Der har mellom 50 og 100 tidligere politiske fanger sultestreiket siden midten av april.

De sultestreikende krever bedre pensjon og kompensasjon for tiden de satt fengslet under general Augusto Pinochet, som tok makten i Chile etter et blodig statskupp i 1973.

Hector Figueroa (63) ble selv fengslet samme år, ifølge seg selv fordi han var militant sosialist som støttet den demokratisk valgte Salvador Allende. Mandag og tirsdag denne uken gjennomførte 63-åringen en kort sultestreikmarkering i sympati med sine venner i Chile.

Adresseavisen møtte ham sammen med kona Amelia Chavez (64) hjemme på Saupstad i Trondheim.

1850 kroner i måneden

– Dagens chilenske president Michelle Bachelet gikk til valg på bedre kompensasjon for tidligere politiske fanger, men ingenting har skjedd, sier ekteparet.

Det er flere ganger anslått at rundt 30 000 mennesker ble torturert og 3000 drept under Pinochet, som regjerte i 17 år. Generalen ble avsatt i 1990, men fortsatte som forsvarssjef helt til 1998. Etter at landet gradvis begynte å bevege seg mot et demokrati, har flere av diktaturets ofre fått kompensasjon.

President Michelle Bachelet, som kommer fra det chilenske Sosialistpartiet, ble selv arrestert av Pinochet-regimet. Hennes egen far døde av hjerteproblemer etter å ha blitt torturert.

– Etterkommere av dem som mistet livet har fått skikkelige erstatninger, og det samme gjelder dem som mistet jobben sin under Pinochet. Men for de politiske fangene har erstatningene vært mindre. I dag får alle disse 150 000 pesos i måneden, som er under minimumslønnen for en arbeider. Summen gjelder også uavhengig om man satt fengslet i to dager eller ti år, sier Figueroa.

150 000 pesos tilsvarer rundt 1850 norske kroner med dagens kurs.

Fengslet som 21-åring

Ifølge den latinamerikanske tv-stasjonen Telesur krever de sultestreikende i Chile nå en oppjustering av det månedlige beløpet til 616 dollar (cirka 4600 norske kroner), samt en ekstra kompensasjon på 160 dollar (cirka 1050 norske kroner).

Talsmann for gruppen av sultestreikende, Victor Cuevas, sier til tv-stasjonen at de streikende er mellom 65 og 75 år gamle, og at aksjonen gjennomføres i seks chilenske byer. De streikende krever også at myndighetene etablerer en offentlig instans for å beskytte rettighetene til tidligere politiske fanger.

Hector Figueroa satt fengslet i ni år og tre måneder under Pinochet, men får ingen kompensasjon. Årsaken er at han bare hadde vært i jobb ett år og ni måneder før han ble fengslet. Grensen for kompensasjon er satt til to års sammenhengende jobb før fengsling, forteller han.

–Jeg ble fengslet som 21-åring, og mistet hele min ungdomstid i fengselet, sier Figueroa, som sammen med kona kom til Norge etter løslatelsen i 1983.

Fortsatt konflikter

Her har paret fra byen Concepción etablert seg og stiftet familie. Figueroa jobber i Felleskjøpet, mens kona er barne- og ungdomsarbeider ved Byåsen skole. Hjemlandet Chile er fortsatt splittet.

Under 40-årsmarkeringen for kuppet i 2013 ble den politiske debatten igjen preget av konflikter mellom støttespillere og motstandere av Pinochet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flere politikere fra det høyreorienterte UDI-partiet har flere ganger rettferdiggjort Pinochets militærkupp, og blant annet pekt på kaotiske tilstander i perioden da Salvador Allende styrte landet.

I presidentvalgkampen samme år fikk Michelle Bachelet sin sterkeste motstander i høyresidens Evelyn Matthei. I likhet med Bachelets far var Mattheis far general i luftvåpenet forut for militærkuppet. Men der Bachelet-familien støttet Allende, støttet Matthei-familien Pinochet.

– Navnene på dem som bombet regjeringskvartalet under kuppet er blitt frigitt, men de har ennå ikke fått noen dom. I deler av militæret er det fortsatt mange som støtter Pinochet, mener Figueroa.

Flere chilenere venter enda på å få vite hva som skjedde med deres familiemedlemmer under diktaturet. Augusto Pinochet selv døde i 2006, 91 år gammel. Han ble tiltalt for flere tilfeller av tortur og kidnapping, men rakk aldri å bli dømt.

Kritiske: - Dagens chilenske president Michelle Bachelet gikk til valg på bedre kompensasjon for tidligere politiske fanger, men ingenting har skjedd, sier ekteparet. Foto: MARIANN DYBDAHL
Mange drepte: Ameila Chavez (64) forteller at det stadig blir oppdaget massegraver i hjemlandet. Rundt 3000 chilenere «forsvant» under Pinochets styre. Foto: MARIANN DYBDAHL
Satt fanget: Hector Figueroa satt selv som politisk fange i ni år og tre måneder under Pinochet-regimet. Etter løslatelsen flyktet han til Norge. Foto: MARIANN DYBDAHL