Det er duket for den årlige utgivelsen av en ny bok i «Trondheim-serien», og «Trondheim 1964» tar for seg små og store hendelser, sammen med bilder og intervjuer, fra byen i 1964.

Boken er et samarbeid mellom forfatter Rolf Rolfsen, fotograf og bilderedaktør Ivar Mølsknes, grafisk formgiver Kai Biermann, og medforfatter Sølvi Sand.

Boken spås å bli en av høstens bestselgere, og Rolfsen og Mølsknes mener boken er en fin gaveidé til besteforeldre og foreldre.

Jurji Gagarin og Cliff Richards på besøk i Trondheim

I 1964 gjestet to store verdenspersonligheter trønderhovedstaden, og Rolfsen og Mølsknes mener det er disse historiene som skiller seg ut i årets bok. Cliff Richard & The Shadows hadde konsert i Nidarøhallen, og bokparet har lokalisert en av jentene som var på konserten og tok del i det som forfatterne omtaler som «det første ungpikehysteriet i Trondheim». Det andre famøse besøket var av den russiske kosmonauten Jurji Gagarin. Forfatterne har i denne sammenheng snakket med daværende bilforhandler Kjell Okkenhaug, som fikk sitte på med romfareren da han skulle kjøre til hotellet sitt.

– Det er artig å vise hvordan byen var i gamle dager. For de som har bodd her lenge blir boken et gjensyn med eget liv 50 år tidligere, forteller Rolfsen.

Mølsknes trekker også frem et bilde han er ekstra begeistret for; Bildet er tatt i Tonstadkrysset, og viser en mor som dytter bilen videre på en dårlig vei. I tillegg til hendelser, bilder og intervjuer, viser boken også et utvalg av kuriøse annonser og titler fra Adresseavisen i 1964.

Leting i arkiver

Bokparet forteller at de bruker mer eller mindre et år på hver bok. De begynner arbeidet ved å lete etter interessante filmer og bilder i Adresseavisens saksarkiv, for så å sjekke de tilhørende sakene.

– Vi ser grundig gjennom hva det er vi har bilder av. Uten bilder vil ikke hendelsen være relevant for boka.

Etter timevis av leting i saksarkiver, vil herrene finne bilder og saker som vekker deres interesse, og som de så begynner å arbeide videre med. En viktig del av bøkene er intervjuer med personer fra Trondheim som deltok og er kjent med hendelsene som omtales.

Rolfsen og Mølsknes forteller at de går etter det kuriøse når de skal velge hva som skal være med i boken. De er opptatt av bildene og hendelsene som viser hvor mye byen har forandret seg på 50 år. Boken og bildene spiller på gjenkjennelseseffekten, og mange vil muligens kjenne igjen kjente fjes på bildene.

– Boken er som et familiealbum for Trondheim, sier Rolfsen og smiler.

De forteller at poenget med boken er at den skal være en morsom og hyggelig minnesamling, og at de derfor unngår triste og tragiske hendelser. Dødsulykker og andre alvorlige temaer er ikke med i bøkene.

«Trondheim 1965»

Herrene, i samarbeid med Biermann og Sand, har allerede begynt å jobbe med neste bok, og de forteller at de ofte blir stoppet på gata av folk som liker bøkene og gleder seg til de neste utgivelsene. Rolfsen og Mølsknes holder også presentasjoner på eldrehjem og andre steder, der de viser bilder og forteller om bøkene.

– Vi har allerede kommet til juni i den neste boken, så vi må roe litt ned nå. Den skal jo ikke ut før til neste høst, sier de og småler.

Bokparet vil ikke røpe noe særlig om neste års utgivelse, men de lover at boken kommer til å inneholde flere spennende og store begivenheter.

Da mor måtte ut og skyve: Dette bildet er tatt i Tonstadkrysset i 1964, og er Ivar Mølsknes sitt favorittbilde i boken. Foto: Ivar Mølsknes
«Trondheim 1964» tar for seg små og store hendelser, sammen med bilder og intervjuer, fra byen i 1964. Foto: KRISTIAN HELGESEN