Fant bordell: I en leilighet her i Elgeseter gate avdekket politiets «Pimpit»-gruppe at fire prostituerte drev bordellignende virksomhet. Dette ble avsluttet i forrige uke. Foto: Morten Antonsen

I fem år har det vært forbudt å kjøpe sex i Norge. Likevel er det opprettet 34 anmeldelser for ulovlig sexkjøp i Trondheim og det bare i løpet av januar. Politiet mistenker salg av sex fra 19 ulike leiligheter i byen. Tallet er høyt og det overrasker. Sexkjøp er ikke bare ulovlig, det er også voldsomt tabubelagt. Det forhindrer ikke at det åpenbart fortsatt må være et betydelig marked for prostitusjon.

De siste årene har nesten halvparten av alle sexkjøpssaker i Norge blitt avslørt i Trondheim. Det skyldes neppe at sexmarkedet er større her enn i andre byer. Politiets innsatsgruppe mot ulovlig sexkjøp, «Pimpit», har gjort en svært god jobb med å avsløre kjøp av sex i Trondheim. Politiets innsats virker sterkt forebyggende. I perioder der politiet har måttet nedprioritere denne innsatsen, har prostitusjonen blomstret. Det viser at lovforbud alene ikke er nok. Loven må også håndheves.

Formålet med sexkjøpsloven var å redusere menneskehandel, få ned antall prostituerte, forebygge og påvirke holdninger. I dag ser vi nesten ikke lenger gateprostitusjon. Det betyr ikke at den er borte. Sexsalget er flyttet til hotellrom, leiligheter og bobiler. De prostituerte får kontakt med kundene på andre måter, for eksempel gjennom annonser. Dette gjør det mye vanskeligere for politiet å følge opp virksomheten. En viktig del av politiets arbeid er blitt å følge med annonsemarkedet.

Forbudet mot kjøp av sex er omstridt. Både Høyre, Venstre og Frp har programfestet å avskaffe sexkjøpsloven. Det løftet har de det neppe travelt med å innfri. En uavhengig evaluering som ble lagt fram i høst, viste at formålet med sexkjøpsloven langt på vei er innfridd. Loven har bidratt til å redusere prostitusjon, dempe etterspørselen og gjort det mindre økonomisk attraktivt å drive med prostitusjon i Norge.

Ifølge rapporten finnes det heller ingen indikasjon på at volden mot prostituerte har økt som følge av sexkjøploven. Flere har imidlertid betvilt den konklusjonen. En av de viktigste innvendingene mot sexkjøpsloven var at de prostituerte skulle bli skadelidende som følge av at virksomheten gikk under jorden. Kritikerne frykter også at langt færre prostituerte tør å anmelde vold. Politiets innsats i Trondheim spiller en svært viktig rolle for å følge opp tryggheten til de prostituerte. Erfaringene viser at skal sexkjøpsloven ha noen verdi, så må den følges opp.

Det er naivt å tro at kjøp av sex vil forsvinne med et lovforbud. Det er likevel liten tvil om at forbudet gir et kraftig signal om at sexkjøp ikke er akseptabelt. Holdninger tar tid å endre, men umulig er det heldigvis ikke.