Huawei Matebook X

Laptop PC

Ca. pris Kr. 13 000.-

Windows Home 10 ( Signature Edition)

Lagring: 256 GB, 8 GB minne

Grafikk: Intel HD Graphics 620

CPU: Intel Core i5-7200U

Skjerm: 13-tommers 2160x1440

55. Det er antall datamaskiner undertegnede har hatt siden Windows 98 ble sluppet i ( ja, du gjetter det sikkert) 1998. 55 datamaskiner på 19 år. Noen av disse i jobbsamenheng, andre privat, men de fleste i egenskap som anmelder og tester av all slags forbrukerelektronikk.

De fleste av disse Windows-PC' er, en håndfull har vært Mac av ymse årganger. Og min helt subjektive oppsummering av alle disse er følgende: Mac bare virker ( som reklamen sier) mens Windows krasjer. I løpet av alle disse årene tror jeg ikke jeg har hatt eller har testet en Windows-PC som det ikke har oppstått en eller annen feil med. Det kan være alt fra drivere som krasjer, manglende DLL-filer ( typisk Windows-problematikk), overopphetede grafikkort, lydkort som nekter å spille så mye som en tone til blåskjerm og programvare som neketer å kjøre. Med andre ord typiske PC-problemer som noen ganger skyldes operativsystemet, andre ganger komponentene i PC'en.

Mine erfaringer med Mac er av en helt annen art. Fra den barnehage-vennlige iMac G3 fra 1998 til dagens ultra-slanke MacBook så har maskinene fra Apple alltid oppført seg eksemplariske. Kun èn eneste gang har jeg opplevd problemer med en Mac-maskin og det var der «L» -tasten på en MacBook 2006-modell ( den i hvit polykarbonat) løsnet. Den ble trykket på plass igjen med et lite klikk og har sittet som støpt sin den gang ( maskinen er fortsatt i daglig bruk).

Dongle-life: Skal du ha mer enn en USB-tilkobling til Matebook X så sliter du. Den medfølgende adapteren har nemlig plass til bare en.

Så altså, allerede fra start så leder Mac foran PC med ikke bare et hestehode, men flere banelengder.

Men det evige spørsmålet om Mac eller PC styres ikke bare av operativsystemet og dets komponenters kvalitet. Om du er en gamer så har du ganske enkelt ikke noe valg. En PC er en gaming-maskin, en Mac er det ikke. Joda, en ny iMac eller en MacBook Pro kjører de fleste spill tilfredsstillende, men å spille f.eks. «Battlefield» med en Mac-mus og et Mac-tastatur er som å kjøre lastebil med strandsandaler. Ikke særlig komfortabelt.

Om du på en annen side er en grafisk designer, skribent eller illustratør av noe slag så er en Mac ofte å foretrekke. Kombinasjonen Adobe Photoshop og den gigantiske skjermen på en iMac er en match made in heaven, som de sier. Og alle som skriver på profesjonell basis vet at tastaturet på forrige generasjons MacBook eller MacBook Pro er å foretrekke framfor et klikkende og støyende generisk PC-tastatur.

Som fløyel: Tastaturet er Matebook' ens fremste egenskap.

Så har vi igjen de som ønsker en PC til almenn bruk. Du vet, litt surfing, betale regninger i nettbanken og sende mail til barnebarna. For disse så byr PC-markedet på en overflod i alternativer fra en drøye tusenlapp og oppover.

Men hva har alt dette med Huaweis Matebook X å gjøre, tenker du kanskje? Jo, nå skal du høre. Med unntak av Windows Surface -serien så har ikke Apple hatt særlig konkurranse i sitt segment. Bærbare Mac-maskiner har på mange måter vært alene på toppen i en årrekke. Mange har forsøkt, men de fleste Windows-laptop' er har vært kleine etterligninger av langt dårligere byggekvalitet. Windows Surface er det nærmeste en Windows-PC har kommet til å true Apples posisjon på bærbare datamaskiner.

Og Surface-serien byr på gode PC' er. Ingen tvil om det. Til samme pris som en MacBook Air får du da en Windows-PC som du også kan bruke som nettbrett. Designet er griselekkert og byggekvaliteten har vist seg å være både robust og tiltalende.

Så det er disse to Huaweis Matebook X nå går opp mot. En minimalistisk Windows-PC som er mindre enn et A4-ark.

Designen på Matebook X er tydelig inspirert av MacBook. Den klarer ikke Huawei å lyve seg unna. Men gjør det egentlig noe? Også Microsofts Surface-serie er Mac-inspirert. Og det er nå bare så mange måter en kan lage en laptop-PC på.

La oss starte fra begynnelsen. Ut fra esken er Matebook X en usedvanlig lekker liten sak. En lekkerbisken, som min salige bestefar ville ha sagt. Syltynn og med kun to USB-C -innganger. Den ene for lading, den andre for...vel, alt annet. I esken følger også med en adapter med både HDMI, mini-jack, USB og DVI -innganger. Poeng til Huawei der altså.

Da mus, headset og strømkabel var koblet til gjorde jeg meg klar for den sedvanlige traurige prosessen med å konfigurere Windows. En prosess de fleste PC-brukere kjenner så alt for godt. Drøye tyve minutter med trykking på knapper som sier «OK», «Ja», «Godtar» og «Videre».

Men skulle du ha sett, Matebook X åpner med den velkjente Windows-åpningstonen og...ingenting mer. Maskinen kommer med Windows 10 ferdig konfigurert og er klar til å ta i bruk etter bare sekunder. Etter 19 år og utallige kaffekopper over installasjons -og konfigureringsprosessen til Windows så opplevde jeg for første gang en PC som fungerte som en Mac - den bare virket.

Hm...her må det være ugler i mosen, tenkte jeg og begynte skeptisk å sjekke menyer og innstillinger. Men neida, Matebook X var klar den. Jeg behovde ikke engang å lete meg fram til menyen for trådløse nettverk. Den lå klar og ventet på meg. Et kjapt passord senere og jeg var på nett.

Vi må bare snakke om tastaturet. Huawei Matebook X må være enhver skribents våte drøm. Tastaturet er det beste jeg noensinne har tatt i bruk. Det er milevis over alle andre innebygde tastatur på en laptop-PC. Tastene er super-responsive, gir fra seg et nesten erotisk lite klikk når de trykkes ned og er store nok til at du aldri bommer. Til sammenligning så føles tastaturet på den nye MacBook Pro -modellen som sirup. Det er mye å like på Matebook X, men tastaturet alene er nesten god nok grunn til å gå til innkjøp. Det er enestående.

Det du derimot ikke kjøper en Matebook X for er gaming. Grafikkprosessoren klarer så vidt å kjøre «World of Warcraft» på middels oppløsning uten å miste pusten. «Minecraft» går selvsagt bra, men ikke engang tenk på å kjøpe denne om du hovedsaklig bruker PC til tunge skyts som «Battlefield», «Assassin's Creed» eller andre grafikkhungrige titler. Men med en integrert Intel HD Graphics 620 under panseret så burde ikke dette forbause noen.

Det du kjøper Matebook X for er alt det andre. Maskinen er overraskende kjapp og stillegående. Og den går aldri varm til tross for at den er passiv kjølt. Her er ingen støyende viftelyd fordi maskinen har ingen vifte. Hvordan Huawei har klart dette er en gåte, men faktkum er at Matebook X er den stilleste laptop-maskinen vi noengang har testet.

Boom-box: Ser du de bittesmå hullene over tastaturet? Det er høytalerne. Og de er de beste vi har opplevd på en bærbar PC.

Matebook X er 1,25 centimeter tykk. Nesten utrolig med tanke på hva maskinen kan yte. Vekten ligger ørlite over en kilo og får plass i selv den trangeste håndveske eller dokumentmappe. Batteritiden er så som så, men dette er ikke uventet med tanke på den syltynne rammen. Pussig nok så varte og rakk batteriet lenger i multimediabruk ( Netflix, Spotify etc.) enn ved vanlige arbeide ( Word, Exel, etc), men etter syv timer er det slutt uansett hvor sparsommelig du er.

Men vi må snakke om skjermen. Med sin native oppløsning på 2160x1440 (3:2 -format) så skal du ha usedvanlig godt syn for å kunne telle piksler. Faktisk så syntes vi at noen ting ble i det minste laget på den 13-tommers store skjermen. Men 3:2 -formatet gir bedre plass i høyden enn de tradisjonelle 16:9 -skjermene som finnes på de fleste laptop-maskiner nå om dagen og ga en litt mer eksklusiv følelse. Skjermen er også usedvanlig fargeskarp og lyssterk med den beste kontrasten og intensiv svart vi har sett på en Windows-PC siden vi testet Surface Pro.

Den medfølgende adapteren gjør at overgangen til USB-C går noenlunde smertefritt, men for enkelte som er vant til en Windows-PC med med både to og tre USB-porter, samt lydutgang så kan kanskje Matebook X føles litt for spartansk og futuristisk. Det er et minus at kun USB-C -porten på venstre side av maskine kan brukes til strøm. En litt pussig ordning som vi ikke helt kan se logikken bak.

Matebook X finnes i tre farger: sølvgrå, gull og rosegull. Alle tre er lekre. Og vi liker spesielt godt at tastaturet er i nøyaktig samme farge som maskinen forøvrig. Dette gir et helhetlig utseende og er med på å forsterke følelsen av at du sitter med noe utenom det vanlige. Nevnes må også styreflaten som er overraskende stor, rask og responsiv. Den støtter alle flerfingersbevegelser i Windows 10. Og i motsetning til nye MacBook Pro's styreflate så er den aldri i veien for fingrene dine.

På toppen av tastaturet finner du en liten grill som er skjulestedet for høytalerne. De færreste av oss velger å bruke de innebygde høytalerne til en laptop, men i dette tilfellet så kan du godt velge bort Bluetooth-høytaleren fra Bose eller Logitech. Lyden er forbausende god. Også bassgjengivelsen imponerer. Grunnen til heter den medfølgende software'n Dolby Atmos som gir de små høytalerne en «boost» som faktisk er i stand til å spille så høyt at naboen banker i veggen. Høytalerne i tillegg til tastaturet er de to tingene på Matebook X som virkelig imponerer stort.

Sylskarp: Skjermen på Matebook X har er lyssterk samtidig som den er mild mot øynene. Trackpad' en derimot vil neppe vinne noen priser.

Og om bare grafikkytelse hadde vært en anelse bedre slik at det også ville ha vært mulig til å kjøre spill som «Diablo III», «Overwatch», «Legue of Legends», «Player Unknown's Battleground» og «GTAV» uten å måtte gjøre store kompromisser på både skjermoppdateringsfrekvens og oppløsning, så ville denne knallsterke femmeren blitt til en sekser. Vi snakker tross alt om titler som i utgangspunktet ikke er særlig grafikkkrevende og i tillegg har noen år på baken her.

Og i fare for å gjenta meg selv her så er det ikke til å stikke under stol at kun to USB-C -porter på en Windows-PC er mer til forargelse enn til hjelp. De fleste av oss er avhengig av en mus eller USB-pinner som bruker nettopp USB-inngangen. Og med kun èn av disse tilgjengelig i adapteren som følger med så fører dette unektelig til litt irritasjon der då veksle mellom bruken av mus eller innholdet / kopieringen til eller fra minnepinnen. Og joda, vi vet så inderlig godt at Apple asfalterer veien før veien i det hele tatt er lagt her, men det betyr jo ikke at alle andre på død og liv må følge etter.

Om du derimot kjøper en laptop der du hovedsaklig har tenkt å bruke trackpad' en så er dette mindre av et problem, selvsagt. Touchpad' en på Huawei Matebook X er funksjonabel, men heller ingenting mer. Her har selskapet en lang vei å gå før de kan konkurrere med Apple på dette området.

Så hvorfor skal du velge en Matebook X framfor for eksempel en Microsoft Surface eller en MacBook Air ( både MacBook og MacBook Pro ligger minst to høvdinger over i pris)? Jo, om du setter pris på godt design, er på utkikk etter en lett og liten laptop med knakende god lyd og det beste tastaturet noensinne så skal du gå for denne. Er du derimot ute etter en kombinert jobb -og spill PC så er Surface-serien eller noen av toppmodellene til de andre fabrikantene som Asus, Lenovo eller Sony et bedre valg. Men om skriving er en stor del av det du gjør - enten privat ( kanskje har du en blogg eller drømmer om å skrive en bok) eller på jobb så lover vi at du ikke finner en bedre bærbar PC enn Huawei Matebook X.

Bare tastaturet alene er nok til å få våte drømmer om.