Fylkesutvalget sier nemlig ja til at kommunen får leie den videregående skolen som fylkeskommunen i dag eier. Dermed blir det opp til Trondheim kommune om de rundt 500 elevene på Lade flytter midlertidig på Ringve fra neste vår.

– Det er et sterkt ønske fra lokalsamfunnet på Lade om at elevene skal få gå på Ringve. Rådmannen er også veldig positivt innstilt til å finne en løsning på Ringve. Derfor tyder alt på at dette vil ordne seg, sier Cato Høve, rådgiver i rådmannens stab i Trondheim kommune.

Unngår buss

Kommunen har vedtatt å bygge ny barne- og ungdomsskole på Lade, og arbeidet vil trolig starte våren 2016. Da er det behov for midlertidige lokaler for elever og ansatte.

Alternativet til Ringve har vært å busse elevene til midlertidige skolelokaler på Brøset. FAU på Lade skole har vært klar på at de ønsker en skoleløsning på Lade. I dag er det voksenopplæringen som benytter lokalene på Ringve til undervisning. Fylkeskommunen vil flytte sitt voksenopplæringstilbud til Gerhard Schøning i Midtbyen, og dette er en mulighet som også kommunen har for sitt voksenopplæringstilbud.

– Utfordringen er at voksenopplæringen har flyttet mange ganger. Men vi jobber nå med å finne en god løsning, sier Høve.

Ledige skolebygg

Fylkeskommunen sitter nå med tre store skoleanlegg som er blitt eller er i ferd med å bli tomme som følge av at nye skoler er tatt i bruk. I tillegg til Ringve gjelder dette Ladejarlen og Gerhard Schøning. Fylkesutvalget går nå inn for at Ladejarlen i henhold til avtalen blir tilbakeført til Trondheim kommune når fagskolen flytter ut neste år. Dermed vil kommunen få en svært attraktiv tomt med et 1400 kvadratmeter stort skoleanlegg i fanget.

Gerhard Schøning ble tømt da Thora Storm videregående nylig stod ferdig på Kalvskinnet. Her har imidlertid fylkeskommunen forpliktelser helt frem til 2051, i og med at det er inngått en langsiktig leiekontrakt til 2035 og en festeavtale til 2051.

Disse avtalene ble inngått da planen var å bygge ny videregående her. Fylkeskommunen har også en vedlikeholdsavtale på bygningsmassen som eies av Trondhjems borgerlige realskole.

Trolig vil voksenopplæringen benytte lokalene frem til 2018, men hva som skal skje videre med lokalene i midtbyen, er foreløpig uklart.

– Vi har nå noen år til å se på hvilke muligheter vi har for bruk og utvikling av disse bygningene. Jeg er sikker på at vi finner en løsning, og frykter ikke at lokalene blir stående tomme, sier Rune Venås, bygge- og eiendomssjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Leieavtalen ved Gerhard Schøning innebærer årlige utgifter på 275 000 kroner for fylkeskommunen.