Samtidig fortsetter Sp sin seiersgang med meget gode tall både i sør- og nordfylket.

Ap ligger nå på 34,5 prosent i sør og 38,2 i nord. Trond Giske holdt torsdag valgkampkickoff i naturskjønne omgivelser på Nordmøre. Ser man på det ferske partibarometeret, var det likevel en dårlig start for nestlederen og førstekandidaten fra Sør-Trøndelag. Giske vil ikke kalle Ap-tallene for krise, men han slår fast:

- Vi har høyere ambisjoner enn dette, men vi har sett på landstrenden at vi har ligget noe lavere det siste halvåret. At Sp gjør det så godt, er bra for den rødgrønne blokka. Det er stabilt flertall for regjeringsskifte og Jonas Gahr Støre både i Trøndelag og Norge, sier Giske.

LES KOMMENTAREN: Ap har det travelt med å skru på sjarmen

Forsvarer fire mandater

Nå vil han forsvare de fire mandatene Sør-Trøndelag har på Stortinget. En beregning Respons Analyse har gjort for Adresseavisen, viser at det ikke skal altfor mye til nå før det fjerde mandatet til Ap ryker. Dersom Sp kryper over 15 prosent (de ligger på 12,4 nå), eller Ap svekkes ytterligere, henger mandatet i en tynn tråd.

Trond Giske hadde valgkampkickoff på Nordmøre torsdag, der han la ut med båt fra Kristiansund for å møte Ap-velgere og mobilisere. Tove Lise Torve og Bjarne Elde fra Møre og Romsdal Arbeiderparti er klar for båttur fra Kristiansund til Sunndal. Foto: Eilif Odde/TIDENS KRAV

- Det er jeg veldig trygg på at ikke skjer. Vi har ikke vært nede på tre mandater, sier Giske.

Han tror Ap taper fordi Sp har tjent på at distriktspolitikk står i sentrum.

- Sp tar like mange stemmer fra oss som fra Høyre og Frp. Men dette vil endre seg nå i valgkampen. Da blir våre hovedsaker sentrale: Å få fart på jobbveksten og å prioritere eldre og skole foran skattekutt, sier Giske.

- Har dere gjort feil i å legge dere etter Sp, slik politisk redaktør Tone Sofie Aglen mener?

- Vi presenterer vår politikk, og når distriktspolitikk er på agendaen, må vi vise hvordan vi bygger by og land. Vi er ikke for frivillighet i kommunesammenslåinger fordi Sp er det, men fordi det er det som skaper gode prosesser.

- Men dere var jo egentlig for tvang?

- Landsmøtet har vedtatt at vi er for frivillighet, først og fremst på grunn av den elendige prosessen Høyre har lagt opp til, sier Giske.

Se mars-barometeret for Trøndelag her.

Sps seiersgang

Senterpartiet er oppe i hele 12,4 prosent i Sør-Trøndelag og 25,7 prosent i Nord-Trøndelag. I en Trønder-Avisa-måling nylig var på på over 30 prosent i nord.

- Særlig oppgangen i sør er meget hyggelig, sier Marit Arnstad (Sp).

- Kommer dere over 15 prosent, så kan dere «ta» et mandat fra Ap?

- Vi vil samarbeide med Ap, men vi er også konkurrenter. Vi skal kjempe for flest mulig mandater for økt gjennomslag for Sp. Klarer vi to i sør, er det glitrende, sier Arnstad.

Marit Arnstad (Sp)

I nord tar Sp velgere fra blant annet Venstre, som gjør det meget dårlig på målingen. Sittende stortingsrepresentant André Skjelstad (V) har bare 2,5 prosent oppslutning i hjemfylket, mot 4,1 prosent i 2013-valget. Arnstad er ikke overrasket:

- Mange reagerer på at Venstre har blitt garantisten for Høyre sin politikk i regjering. De reagerer negativt på at Venstre legitimerer Frp sin politikk i en rekke saker, sist i landbruksoppgjøret. Det må Venstre betale for, sier Arnstad.

Les også: Mener Ola Borten Moe går imot eget parti

Miljøvelgerne velger SV

Etter flere perioder med fast mandat kom Snorre Valen inn på utjevningsmandat sist periode. Nå er SV tilbake til «normalen».

- Først og fremst er det veldig gledelige tall. Sakene vi kjemper for, har god støtte i befolkningen, sier Haltbrekken.

Han peker på to saker de vil konsentrere seg om: Miljø og kampen mot barnefattigdom.

- Det er uakseptabelt at antall unge som vokser opp i fattige familier i Norge har økt. Vi må få et mer rettferdig Norge, og at barn får vokse opp under skikkelige forhold.

Lars Haltbrekken (SV)

Bakgrunnstallene viser at SV tar velgere fra både MDG og Venstre. Dermed kan man si at miljøvelgerne samler seg om den tidligere lederen i Naturvernforbundet.

- Hehe, det er ingen tvil om at jeg har et forferdelig sterkt miljøengasjement, og kanskje flere nå ser muligheten for å få en miljøverner på Stortinget.

Lojalitetstrøbbel for Ap

Jusprofessor og Høyre-medlem Johan Giertsen, som står bak bloggen Poll of polls, sier at Ap i Sør-Trøndelag ikke har vært under 34,5 prosent ved noen stortingsvalg etter krigen, bortsett fra 2001.

- Det er viktig å si, med tanke på regjeringsspørsmålet, at Aps tilbakegang er mindre enn Sps fremgang. Men Ap lekker til Sp, og hver femte Ap-velger fra 2013 sitter på gjerdet i denne målingen. Samtidig viser tallene at partiet har lojalitetstrøbbel, sier Giertsen.

Et annet nøkkelpoeng er at Haltbrekken og SV henter flere velgere fra Ap enn motsatt.

- Generelt viser også tallene fra sør at det er liten mobilisering, og dermed kan partiet som får mest ut av valgkampen, hente veldig mye, spår Giertsen.

Frp mister ett mandat

Sivert Bjørnstad står i fare for å bli sittende alene fra Frp for Sør-Trøndelag i neste stortingsperiode. De mister nemlig et mandat i målingen, men Bjørnstad ser det positive:

- 11,5 prosent? Det er opp fra marsmålinga (0,2 prosentpoeng opp, journ.anm.). Da er vi på rett vei både lokalt og nasjonalt. Vi lå omtrent slik for fire år siden, og da mobiliserte vi i valgkampen og sikret to mandater, sier Bjørnstad.

Sivert Bjørnstad (Frp)

Geirmund Lykkes KrF gjør det elendig i Sør-Trøndelag med 2,1 prosent, en klar nedgang fra marsmålingen på 3,6, men innenfor feilmarginen.

- Uff da, det var skuffende. Vi har hatt en viss nedgang over hele landet, så slik sett er det ikke overraskende, sier Lykke.

Geirmund Lykke (KrF)

Også i Møre og Romsdal, hvor KrF vanligvis står sterkt, går de ned fra 7,7 til 5,6 prosent.

Mari Holm Lønseth (H) står på andreplassen bak statsråd Linda Hofstad Helleland. Målingen viser en liten fremgang fra marsmålingen, men tilbake sammenlignet med stortingsvalget.

- Målingen viser at det er flere som slutter opp under en Høyre-ledet regjering. Også Trøndelag har fått kjenne på kroppen at denne regjeringen leverer, sier Lønseth, som kjemper for å få inn tre mandater.

Mari Holm Lønseth (H)