Mobilappen Jodel, der brukerne kan poste og svare på innlegg anonymt, har blitt svært populær blant ungdommer i Norge de siste to årene. Ungdommens bystyre bekymrer seg for at unge i Trondheim nå bruker appen til å ytre seg om selvmord.

- Vi frykter at mange velger å si fra anonymt framfor å søke profesjonell hjelp, sier Gjermund Gorset (16), ordfører i Ungdommens bystyre. Han er bekymret for at anonyme meldinger på sosiale medier kan bidra til at sårbare ungdommer med selvmordstanker ikke får riktig og nødvendig hjelp.

Flere av representantene i Ungdommens bystyre bruker selv appen, og den økende forekomsten av selvmordsrelaterte meldinger kom derfor opp som et naturlig tema dem imellom.

- Vi har sett flere ganger, særlig på natten, at folk legger ut jodler om at de vil ta livet sitt eller gir uttrykk for selvmordstanker. Vi har sett dette såpass mange ganger at det etterhvert er noe vi har begynt å legge godt merke til, sier Tyra Joarsdottir (16), mediekonsulent i Ungdommens bystyre.

Lavere terskel

De har samlet en rekke skjermdumper av selvmordsmelingene på appen. «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt, jeg ønsker bare å dø. Det forventes av jeg skal ta meg sammen og få orden på livet», skriver én. «Jeg har ingenting å leve for. Hade», skriver en annen.

- I de aller fleste tilfellene sier den som postet meldingen at de ikke får hjelp, og at de heller ikke ønsker å stå frem med det. Og selv om mange ikke utfører selve handlingen, er det alvorlig at så mange sliter og gir uttrykk for dette anonymt, sier Gorset, som tror det for mange sitter veldig langt inne å snakke åpent om disse tankene, og at de derfor finner det lettere å snakke om det anonymt på Jodel.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Når barna våre sliter

Svarer med oppfordringer

Meldingene som gir uttrykk for selvmordstanker blir besvart på ulike måter. Ofte med støttende kommentarer og oppfordringer til å søke hjelp, men også noen ganger med oppfordringer til selvmord. Det siste er noe av det som bekymrer ungdommene mest.

- At folk svarer negativt er nok mye fordi mange ønsker å bruke det anonyme internettet til å mobbe, sier Gjermund Gorset.

- Kan gi en lettelse

Lars Mehlum, professor i psykiatri og suicidologi og senterleder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, forstår Ungdommens bystyres bekymring. Han tror likevel slike anonyme fora kan være til hjelp for en del personer som sliter og som har store sperrer mot å både søke profesjonell hjelp eller snakke ansikt til ansikt med andre personer om hvordan de har det.

- Det å få satt ord på vonde, og noen ganger forbudte, tanker og følelser, kan gi en lettelse. Dermed kan anonyme fora bidra til å redusere risikoen og problemene for noen, selv om det er ganske heftige budskap de kommer med, sier Mehlum.

Lars Mehlum er senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging. Her ved Gaustad Sykehus i 2014.

Selvmordsforskeren deler ungdommenes oppfatning av at de anonyme nettforumene også kan gjøre situasjonen verre for unge med selvmordstanker.

- Vi kan ikke se bort ifra at det for noen kan gjøre problemene enda verre å poste slike suicidale meldinger, for så ikke å få noen særlig hjelp eller konstruktiv respons. Dette har vi imidlertid lite sikker kunnskap om, sier Mehlum.

Han forteller at de negative oppfordringene ikke er vanlige, men bekrefter at de forekommer.

- Alle åpne og anonyme nettfora kan dessverre formidle uheldige eller direkte skadelige responser, slik som når suicidale personer blir møtt med oppfordringer om å ta sitt eget liv, sier forskeren.

Aktuelt problem

I mai i år møtte Adresseavisen fire av ungdommene fra Ungdommens bystyre før de skulle holde et møte om Netflix-serien «13 Reasons Why». Serien, som handler om Hannah (17) som tar sitt eget liv, er blitt kritisert for å forherlige og øke faren for selvmord blant unge.

Serien var også tema i et brev kommunen sendte, via den digitale meldeboka, til alle med barn i grunnskolen tidligere i vår, for å advare mot seriens smitteeffekt etter en rekke alvorlige hendelser inkludert selvmord og selvmordsforsøk blant ungdom i kommunen den siste tiden.

Søkelys på sosiale medier

På bakgrunn av disse hendelsene iverksatte kommunen i mai en rekke tiltak for å få kunne hjelpe barn og unge som sliter. Blant annet ble det rettet søkelys på sosiale medier.

«Den eneste feilen vi kan gjøre, er å la dette være et tema i en lukket ungdomskultur uten voksen korreksjon. Vi ønsker at voksne skal være ekstra aktsomme overfor barn/unges bruk av nett og sosiale medier i denne tiden. Det er svært vanskelig å forutse hvem som er i risikosonen, så vi må passe på alle», stod det i et skriv som gikk ut til alle rektorene i Trondheim.

Mellom 500 og 600 mennesker tar sitt eget liv hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: - Du er ikke svak fordi du ber om hjelp

- Åpenhet er løsningen

Tyra Joarsdottir i Ungdommens bystyre tror det er viktig å skape mer åpenhet rundt både selvmord og psykisk helse generelt.

- Jeg tror at bedre kunnskap om psykisk helse vil kunne fungere forebyggende mot psykiske lidelser og plager. Og hvis det blir et mindre tabubelagt tema vil det bli lettere å søke hjelp, sier hun.