- Når partipolitiske interesser er viktigere enn å jobbe for fylket ditt da taper nordtrønderne. Det gjør dem med dagens stortingsbenk, smeller det fra Teigen.

Førstekandidaten for Frp i Nord-Trøndelag kjemper mot Høyre og et mandat nummer to fra Sp om å få nordfylkets siste stortingsplass etter høstens valg. Dermed fyrer han løs mot egen «familie» i og med at Høyres Elin Agdestein er en av dem han retter sterk kritikk mot.

Synlighet

Ingvild Kjerkol (Ap), Arild Stokkan-Grande (Ap), Marit Arnstad (Sp) og André Skjelstad (V) representerer Nord-Trøndelag, sammen med Agdestein i dag.

- I den grad den gjengen har gjort noe er det veldig lite, sier Teigen.

Og trekker primært frem vei, men savner også generell synlighet for å vise velgerne at de ikke har glemt fylket sitt.

- Først og fremst handler det om samferdsel. Ja, vi fikk elektrifisering av Trønderbanen. Men hva med veier der folk bor, en skikkelig stamvei gjennom hele Nord-Trøndelag. Det er helt grunnleggende for næringsutvikling i nord, sier han.

Legge press

Han legger ikke skjul på at hans eget parti, som sitter med deler av både ratt og gasspedal i Nasjonal Transportplan som ble lagt frem nylig, ikke leverte godt nok til Nord-Trøndelag. Der fikk E6 mellom Åsen og Steinkjer, og E14 mellom Stjørdal og Meråker snaue én milliard kroner av de 15 som må til for å få veiene ferdig. Dermed tar det lang tid før disse blir klare.

- Så du hadde klart det bedre hvis du hadde vært på Stortinget?

- Jeg hadde i alle fall kjempet for det, og lagt ordentlig press på regjeringen og Stortinget. Her er det ikke vist synlighet i hele tatt. Ta utflytting av statlige arbeidsplasser så kommer det bare mer og mer av det. Det er superviktig at de kommer til Nord-Trøndelag. Landbruksdirektoratet med rundt 200 ansatte er en av kampene som kjempes, og den må komme til Steinkjer. Men da må det jobbes fra dem som har fått den jobben fra velgerne, sier Teigen.

- Har du tatt det opp med representantene?

- Ja, jeg har sagt at de må vise seg frem, stille krav og drive lobbyarbeid. Hadde dem gjort det ville jeg ikke sagt noe, men nå er det for svakt, mener han.

Her kan du prøve valgomaten: Er du enig med Frp?

Døråpner

Som politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet, er han forundret over at det ikke er kommet noen telefoner til ham fra blant andre Agdestein.

- Jeg kunne vært en døråpner. For eksempel i saker om kompensasjon for bosetting av flyktninger i fylket. Asylmottaksplassering og nedleggelser kunne vi ha hatt dialog på. Men enten så stoler hun på meg, eller så er man ikke interessert i å påvirke. Det er en ærlig sak det, men det må velgerne få vite, sier han.

Fnyser av Teigen

Høyres Elin Agdestein lurer på om Teigen har fulgt med i timen.

- Jeg registrerer at Espen Teigen har gjort det til sitt varemerke å rakke ned på politiske motstandere og konkurrenter. Disse uttalelsene representerer et foreløpig lavmål. Det er nokså spesielt at kritikken retter seg mot regjeringspartnere og hva regjeringen han selv jobber for har utrettet.

Hun merker seg at Teigen nylig tok avstand fra egen regjeringens Nye nasjonale transportplan (NTP) da den ble lagt fram. Den var ikke var god nok, og jeg vet at flere enn meg på Stortinget og i regjeringskollegiet har bitt seg merke i det, sier hun.

Stolt

Hun føler seg overhodet ikke truffet av kritikken.

- Jeg er stolt av mitt politiske regnskap. Jeg mener jeg at jeg kan dokumentere bra resultater for hjemfylket nå som perioden nærmer seg slutten, sier Agdestein, og ramser opp en lang skryteliste (Se fakta)

Teigen mener det kun er Marit Arnstad som har vært så synlig som han selv mener han vil bli som stortingsrepresentant.

- Så du kan garantere velgeren at du vil jobbe for fylket ditt?

- Ja, alt jeg vil si i valgkampen vil jeg følge opp. Alle kan se meg i øya etterpå å si at det gjorde du og det gjorde du ikke.

Mot eget parti

-Selv om det går på tvers av partipolitikken?

- Ja, det er jeg helt villig til å gjøre. Vi må jo stå opp for vårt fylke, og vårt område. Hvis ikke vi gjør det, så er det ingen andre som gjør det. Det er jo ikke slik at rogalendingene kjemper for mer veipenger til Nord-Trøndelag.

- Føler du det samme for Sør-Trøndelag?

- Nei, der er det helt annerledes. Der jobber i alle fall representantene for fylkets saker. Ta Sivert (Bjørnstad, Frp) så jobbet han for å legge forvaltningen av Oljefondet til Trondheim. Det gikk ikke, men han prøvde, sier han.

Tidligere statsråd Robert Eriksson vil ikke kommentere direkte på Teigens kritikk. Men:

- I mine år som politiker er vi, både i nord og sør, mer opptatt av å kjempe mot hverandre enn å stå sammen om viktige saker. Der har Trøndelagsbenken enn jobb å gjøre, sier han.