Utstyrsbutikkene har også gode tider, og det handles både løpesko, pulsklokker og andre mer eller mindre nødvendige duppeditter over en lav sko, mens appene lastes ned og tar seg av resten.

Midt oppe i all løpingen har jeg lyst til å slå et slag for en real gåtur!

Gåing er en undervurdert treningsform, men har store potensielle helseeffekter både for den enkelte og for samfunnet. Det er lettere å tenke seg at jogging eller annen aktivitet med høy intensitet må til for å få noe treningseffekt ut av det. Men det å gå tur duger bra det også.

For nesten 2500 år siden sa Hippocrates følgende: «Walking is a man´s best medicine».

Nyere forskning viser at legevitenskapens far hadde rett. Helsegevinstene av å legge inn faste gåturer er store, og gir bedre helse og livskvalitet på mange plan.

Det som er så flott med å gå tur, er at det er så enkelt å få til også. Man trenger ikke mye fancy utstyr, man kan gjøre aktiviteten rett utenfor døren, og så å si alle kan gjøre det, uavhengig av alder og en del andre faktorer som utelukker mer intensiv aktivitet.

Forskning viser at gåing gir betydelige helsegevinster på mange plan. Det reduserer risiko for hjertesykdom, diabetes, høyt kolesterol, tykktarmskreft og benskjørhet. You name it!

I tillegg har det gunstig effekt på vår mentale og psykiske tilstand, og ved å gå en tur får vi klarnet hjernen og bedret humøret. Det er ikke for ingenting at Jens og Jonas lenge har gått seg turer rundt Sognsvann, for å ta opp både små og store spørsmål i tilværelsen. De har skjønt det de! Det har også Nilofer Merchant, opphavskvinnen til begrepet «Sitting is the smoking of our generation, et uttrykk som har blitt omdøpt til «Sitting is the new smoking». Denne suksessfulle forfatteren og foredragsholderen har begynt å lage faste møteavtaler utendørs, der de går tur og løser utfordringene i stedet for å sitte overfor hverandre i et rom.

Det skjer noe forløsende når man går side om side i stedet for å sitte og kikke hverandre i øynene over bordet. Mange kjenner det mindre truende og påtrengende å ta opp ting og snakke om vanskelige temaer når man går en tur sammen og har en samtale. Dette brukes bevisst av enkelte terapeuter som behandler pasienter med psykiske vansker. Det er også anbefalt for foreldre som skal fortelle barna sine vanskelige ting, som at de skal skilles, at de kan komme med det vanskelige budskapet på en tur i skogen, heller enn i sofaen.

Charles Dickens hadde rett han da han sa «Walk to be healthy, walk to be happy». Har man en litt tung dag, er det utrolig hvor godt det kan gjøre å faktisk komme seg opp av sofaen og ut i frisk luft og få kroppen i gang.

Kroppen er skapt for bevegelse. Det er da et tankekors at vi tilbringer flere timer sittende enn sovende, og at det som er igjen av timer til å stå eller gå på bena er langt mindre enn det som er ønskelig ut fra helsemessige hensyn. Det som er oppløftende er at det faktisk ikke er så mye som skal til for at vi har store gevinster dersom vi først tar oss en tur ut på gåtur eller en annen type aktivitet. Går vi oss en god tur på vel 30 minutter fem dager i uken, og er litt flinkere til å ta trappen i stedet for heisen, og legge inn den lille gratismosjonen her og der, så gir vi kroppen vår et realt løft, med bedre helse og velvære på kjøpet.

Gåturen gir oss også gode naturopplevelser og muligheter til å observere omgivelsene rundt oss, og inni oss.

Gå ut og prøv selv!