Forrige uke mottok han Kongens fortjenstmedalje.

- Det var helt magisk. Denne fortjenstmedaljen kan jeg dele med alle som jeg har fått jobbe sammen med. Jeg har nok dratt i gang nye tiltak, drevet det gjennom og stått på i mange år. Men en er avhengig av folkene rundt seg, og jeg er svært glad for å ha hatt så mange positive mennesker rundt meg, sier Winsnes (66).

Mangfoldig

- Du har vært engasjert på mange arenaer og ulike miljøer, hva har vært drivkraften?

- Det er gleden over å få jobbe sammen med andre mennesker og gjennom det få være noe for andre, slik at andre mennesker kan få det litt bedre, sier han.

Winsnes er lærerutdannet, med grunnfag i kristendom og idrett. Tidlig på 80-tallet var han med å bygge opp fotballsatsingen ved Kristen Videregående Skole (KVT), et tilbud til ungdom som ønsker å kombinere videregående skole og fotball på en best mulig måte. Som fotballærer og inspektør ved skolen fikk han bred kontakt med elevene. Siden 1992 har han vært tilknyttet Rosenborg Ballklub. Først som trener og leder av juniorarbeidet i klubben, og fra 1997 som daglig leder for rekrutteringsarbeidet. Fra 2008 har han vært seniorrådgiver innenfor samfunnsansvar og omdømme. Han har samarbeidet med institusjoner innenfor kriminalomsorg, rehabilitering, rusomsorg og eksterne aktører for å hjelpe ungdom med problemer. Han står blant annet bak samarbeidsprosjektet «RBK Ung i Jobb», hvor klubben samarbeider med attføringsbedrifter og Nav, hjelper ungdommer mellom 18–25 år som har falt utenfor skole- og arbeidsliv.

Han har sittet i Trondheim bystyre for Kristelig Folkeparti, vært med i misjonsarbeid, menighetsråd, idrettslagsarbeid, kor og korps. Winsnes har også vært medlem i den lokale arbeidsgruppa for byggingen av ny skole og idrettshall på Spongdal. For å nevne noe.

Indre glede

Å bry seg om andre var også viktig i oppveksten på Tempe i Trondheim på 50- og 60-tallet.

- Det var ikke noe søndagsskole, det var en del sosiale utfordringer i miljøet, blant annet med alkohol. Foreldrene mine stilte opp for folk som slet, og det dannet seg nok noen holdninger i oss ungene allerede der.

- Vi mennesker balanserer ofte på en knivsegg i forhold til utfordringer og valg vi blir stilt overfor. De fleste lander trygt på riktig side, mens noen faller ned på feil side, noe som igjen får negative konsekvenser. Da er det vår oppgave å hjelpe de som falt på feil side slik at de kan gå videre på en god måte, mener han.

- Hva er det viktigste å formidle for andre som jobber med barn og unge?

- Ingen mennesker er like. Jeg er opptatt av å gi barn og ungdom et verdisett som gjør at de kan møte den verden de skal inn i. At de ikke blir en kasteball, men heller at de greier å bygge selvtillit. Alle mennesker lever i relasjoner og er avhengige av dem for å fungere. Så må vi ha respekt for hverandres livssyn og holdninger. Jeg synes også det er viktig at de får oppleve hvor verdifullt det er å hjelpe andre, det gir en indre glede.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å holde på. Det er også avhengig av at en har en familie som har et likt grunnsyn. Kona mi, Johanne, har vært fantastisk og mange av aktivitetene har vi vært sammen om som familie, sier han som ikke er alene i familien om å få den gjeve medaljen. Søsteren Ann-Elin Winsnes Slettahjell mottok nemlig Kongens fortjenstmedalje i 2012

Bygd i byen

Winsnes fikk jobb som lærer på Spongdal skole i 1971. Han og kona bygde hus på Bråmyra og stiftet familie.

- Det er et bygdesamfunn, selv om det ligger i Trondheim kommune, sier Winsnes.

Sammen med familien, som etter hver telte tre gutter, fant han seg godt til rette med korvirksomhet, idrett og menighetsarbeid, i tillegg til lærergjerningen.

- Guttene hadde en fantastisk oppvekst med en god skole og et godt idrettsmiljø, fastslår han.

Far sjøl har også fått med seg livsvarige vennskap blant ungguttene han trente på aldersbestemte lag.

- Når en er så mye sammen blir man kamerater, og jeg har fortsatt mange venner fra den tida, selv om de er 30 år yngre enn meg. Det er ikke noen store generasjonsutfordringer, sier Winsnes som har tro på en sterk sesong for Kåre Ingebrigtsen og «gutan» på Lerkendal.

- Han har vært med og gjort noen endringer som gjør at jeg har trua på at dette kan bli veldig bra. Vi er litt tilbake til stilen som vi spilte før, laget er godt trent og de utviser stor glede over å spille fotball, sier han.