– Vi må ta et skikkelig oppgjør med driften i klubben, sier Tove Moe Dyrhaug.

1. november vil den daglige lederen ha planen klar for hvordan RBK skal se ut de neste årene. Den inneholder en permanent trenerløsning – og nye, tøffe sparetiltak.

– Minusene i regnskapene blir sakte, men sikkert mindre, og vi skal komme oss på pluss igjen. Alle skjønner at det ikke går an å drive med millionunderskudd hvert år. Vi må ta et skikkelig oppgjør med driften, sier Moe Dyrhaug til Adresseavisen.

Vi møter den daglige lederen på hennes eget regjeringsområde. Hun løper inn på Brakka fra møte med ordfører Rita Ottervik, etter en uke hvor klubben har blitt tildelt supercupfinalen i 2016. Utgangspunktet var da også å snakke om prosessen som førte til at Real Madrid eller andre storheter besøker Lerkendal om to år. Men nå-situasjonen drar henne vekk fra festtalene og over i virkeligheten.

Allerede minusbudsjett

I øyeblikket er RBK i en prosess, hvor målet, ifølge Dyrhaug «er å presentere en plan for RBK-organisasjonen og trenerløsningen innen 1. november.» Etter år med blodrøde regnskap og titteltørke gjelder det å ha tunga rett i munnen. Klubben har ikke råd til å fortsette å handle over evne med kredittkortene – og levere under evne på banen.

– Vi er nå i fase to i sparetiltakene, og følger hovedplanen med organisering og kostnadstilpasning. Vi har siden 2010/2011 kuttet kostnader på mellom 30 og 40 prosent. Dette er ingen unik situasjon, men slik store virksomheter hele tiden jobber. Det spesielle med oss er at vi er så eksponert. Og vi må fortsette å spare penger. På det meste var vi 70 ansatte, og i dag er vi litt over 20. Det er ikke like lett å finne områder å spare fra.

Men spare må hun. For situasjonen er alvorlig. Dyrhaug bekrefter at RBK er i rute til å nå 2014-budsjettet på minus seks millioner.

Men: På to år er halvparten av de 56 millioner kronene klubben fikk for tomtesalget brukt til å dekke underskudd. Altså om lag 28 millioner. Penger RBK lovet å fryse ned «til tyngre tider».

Og: I 2014-budsjettet ligger et sølv i serien. Bronse eller svakere vil føre til sprekk på to millioner eller mer, på grunn av sviktende premie- og medieinntekter.

Mesterligakroner en sovepute

Dermed er det ikke sikkert klubben klarer målet om å gå i null i 2015, heller. Det vil gi nye nedskjæringer - og kan føre til endringer i organisasjonen.

– Pengene fra tomtesalget er brukt på investeringer og drift. Når vi har millionunderskudd, tror jeg man skjønner at vi ikke kan la de pengene ligge rolig. Men vi eier fortsatt store eiendommer, sier Dyrhaug – som samtidig innser at dette ikke er nok.

– Vi er i en bedre posisjon enn de fleste andre i eliteserien. Men selv om vi har omorganisert i sportslig avdeling, og at lønningene er på vei ned, kan innsparingen også gå ut over administrasjonen.

Dyrhaug kan ikke si noe om de ansattes situasjon, men forrige gang RBK måtte gjennom store sparetiltak endte det i sluttpakker og en slankere stab.

– Hva synes du om at RBK for syv-åtte år siden hadde 70 ansatte og brukte vanvittige summer?

– Helt utrolig å tenke på at vi var så mange ansatte. Inntekter sto ikke i forhold til lønnsbudsjett. Pengene burde vært forvaltet annerledes.

Samtidig har jeg vært i RBK siden 2005, og kan ikke bare klage på andre. Men hadde vi brukt pengene annerledes, ville vi hatt et annet ståsted i dag.

– Det er jo en indirekte kritikk av din forgjenger?

– Nei, av systemet. Alle var vant til at det kom inn penger hver høst (Europa-spill). Og foten ble satt ned litt for seint, svarer hun.

Har bestemt trener-kursen

Innsparingene er én del av prosessen. Den andre er trenerjakten. Dyrhaug sier at man må tenke økonomi også her, men at det er svært viktig å lande på rett løsning:

– RBK skal ha et best mulig lag. Alt annet er sekundært.

– Hvordan går jakten?

– Vi har hatt et langt «overgangsvindu» på trenersiden, og det har vært positivt. Dette har også vist at RBK er interessant.

– Hvordan?

– Vi har fått en god del henvendelser, både fra Norge og utlandet. Seriøse og kjente navn, sier hun – uten å ville konkretisere. – Nei, det er ikke uvanlig når store klubber skifter trenere.

– Hvem blir trener?

– Hehe… Vi kommenterer ikke navn. Men vi er enige om vi går for en manager-modell eller en modell med trener og sportslig leder, smiler hun. Uten å utdype det, heller.

Gratis å trene

Det Dyrhaug kan si, er at RBK rådfører seg med personer både i og rundt klubben i prosessen. Og at verken Kåre Ingebrigtsen eller Erik Hoftun er med på møter der det snakkes om konkrete navn. Det er styret som avgjør trener-spørsmålet.

– Tirsdag skrev Adressa om avstanden til Molde. Med de økonomiske utfordringene: Er dette mulig å ta igjen?

– Det er gratis å trene. Så må vi bruke ressursene våre veldig fornuftig. Dessuten har vi allerede bra sportslige ressurser. Andre har klart både å prestere og å spare penger. Det skal vi også klare.