«Jaaaa» brølte de andre fotballforeldrene langs sidelinjen. Thomas Moen rykket øynene opp fra de siste oppdateringene på Facebook og Twitter.

Det var for sent. Han fikk ikke med seg målet, men møtte i stedet skuffelsen i øynene til sønnen Sebastian. Han hadde scoret sesongens første mål, mens pappa så på skjermen.

«Jeg hatet meg selv», skriver Moen i boka «Logg av! Hvordan finne balansen i din digitale hverdag» som han har skrevet sammen med Lars Bratsberg.

– Jeg ser mange foreldre som er mer opptatt av telefonen enn barnet sitt, for eksempel når de venter på trikken eller sitter på restaurant. Det er trist, og mange barn føler seg nok utestengt. Samtidig får de kanskje kjeft om de sitter for lenge med Ipaden. Men barna speiler jo bare foreldrene, og dette må vi voksne være bevisste på. Jeg er bekymret for hvilke signaler vi sender til barna våre, og hva slags vaner vi venner dem til at er ok, sier Thomas Moen.

Mer overskudd og energi

«Hvorfor ha nesa ned i en skjerm for å sjekke alle andres liv, sjekke e-post eller blåse gjennom overskrifter i en nettavis, når noen som elsker deg vil være sammen med deg?» skriver medforfatter Bratsberg i sin introduksjon i boka. I likhet med Moen merket han at teknologien snek seg inn i alt han gjorde. Det stakk i hjertet da barna gjentatte ganger spurte hvorfor han alltid måtte være på telefonen.

De to digitale forkjemperne, som ble kjent gjennom sosiale medier, begynte plutselig å snakke mer om balanse i hverdagen enn det siste innen teknologi. De tok grep om egne liv, og merket forskjellen, både på seg selv og omgivelsene.

– Det er som natt og dag. Jeg har en helt annen tilstedeværelse og mer overskudd og energi enn tidligere. Jeg er flinkere til å høre etter i møter og jeg har bedre og lengre samtaler med kjæresten min, sønnen min og vennene mine. Jeg har snakket mye om dette med vennene mine, og de har også blitt mer bevisste på det, forteller Moen.

– Aha-opplevelse

Sørlendingen har jobbet med sosiale medier og digital kommunikasjon siden 2003 og er nå merkevaresjef i selskapet Fanbooster. Lars Bratsberg har jobbet i mediebransjen siden 1997 og er nå en del av ledelsen i Google Norge.

– De som har vært digitalt aktive lenge, sånn som oss, får en aha-opplevelse når de leser boka. Det kommer som en naturlig reaksjon på at de har vært for mye pålogget. De digitale hjelpemidlene skal gi energi – ikke ta energi. Hvis en kjenner at de styrer og dominerer hverdagen er det viktig å ta grep, sier han.

Bilder av middagsmat, ferieøyeblikk og vennetreff florerer på sosiale medier som Facebook og Instagram. Moen er ikke i tvil om at mange bruker for mye tid på å dele opplevelsene, enn å faktisk nyte dem.

– Vi dokumenterer mer enn vi lever. For mange er det viktigere å fortelle hvor man er og hva man gjør enn å være til stede i øyeblikket, mener han.

– Jeg prøver å gå frem som et godt eksempel, selv om jeg også synder av og til. Men boka handler mye om bevisstgjøring på hva du bruker tid og energi på, sier Moen.

Folkeskikk

«Straks ferdig», sier mange før de forsvinner inn i skjermen igjen, og ord som «skjermsjalusi», «skjermvegg» og «skjermfjern» gir mening for stadig flere.

– Hva er de største feilene folk gjør, som skaper ubalanse i hverdagen?

– Det er å få varslinger som er designet til å forstyrre dem og å gjøre dem avhengige. Mange bruker også telefonen som vekkerklokke. Men smarttelefonene har et lys som gjør at en våkner, og det er jo det stikk motsatte av det en bør gjøre om kvelden. Det er også et problem at det er sosialt akseptert å ta opp mobiltelefonen og sjekke ting midt i en samtale. Det er rett og slett uhøflig, mener Moen.

Selv om de yngste er premissleverandører og trendsettere digitalt, mener Moen at generasjonen som vokste opp avlogget, uten internett, må sette standarder.

– Vi må ta det ansvaret alle generasjoner før oss har tatt, og fortelle hva som er greit og ikke. Vi må hjelpe til med å gi de unge gode vaner, sier han.

«Det er fortsatt ikke bra å avbryte en samtale i det virkelige liv for å svare på noe fra den digitale verden, selv om sistnevnte føles som en naturlig del av den yngre generasjons verden, er det vår generasjons plikt å videreføre normal folkeskikk», skriver Moen og Bratsberg i boken og slår et slag for å kjede seg ti minutter daglig.

– Det er veldig fornuftig, jo mer man tør å kjede seg jo mer ro for du over deg. Du merker at hjernen din jobber, ting flyter, sier Moen.

Logger av til fjells

31-åringen er en populær foredragsholder og har rådgitt en lang rekke bedrifter om bedre kommunikasjon i sosiale medier. Han har en profil på de fleste sosiale medier og har blogget siden 2003. Om noen den gangen hadde fortalt han at han 12 år senere skulle en skrive en bok om å logge av hadde han aldri trodd det.

– Men det har vært så viktig og så godt både for karrieren og familien min. Lars og jeg er glade og stolte over at vi har gjort dette, det er en viktig debatt. Vi har ikke alle svarene, men det er viktig at temaet kommer opp, fastslår han.

Påska tilbringer han til fjells, avlogget, sammen med sønnen, kona og familien.

– Telefonen legger jeg på kjøkkenet, i tilfelle noe alvorlig skjer og noen trenger å nå meg, men fokus blir på å være sammen med de menneskene som betyr mest for meg i livet.