Tilreisende kommer langveis fra, helt fra Korea, Japan og USA, for å være med når det skjer. De er nysgjerrige, utforskende, fremtidsorienterte, oppfinnsomme og kunnskapsrike, og de kommer for å samles på Torvet i Trondheim.

Her vil de inspireres, kanskje investere, presentere, leke og møte oppfinnere, skapere og kreative hoder. Anledningen er verdens største oppfinnerfestival, Maker Faire, som i 2014 arrangeres i Trondheim, i tillegg til i Detroit, Kansas City, Newcastle, Roma, Shenzhen, Tokyo og Oslo. Oppfinnerfestivalen ble første gang arrangert i San Mateo i California for 13 år siden og samler nå 900 skapere som tiltrekker seg rundt 120000 besøkende.

I USA beskrives det som en ny revolusjon det som nå treffer Trondheim denne helga – the maker movement. Revolusjonen består av alle som finner opp ting. Individuelle oppfinnere som arbeider foran pc-en på jente/gutterommet, elever og studenter som inspireres gjennom utdanning, og skapere som blir til under lokale workshops eller Maker faire-arrangement. I USA, der skaper-bevegelsen oppsto, sier president Obama at skaperne er essensielt viktige for USAs utvikling og framtid. I henhold til Time Magazine er over 135 millioner amerikanere «makers». Det hevdes at bevegelsen har skapt en kultur som har potensial til å gjøre hvem som helst om til en skaper.

«I Trøndelag er vi ikke flinke nok til å samarbeide på tvers av ulike sektorer, og derfor lykkes vi ikke med å skape og å utvikle oss», har vært et mantra hos flere ledere i Trøndelag over år og har til dels vært brukt som forklaring på hvorfor innovasjonstakten og utviklingen i Trondheim ikke har skåret høyere på ulike barometre. At samhandling og felles satsing mot samme mål er viktig for utvikling og for innovasjon bestrides ikke, men makerbevegelsen som nå inntar Trondheim med fullt trykk, tenker annerledes. Det handler om å inspirere folk i alle aldre til å bruke sin kreativitet og kunnskap for å skape, og det handler om å bygge en kultur og en tro på at alle kan skape. Samtidig handler det om å ha de riktige redskapene og mulighetene til å skape.

Et utgangspunkt og et stort potensial for den pågående skaperbevegelsen er at folk ikke lenger godtar at ting bare er som de er. Internett, YouTube, sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram har åpnet for større innsikt, individualisme og mulighet for at hver enkelt kan få produkter, informasjon og underholdning tilpasset sine behov eller interesser, og ikke det som er tilpasset flertallet eller massene. Når disse ulike behovene og interessene for eksempel kobles sammen med kreativitet, billig datakraft, gratis og verdensomspennende kommunikasjon, billige 3D-printere som produserer produktene, kollektive verksteder (maker-fabrikker), finansieringsnettsteder som kickstarter.com og utsalgssteder som etsy.com, kan enhver bli en skaper og gjøre-det-selv.

Sammen med initiativtaker Alf-Egil Bogen ble det i fjor gjennomført et vellykket Mini Maker Faire under Pstereos piknik, som en liten smakebit og test på det som nå kommer. Droner, roboter, 3D-scannere og ulike aktiviteter var ingrediensene. Arrangementet var da, som nå, for alle med snev av nysgjerrighet, kreativitet eller utforskertrang, uavhengig av alder og bakgrunn.

Jeg er spent på hva som skjer når verdens største «show and tell»-oppfinnerfestival kommer til oss. Vil vi la oss inspirere og kjenne på større skaperevne og glede? Vil festivalen resultere i skaperfabrikker der venner samles for å komme opp med produkter de ser at verden trenger? Vil vi bli med på den nye delekulturen, der kunnskap og produktoppfinnelser deles med andre?

Jeg tror skaperfestivalen Maker faire vil spille en viktig innovasjonsrolle sammen med Ungt Entreprenørskap og nyskapingssatsingen ved norske universitet, og ønsker den nysgjerrig velkommen.

heidi.fossland@orland.kommune.no