23. august ble Adrian (12) frastjålet sin sykkel utenfor biblioteket på Risvollan. Sykkelen var splitter ny og han hadde nettopp fått den i gave fra sine besteforeldre.

- Han skulle bare en tur innom biblioteket, parkerte sykkelen i sykkelstativet utenfor og låste den så godt han kunne. Da han kom ut var sykkelen borte. Dette skjer på et offentlig sted midt på lyse dagen, forteller en rystet mamma, Christina Dahlen.

Adrian (12) ble frastjålet sin splitter nye sykkel utenfor Risvollan bibliotek. Sykkelen hadde han fått fra besteforeldrene sine bare to og en halv uke før den ble stjålet. Foto: Privat/faksimile XXL

Mange blir rammet

Den dystre statistikken over sykkeltyverier i Trondheim viser at Adrians sykkel var nummer 868 i rekken av stjålne sykler hittil i år.

- For min sønn ble det ekstra sårt da han hadde gledet seg i flere måneder til å få sin aller første helt nye sykkel. Den kostet jo flere tusen kroner. Han er heldig som har besteforeldre som kjøpte den til ham, så at den blir stjålet etter to og en halv uke er jo kjempetrist og bittert. Jeg håper de som har gjort det blir tatt, sier Chistina Dahlen.

Adrians mamma, Christina Dahlen, er fortvilet over at det stjeles så mange sykler på offentlige steder på høylys dag. Foto: privat

Hvem er sykkeltyven?

Vi har spurt teamleder for vinningsetterforskning ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Mona Gikling, om hvem som er den typiske sykkeltyven.

- En stor andel av disse lovbruddene utføres av personer med ulike rusproblemer. Slik finansierer de eget forbruk av rusmidler og narkotika. Tyverier av sykler er en den klart oftest registrerte vinningsforbrytelsen i distriktet og er et betydelig samfunnsproblem. Vi har også saker hvor vi ser at omreisende vinningskriminelle er involvert og at syklene blir fraktet ut av landet for videre omsetning.

- Hvor mange saker blir oppklart?

- En stor del av sakene blir henlagt om politiet ikke har opplysninger som vi kan jobbe videre med. Dette er saker hvor vi ofte har lite å gå på med tanke på bevis. Her er politiet avhengig av gode vitneobservasjoner av handlingen som kan føre oss til gjerningspersonen.

- Hvorfor stjeles det flest sykler på høsten?

- Befolkningstettheten i Trondheim øker når folk er tilbake fra ferie samt at studentene kommer tilbake til byen. Politiet merker seg også at flere sykler til og fra jobb og skole. Dermed blir det flere sykler i bymiljøet og tilgangen til sykler øker.

Teamleder for vinningsetterforskning ved sentrum politistasjon i Trondheim, Mona Gikling, forteller at vi er inne i høysesongen for sykkeltyverier.

Verst nært sentrum

Statistikken fra Trondheims-politiet viser at det er enkelte områder i byen som er mer utsatt enn andre. Midtbyen, Møllenberg og Øya er registrert med over hundre sykkeltyveri-anmeldelser hver i 2016. Se lista fra hele Trondheim nederst i saken.

- Årsaken til at antall tyverier har økt kan skyldes at folk har bedre råd og kjøper seg dyrere sykler. Flere benytter syklene på vei til jobb og skole, og setter du en dyr sykkel på et offentlig sted, er faren stor for at den blir stjålet, sier Mona Gikling.

Dette temperaturkartet viser hvor det er mest risikabelt å være forlatt sykkel i Trondheim. Midtbyen utmerker seg naturlig nok, mens på Byneset er det temmelig trygt. Foto: Kart utviklet av Christer Johnsen

Tips og råd fra politiet

  • Lås sykkelen med solide låser som er FC-godkjent, gjerne to forskjellige slik at tyven trenger ulik type verktøy. Gjør det vanskelig for tyven.

  • Gjør sykkelen mindre attraktiv ved å ta med setet.

  • Lås alltid sykkelen til en fast gjenstand som stativ eller en stolpe.

  • Vær bevisst på hvor sykkelen parkeres. Sett sykkelen på et godt synlig, opplyst og beferdet sted.

  • Har du mulighet for å sette sykkelen inn om natten, er det det beste.

  • Unngå dyre deler som er lette å skru av.

  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.

  • Spesielt dyre sykler må låses inn.

Hva gjør du om sykkelen blir stjålet?

  • Anmeld saken til politiet, og sørg for å medbringe rammenummer slik at det blir lagt inn i politiets register og blir søkbart.

  • Varsle forsikringsselskapet ditt.

  • Meld sykkelen savnet til Falck sykkelregister.

  • Se etter sykkelen din i nærområdet.

  • Følg med på annonser for sykler til salgs på nett.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.