8,5 millioner kan spares på mindreforbruk ved helse- og omsorgssentrene.

Les også: - Jeg blir flau over overskuddet de presenterer

Geir Waage (Ap)

Klarer ikke ansette nok

Rådmannen forklarer en annen en del av overskuddet slik: «I forbindelse med opptrapping i tråd med vedtatte eldreplanen så er det en tidsforskyving relatert til iverksettelse av tiltak tilsvarende ca. 10 millioner kroner». Denne formuleringen fikk Waage til å se rødt, og han begynte med å gjøre narr av ordbruken:

- Dere har pakket det elegant inn! «En tidsforskyving relatert til iverksettelse av tiltak ...» Med norske ord betyr det der: Det går for sent med å ansette pleierne som bystyret har satt av penger til. Vi har sett eksempler i media på hva for lav bemanning betyr, sa Waage.

For et par uker siden skrev NRK om hvordan Trondheim kommune brøt loven med uforsvarlig få sykepleiere på vakt under et dødsfall ved Moholt sykehjem. Kommunen ved kommunaldirektør Helge Garåsen presiserer at selve dødsfallet ikke skyldes manglende fagfolk på jobb. Saken var også tema under formannskapet onsdag, og ordfører Rita Ottervik (Ap) kommenterte:

- Denne konkrete saken viser at dersom vi hadde hatt stabil sykepleierkompetanse på plass, så ville vedkommende fått bedre oppfølging. Jeg forventer at vi klarer å rekruttere flere sykepleiere, sa Ottervik.

Rita Ottervik (Ap)

Debatt i sosiale medier

Jon Gunnes (V) påpekte at Norsk Sykepleierforbund og andre er opptatt av at Trondheim kommune er en for lite attraktiv arbeidsplass:

- Det foregår en debatt i sosiale medier og andre steder rundt hvordan man best kan få tak i kompetent arbeidskraft. Stemmer det virkelig at man ikke klarer å få tak i kompetent arbeidskraft, eller er det treghet i systemet? spurte Gunnes.

Hilde Opoku (MDG)

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) kommenterte også:

- Waages innlegg var godt. Det er mulig at dette er litt over kanten, men jeg spør likevel: Hvem noterer og får med seg det Waage sier? spurte Opoku.

Kommunaldirektør Garåsen, som var på jobbreise i Spania onsdag, presiserer at han får rapport om det som sies i formannskapet selv om han ikke er der.

- Jobber hardt

Sissel Trønsdal (Ap) etterspurte en kvartalsvis rapportering på antall årsverk i eldreomsorgen. Dette var noe politikerne krevde etter at det tidligere i år ble klart hvor sakte det gikk med ansettelsen av nye sykepleiere. Første rapport skal komme nå i mai.

Etter kritikken mot rådmannen, også i forbindelse med dødsfallet ved Moholt sykehjem, sa rådmann Morten Wolden:

- Jeg kan love formannskapet at det jobbes hardt med å rekruttere både sykepleiere og helsefagarbeidere, sa Wolden.

Garåsen opplyser at de mener å være i rute med ansettelser nå, og at det ikke har kommet ytterligere forsinkelser etter at Adresseavisen skrev om denne saken i mars i år.

- Vi bruker litt tid på å ansette folk, men jeg registrerer at også sykehuset har utfordringer med å få tak i riktige fagfolk, sier Garåsen.

Kommunaldirektør Helge Garåsen.

Bekymring rundt barnehage

Mens eldreomsorgen altså styrer mot et overskudd, ser man motsatt tendens i barnehagene. Her ligger det an til et underskudd på 17 millioner kroner.

- Det er grunn til bekymring når det gjelder sykefraværet, sa Waage om dette.

Lovfestet rett til plass for barn som fyller ett år i november, er beregnet til 7 millioner kroner ekstra. Det er uklart om disse pengene kommer i revidert nasjonalbudsjett. De siste tre årene har det dessuten kommet betydelig flere vedtak om spesialpedagogisk hjelp i barnehage. De har økt budsjettene her, men likevel forventes et merforbruk på 20 millioner.

Les også: Ble sittende med en kopp kaffe, to knekkebrød og en flaske urin til kveldsmaten