Regjeringen kommer ikke til å mangle vanskelige saker i høst, selv om OL-floken løste seg opp av seg selv. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix

Trontalen byr sjelden på politisk sprengstoff, men torsdag evnet i det minste regjeringen å overraske. Fremskrittspartiets klimaskeptikere må ha hatt en dårlig dag. Klima og behovet for å tilpasse oss det jordkloden tåler, hadde en sentral plass i trontalen. Har det gått opp et lys for regjeringsmedlemmene, eller sitter halvparten av regjeringen og gjør lygekors? Det er tydelig at regjeringen føler et behov for å renvaske seg fra stempelet som klimasinke. Kritikken haglet etter at klima ikke var en del av regjeringens viktigste satsingsområder. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har heller ikke overbevist om at regjeringen brenner for klima. Men man kan ikke snakke seg til klimatroverdighet.

Under den høytidelige åpningen var alles blikk rettet mot Stortinget, og slik vil det fortsette i høst. Etter åtte år med flertallsregjering har Stortinget våknet fra dvalen. At regjeringen må finne flertall i alle saker, gjør noe med samarbeidsklimaet og vitaliteten. Venstre og KrF har blomstret som viktige nøkkelpartier. Arbeiderpartiet har begynt å tenke igjen, og oppdager stadig nye feil og mangler ved landet vårt. Senterpartiet har startet valgkampen med kraftfulle nei til alle forslag til forandringer. Bare SV sliter med å finne seg selv.

Regjeringen kommer ikke til å mangle vanskelige saker, selv om OL-floken løste seg opp av seg selv. Det vil være krevende nok å få på plass statsbudsjettet. Regjeringen har skapt seg skyhøye forventninger på kostbare områder som helse, kunnskap og samferdsel. Venstre og KrF vil neppe selge seg billig. Samtidig har regjeringen lovet betydelige skattekutt. Da hjelper det lite at kultursektoren har is i magen. Der har ikke regjeringen lovet bort.

Kommunereformen har kommet greit ut fra hoppkanten, men det krever betydelig konkretisering for å komme videre. Nå skal regjeringen legge frem en nasjonal helse- og sykehusplan. Både Høyre og Frp har slaktet styringen av sykehusene, men helseminister Bent Høie skal ha brukt året godt dersom han legger opp til en ny sykehusreform nå. Høie har allerede varslet krevende reformer, som fritt behandlingsvalg og forsøk med statlig finansiering av eldreomsorgen. Ap kan sikkert si noe om at det ikke er gjort med et trylleslag å bedre helsetjenestene.

Utfordringene for Solberg kan bli mer krevende enn de trodde for bare et år siden. Torsdag lå Stortinget badet i nydelig høstsol, men skyene over landet er mørkere. KS er bekymret for økende gjeldsbelastning i kommuner og fylkeskommuner. Det varsles om lavere skatteinngang i mange kommuner. Oljeindustrien opplever kostnadskutt og lave investeringer, som henger sammen med kraftig prisfall på råolje. Industrien sliter med høyt kostnadsnivå, og et regjeringsoppnevnt utvalg skal finne ut hvorfor produktiviteten er lav. Dette er forhold som ikke kom med den blå regjeringen, men som de må regjere med.

I trontalen har regjeringen sagt hva de vil gjøre. I statsbudsjettet kommer de ikke langt med ord.