Renna er stille i det nedtaggede murbygget ved Småbergan. I årevis har bygget vært en nødstopp for tissetrengte menn på vei opp fra eller ned til Trondheim sentrum, men nå er inngangen sperret med fastskrudde plater. Adresseavisen har kontaktet driftsleder Gjermunn Fossen i Trondheim bydrift for å finne årsaken.

- Vi stengte bygget 10. mai på grunn av en vannlekkasje. Vi måtte da stenge vannet, sier Fossen.

- Historisk verdi

Om pissoaret skal åpnes igjen, eller om siste dråpe er avlevert, kan driftslederen imidlertid ikke svare på. Han henviser til Rolf Brødreskift, planlegger i Trondheim bydrift.

- For en del år siden hadde vi samme problematikk som nå. Pissoaret ble brukt som forsøplingsplass, og vi brakte da saken til byantikvaren for å høre om vi skulle gjøre nytte av bygget eller rive det. Den gangen endte man med å bevare bygget, siden dette var byens siste pissoar med historisk verdi, sier Brødreskift.

Sjekker med byantikvaren

Nå må han ta samme runde igjen, for å sjekke om oppfatningen er den samme.

- Jeg kommer til å sende en henvendelse til byantikvaren for å høre om dette bygget skal bevares eller ikke. Skal det bevares, må vi gjøre noe ordentlig med pissoaret, sier Brødreskift.

I 2005 hadde Adresseavisen pissoar-reportasje, hvor bygget i Festningsgata ble besøkt. Også den gang var det masse skriblerier på veggene, blant annet: «Einar N ... har liten tiss. Ring og si det til ham». I 2017 er den mest iøynefallende teksten følgende: «Der det finnes frihet finnes ingen stat!». I tillegg er det sprayet en rekke andre tags på veggen.

I saken som ble skrevet for 12 år siden, fremgikk det blant annet at det i pissoarenes glanstid var hele 28 av dem i Trondheim. Det ble også opplyst at det siste av de gamle pissoarene som ble revet, var bygget inn i muren i Ravnkloa.

Ordet pissoar er opprinnelig fransk, og betyr «et avlukke hvor menn kan late vannet», ifølge Tanums store rettskrivningsordbok.