Det sier Marianne Mathisen, avdelingleder for Gyn/Fødeavdelingen ved Sykehuset Levanger.

- Prosjektet er veldig positivt, og det er en kjempegod tanke bak det.

Vil beholde spesialister

Videreutdanningen som jordmødrene ved Sykehuset Levanger får tilbud om, er et kurs som holdes i regi av NTNU og som tilsvarer 15 studiepoeng. Oppstart er høsten 2015, og kurset inneholder to til tre uker med teori samt to uker med praktisk ultralydtrening der fokuset ligger på fosterhjertet.

Mathisen sier at lokalsykehuset i Levanger jobber mye med å rekruttere spesialister, og beholde dem.

- Det er bra at vi får mer spesialkompetanse inn på sykehuset. Vi ønsker å sikre at kompetansen som tilegnes på kurset blir tilgjengelig på sykehuset etterpå, sier Mathisen.

Ikke krav til utdannelse

Tove Anita Fagerli ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital er en av dem som har hatt kontakt med ekteparet Tidemann om å tilby jordmødrene ved Sykehuset Levanger kurset i regi av NTNU.

- Det er viktig at jordmødre ser etter tegn som kan ha betydning etter fødselen. Foster med alvorlige hjertefeil som må opereres rett etter fødsel henvises til Rikshospitalet for å føde der, sier hun.

I dag er det ikke krav om at helsepersonell må ha utdannelse i ultralyd for å foreta ultralydundersøkelser, ifølge Fagerli.

- Jordmødre har grunnutdanning i ultralyd, og gjennom den har de mulighet til å oppdage hjertefeil. Likevel forblir nesten 50 prosent av hjertefeilene uoppdaget, sier hun.

Fargelegger blodstrømmer

- I enkelte tilfeller kan det være nyttig å bruke fargedoppler - et instrument som fargelegger blodstrømmens hastighet og retning, for å oppdage hjertefeil. Det lærer jordmødrene på det nye kurset, sier Fagerli.

I hvor stor grad jordmødre er i stand til å avdekke hjertefeil avhenger også av hvor god ultralydmaskin de ulike sykehusene har, og hvor mye erfaring den som undersøker har, påpeker Fagerli.