Den siktede mannen i 20-årene ble mandag varetektsfengslet i fire uker. Han har i avhørt forklart at han lørdag tok toget fra Oppdal til Trondheim med mål om å drepe noen i byen. Ifølge fengslingskjennelsen fikk han ideen for rundt en uke siden.

«Han hadde med seg øksa fra Oppdal, og gikk rundt i Trondheim sentrum i nærmere fem timer for å finne et offer han kunne slå uten å bli oppdaget på stedet. Drapsforsøket synes på bakgrunn på denne bakgrunn å være nøye planlagt», konstaterte Sør-Trøndelag tingrett.

Trodde han var drapsmann

Ved Solsiden skal mannen ha sett seg ut en mann som var beruset, og ved et industriområde ikke langt fra Leos lekeland på Lade slo han øksa i hodet på ham like før klokken 02.00 natt til søndag. Han gikk deretter til Solsiden, hvor han fortalte en politipatrulje hva han hadde gjort.

Han trodde på dette tidspunktet at mannen var drept. Det var han imidlertid ikke. Den fornærmede mannen hadde kommet seg hjem trass hodeskadene han var påført, noe som førte til at politiet måtte etterlyse den skadde.

Dette var bildet politiet gikk ut med søndag kveld, da de etterlyste offeret for økseangrepet. Mannen meldte seg til politiet søndag kveld. Foto: Overvåkingsbilde

Ifølge politioverbetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon hadde mannen øksa skjult da han gikk rundt i byen lørdag kveld og natt til søndag.

- Han hadde øksa i jakkeermet på hettegenseren han hadde på seg, sier Volden.

Vil ha kontakt med vitner

Politioverbetjenten etterlyste mandag vitner som kan ha hatt kontakt med den siktede mannen.

Politioverbetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon i Trondheim opplyser at den siktede mannen skal ha skjult øksa i genseren da han gikk rundt i Trondheim.

- Vi har blitt kontaktet av to personer som har observert siktede, men de har ikke snakket med ham, sier han, og legger til at politiet fortsatt vil ha kontakt med eventuelle vitner.

- Han hadde på seg rød genser, hvit shorts, brune eller mørke sko og grå caps. Han gikk med to hunder i bånd. Om noen vært i kontakt med ham, så kan de ringe politiet på telefon 73489400, sa Volden mandag.

I forbindelse med etterforskningen innhenter nå politiet overvåkningsvideoer for å kartlegge mannens bevegelser i Trondheim før angrepet på Lade. Det gjennomføres også vitneavhør.

- Vi planlegger også et nytt avhør av siktede, sier Volden.

Tvil om tilregnelighet

Etter pågripelsen natt til søndag ble det gjennomført en såkalt prejudisiell observasjon av siktede. Psykiater Michael Setsaas, som gjennomførte denne, mente det var tvil rundt mannens tilregnelighet, kom det frem i retten mandag. Volden opplyser at den siktede tidligere har vært i kontakt med psykiatrien.

I forbindelse med fengslingsmøtet mandag, opplyste forsvarer Frode Wisth at klientens handling natt til søndag var et rop om hjelp.

- Han har ikke følt at han har fått hjelp tidligere, så dette var et rop om hjelp - og jeg mener han må få hjelp. Det var ikke noen forbrytersk hensikt som lå bak det som skjedde, sa Wisth.

Påtalemyndigheten ønsker at det skal foretas en full judisiell observasjon av den siktede, og politiadvokat Tove Jensen Røddesnes ved Trøndelag politidistrikt sendte tirsdag et forslag om oppnevning av rettssakkyndige til Trøndelag statsadvokatembeter. Det er til slutt tingretten som oppnevner og gir de sakkyndige sitt mandat.