En smørblid Senterpartiordfører Ivar Vigdenes har et luksusproblem: Hvor skal han gjøre av alt folket som vil bo i kommunen hans?

Gårsdagen startet med meldingen som gleder enhver ordførers hjerte. Hans kommune vokser mest i nordfylket. Statistisk sentralbyrå la ut ny befolkningsstatistikk som viste at mens Trondheim bare økte med 83 nye innbyggere i første kvartal, økte Stjørdal med 108. Dermed hadde Stjørdal for første gang større folkevekst enn storbyen i sør. En glad Stjørdalsordfører konstaterte på alle nettaviser at det var artig.

Noen oppklarende telefoner senere viste det seg at tallene fortsatt var korrekte, men de kunne forklares med teknikaliteter. Det har seg sånn at andre kvartal ryddes det i kommunenes tallmateriale, og det fører ofte til en justering opp eller ned. Det er dermed ryddesjauen som forklarer det oppsiktsvekkende forspranget til Stjørdal, og det som kunne tyde på en like oppsiktsvekkende stagnasjon for Trondheim.

Men Vigdenes har all grunn til å smile likevel. Han leder en kommune i sterk vekst, og en kommune som etterhvert har fått kontroll på økonomien sin. Årlig øker folketallet med mellom 400 og 500 innbyggere. Kommunen har også stor innpendling, som det heter. Mange kommer til Stjørdal fra andre kommuner for å jobbe, selv om de ikke bor der. De store trekkplastrene på jobbesiden er flyplassen på Værnes og Statoil, men kommunen har også et stort antall andre attraktive arbeidsplasser.

Veksten har pågått over flere år, det er slutt på den tiden at trondhjemmere smått arrogant kunne fastslå at Stjørdal var en soveby til Trondheim. Stjørdal har vunnet kampen med Steinkjer om å være Nord-Trøndelags største by, og ambisjonen er å bli enda større. Et nøkternt anslag er at Stjørdal skal ha 30 000 innbyggere i 2035, men Vigdenes lar seg lokke til å si 35 000 i 2035. Det høres flott ut. -Skitt au,sier han.

Politikerne er enig om å satse både på sentrumsutvikling og utvikling i grendene Forradal, Flora, Elvran, Skatval og Skjelstadmark. Hele kommunen vokser. Stjørdal sentrum skal få et mer urbant preg, inkludert et nytt flott kulturhus som det ikke lenger er bråk om. Bygget reiser seg nå midt i sentrum, det skal stå ferdig våren 2015, og er allerede trekkplaster for en rik kulturaktivitet i kommunen. Ordførerens våte drøm er et høyt signalbygg i sentrum, kanskje på 20 etasjer, når han tenker helt fritt.

Parallelt foregår det vekst i nesten alle grendene, med egne butikker, skoler og barnehager. Her er man også liberal med å tillate spredt boligbygging, noe som bidrar til å gjøre Stjørdal attraktiv ikke minst for barnefamilier.

Folkeøkningen gir også noen voksesmerter, først og fremst når det gjelder boligtomter og økt press på offentlige tjenester. Stjørdal har et godt omsorgstilbud og har satset mye på bruk av moderne velferdsteknologi. Barnehagedekningen er god i alle deler av kommunen, mens det gjenstår å ta et krafttak i skolen. Stjørdal har gjort et klokt grep i å tillate kjøpesentra midt i sentrum, det bidrar til en levende handelsvirksomhet. Om det er butikkene eller gratis parkering i tre timer, så er det et faktum at damer fra Trondheim ofte drar til Stjørdal når de skal kle seg opp. I alle fall er spørsmålet om gratisparkering et hett tema i vekstkommunen.

Kommunen har nå 22 810 innbyggere. Steinkjer økte med seks i første kvartal, og har «bare» 21 549.

Det viktigste i Stjørdal er ikke bare å være størst i Nord-Trøndelag, men å slå Steinkjer. Det har stjørdalingene klart.