Skadene skyldes oversvømmelser og tilbakeslag fra avløpsnettet som følge av tordenvær med voldsomme lokale skybrudd.

En analyse som forsikringsselskapet If har gjort basert på skader tilbake til 1996, viser at august er blitt årets største skademåned. I 2012 ble det registrert 2200 bolig - og eiendomsskader i august eller i snitt mer enn 70 skader i døgnet.

Nær 10 000 flere skader

Beregninger viser at august i år trolig gir mellom 8000 og 10 000 flere skader enn andre måneder i året. Skadene utgjør 20 til 25 millioner kroner mer enn en vanlig skademåned. 70 prosent er vannskader.

– August har alltid vært en stor skademåned, men har utviklet seg til det verre de siste årene. Analysen viser at økningen har vært enda kraftigere enn vi trodde i utgangspunktet, sier skadesjef Inge Oksvik i If.

Skybrudd over hele landet

De intense uværene om sommeren rammer byer og lokalsamfunn meget hardt. Bare de siste tre ukene har blant annet Trondheim, Lillestrøm, Sandefjord, Halden og Vigrestad på Jæren registrert skybrudd.

– Vi har registrert et stort antall vannskader som skyldes oversvømte kjellere som følge av inntrengning av overflatevann og tilbakeslag fra kloakken fordi avløpsnettet ikke klarer å ta unna alt regnet, forteller kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Forsikring.

I Pianist Sandbergs vei 6B på Lade i Trondheim er skadeservicefirmaet SSG i full sving med å reparere skadene etter skybruddet om kvelden 13. august. En container stappfull av bygningsmateriale blir kjørt vekk, mens andre arbeidsfolk rengjøre gulvene i kjelleren.

Et timelangt uvanlig kraftig tordenvær med intense regnbyger ga mellom 30 og 35 millimeter nedbør.

– Aldri opplevd noe lignende

– Vi var hjemme da uværet kom. Gaten utenfor huset ble som en elv. Jeg har bodd i huset siden 1973, men aldri opplevd noe lignende. Vi merket ikke noe galt før mannen min gikk ned i kjelleren for å hente noen lister. Da tråkket han plutselig rett opp i flere centimeter med det jeg trodde var vann, forteller Sidsel Saasen.

Da rørleggervakta kom en time senere fikk de vite at vannet var kloakk.

Hadde nettopp pusset opp

– Vi trodde aldri vi skulle oppleve noe slikt. Det er fortvilende å se store deler av kjelleren full av 15 centimeter med kloakkvann. Vi var akkurat ferdige med å pusse opp flere rom i kjelleren og hadde planene klare for ombygging av resten av huset. Nå må vi sette ombyggingen på vent, sier Jan Frode Saasen.

Tilbakeslaget fra kloakken fører til en totalrehabilitering av de fleste rommene i kjelleren som inneholder blant annet rom til en av familiens tre sønner og et trimrom.

Familien regner med at skadene beløper seg til minst 100 000 kroner.

Ni av 13 hus rammet

6B var ikke det eneste huset i Pianist Sandbergs vei som fikk kloakk i kjelleren. Totalt åtte av 13 hus ble rammet, mens ytterligere ett hus fikk vannskader. I noen kjellere sto kloakken 70 centimeter over gulvet.

– Avløpsnettet er dimensjonert for timesnedbør opp mot 25 millimeter. Kommer det mer, er det fare for tilbakeslag i nettet, sier sjefsingeniør Olav Nilssen i Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

– Betenkelig. Det betyr at det kan skje på nytt, sier ekteparet Saasen.

Flere skybrudd i fremtiden

Klimaendringene gir hyppigere og mer intense skybrudd om sommeren.

– Det er en klar sammenheng mellom en varm sommer og mange kraftige lokale regnvær. Årsaken er at varm luft tar opp mer fuktighet, sier klimaforsker Inger Hanssen-Bauer.

Et stadig varmere klima gjør at dette er en utvikling som vil forsterke seg i årene som kommer.

Umulig å varsle nøyaktig

Meteorologenes store hodepine er at det er helt umulig å varsle nøyaktig hvor og når skybruddene kommer.

– Det er utfordrende å varsle været i situasjoner hvor det er fare for lokale regnskyll. Meteorologisk institutt skal i høst søke Norges Forskningsråd om midler til forskning på lokale skybrudd.

Vi trenger også et tettere nett med målestasjoner for å kunne forutsi mer nøyaktig hvor bygene treffer. For å utvikle nedbørmodeller er vi avhengig av data over lang tid som forteller oss hvor ofte og hvor skybruddene kommer, sier Hanssen-Bauer.

Svært lokale skybrudd

– Det mest særpregede med skybruddene om sommeren er at de er svært lokale. Det kan komme 60 millimeter på en til to timer ett sted, mens det ikke kommer en dråpe noen kilometer unna, sier statsmeteorolog Jon Smits.

På sikt håper forskerne å utvikle værmodeller som gjør det mulig å varsle ekstremnedbør.

– Vi merker at vi har et annerledes vær nå enn bare for noen år siden, og vi har måttet innrette oss til en ny situasjon med mange vannskader, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

– Klimaendringer setter større krav til å sikre hus og bygninger mot vannskader, sier skadesjef Inge Oksvik i If.

Aldri før: - Jeg har bodd i huset siden 1973, men aldri opplevd noe lignende. Vi merket ikke noe galt før mannen min gikk ned i kjelleren for å hente noen lister. Da tråkket han plutselig rett opp i flere centimeter med det jeg trodde var vann, forteller Sidsel Saasen, her sammen med Jan Frode Saasen. Foto: Vegard Eggen
Ferdig oppusset: - Vi var akkurat ferdige med å pusse opp flere rom i kjelleren og hadde planene klare for ombygging av resten av huset. Nå må vi Foto: Vegard Eggen
Flere rammet: 6B var ikke det eneste huset i Pianist Sandbergs vei i Trondheim som fikk kloakk i kjelleren. Totalt åtte av 13 hus ble rammet, mens ytterligere ett hus fikk vannskader. Foto: Vegard Eggen
Store skader: Tilbakeslaget fra kloakken fører til en totalrehabilitering av de fleste rommene i kjelleren. Foto: Vegard Eggen