–Tittelen sier egentlig alt. Det handler om trondheimssstudenter som har satt seg skikkelig hårete mål, og mange av dem har blitt realisert, sier Ola Rønning (27), frivillig under 2013-festivalen og en av initiativtagerne til boka.

Rønning forteller om da Isfit inviterte Dalai Lama i forkant av 1994-festivalen. Responsen fra India var lunken. Men daværende Isfit-president Rina Sunder og gruppeleder Lars Bjørgan Schrøder ga seg ikke og dro likegodt til India for å oppsøke Dalai Lama.

–De tok et halv nei for et ja, og etter en lengre prosess fikk de en audiens med han. Det snudde saken, forteller Rønning som har vært nestleder i prosjektet.

«Dette er mye viktigere, avlys de andre avtalene mine», skal nobelprisvinneren ha sagt, og tok turen til Trondheim.

4000 frivillige

Dalai Lama er en av seks nobelprisvinnere som har besøkt Internasjonal Studentfestival i Trondheim, som er festivalens fulle navn. I følge arrangørene er det verdens største internasjonale studentfestival med tematisk fokus. Men den nye boka handler først og fremst om de til sammen 4000 frivillige som har skapt Isfit-festivalen hvert andre år siden 1990. Rønning og de ni andre tidligere Isfit-frivillige har gjort 75 intervjuer med andre Isfit-ere, fra alle festivalene, i tillegg til utallige timer med arkivsøk.

–Vi har jobbet tett sammen, men det var ingen av oss som hadde skrevet bok før. Det ble en bratt læringskurve, men vi har knyttet til oss kyndige folk som har vært med på å gi råd, sier Rønning som studerte ved Høgskolen i Trøndelag og i dag jobber som lærer på 2. trinn ved Stavset skole i Trondheim.

Boka er på 201 sider og gis ut på eget forlag. Samtidig har forfatterne samlet organisasjonens historie og innlemmet det i NTNU Universitetsbibliotekets arkiv på Dora.

Elise Djupedal og Bertine Tønseth har vært redaktører. Kaja Juul Skarbø, Yngvil Osdal Runde, Martin Gulseth, Daniel Stølsbotn og Beate Nesje har skrevet historiene, mens Lars Grønnestad har vært bilderedaktør og Steinar Hillersøy Dyvik har hatt ansvar for infografikken.

Støre med forord

Isfit startet som en møteplass for studenter på tvers av studiestedene i Trondheim. I dag er festivalen en kulturell og internasjonal møteplass med deltagere fra 130 land. Nettopp det vide utsynet fremheves av Arbeiderparti-leder og tidligere statsråd Jonas Gahr Støre i forordet til boka:

«At historien om ISFiT fortelles, er viktig. I 25 år har festivalen engasjert og bidratt til debatt og dialog. Den har åpnet dører og bygget broer. Det går en linje fra Nilen til Nidelva. Å være på ISFiT er som å møte verden i Trondheim. Frivillige engasjeres, vi imponeres av en studentfestival som lager sin egen fredspris, og vi motiveres av viljen og evnen studenter i Trondheim har til å se ut over seg selv, til å treffe politikken og tidsånden, generasjon etter generasjon», skriver Gahr Støre.

Fra 5. til 15. februar er det ny festival i Trondheim. Årets tema er korrupsjon, og Dalai Lama kommer tilbake til byen.