Mikrotrend: Ole Fredrik Hårsaker ved Teveltunet Fjellstue i Meråker brygger sitt eget øl. Foto: RICHARD SAGEN

Denne uka ble det kjent at Ringnes skal investere i et ølsenter i gamle E.C Dahls bryggeri.   Mikrobryggeri, bryggeripub, besøkssenter og restaurant er noe av det vi kan glede oss til. Ølsenteret skal i alle fall ikke mangle plass. Det blir svært lite produksjon igjen i hallene på Nyhavna. Bryggeriet legger ned to tredjedeler av sin ølproduksjon, og vil kun produsere Dahls øl på glassflasker, fat og tanker i Trondheim. Både boksøl- og brusproduksjonen blir lagt ned, og flyttet til Gjelleråsen utenfor Oslo. 120 ansatte ved bryggeriet mister jobben.

Men ideen er slett ikke dum.   Endelig skjer det noe med den gamle drømmen om at industri og folkeliv skal smelte sammen på Nyhavna. Bryggeripub på Dahls og kaffebar på Kjeldsberg har vært en del av visjonen. Konseptet krever noen byutviklingsgrep, men det er en annen sak. Dyktige Roar Hildonen skal drifte serveringsstedene i senteret. Han vil samarbeide med lokale ølprodusenter i hele regionen.

Les også: Legger 110 millioner kroner på bordet til nytt ølsenter

Det er lov å glede seg over planene, og samtidig mistenke at Ringnes pynter bruden. Det er ikke tilfeldig at eierne samlet politikere, supporterklubben Kjernen og Dahls-ølets venner til markeringen av det nye ølsenteret. Det har vært mye kritikk mot at Ringnes bygger ned ølbrygging i Trondheim, ikke minst fra patriotene.   Det er helt avgjørende for Ringnes at de klarer å beholde Dahls som en sterk merkevare i Trondheim. En trenger ikke mange vekttall i markedsføring for å skjønne at det er katastrofalt dersom Dahls-ølet i sin helhet produseres i Oslo. Den tabben har Ringnes gjort før. Det tok ikke lang tid fra Ringnes flyttet produksjonen på Tou-bryggeriet bort fra Stavanger til kundene vendte dem ryggen. Rosenborg, Rema, politikerne og fagbevegelsen er viktige medspillere for at Dahls skal leve videre. Et ølsenter skaper entusiasme rundt et bryggeri som har fått mye juling.

Da kan heldigvis mikrobryggeriene berge prosjektet. De siste årene har mer enn ti bryggerier startet opp i Trøndelag. Det finnes nå bryggerier fra Grong i nord til Røros i sør. De utvikler egenart, merkevarer og bygger opp en lokal identitet. Det begynner å bli mange steder i Trøndelag som med stolthet kan vise til et eget øl.

Les også: Matmangfold som fortjent

Forbrukerne vil også ha lokalt øl. Det kommer stadig flere lokale ølsorter og mikrobryggerier på markedet. Til sommeren vil den nye Mathallen i Trondheim tilby lokalt og kortreist øl. Det er ikke lenger bare hobby og nostalgi. De små bryggeriene bidrar også positivt til verdiskaping og arbeidsplasser i distriktene. De 11 mikrobryggeriene i Trøndelag sysselsetter til sammen 36 personer. Til sammenligning vil det bare være 15 ølbryggere igjen ved Dahls bryggeri.

Men til gjengjeld får de sitt eget monument over fordums storhet.

Ringnes samlet politikere, supporterklubben Kjernen og Dahls-ølets venner til markeringen av det nye ølsenteret på Nyhavna. Foto: Terje Visnes