Mange snakker om Trondheim før og etter byjubileet og Cutty Sark i 1997. Det var da trønderne lærte seg å sette pris på uteliv. Men fortsatt har vi litt å gå på.

Les også: Alle elsker Bakklandet, ingen liker Brattøra

Mange er bekymret for Trondheim sentrum. Butikkene i Midtbyen har lenge tapt konkurransen mot de store, bilbaserte kjøpesentrene. Det tomme, triste Torvet har vært et tema så langt tilbake som noen kan erindre. Heller ikke de nye urbane møteplassene på Brattøra virker å være noen umiddelbar suksess. Vil trønderne egentlig ikke bo i by?

Mathallen kan bli en prøvestein på om trønderne omsider er klare for mer urbane vaner. I dag er Mathallen i Prinsenkrysset en byggeplass, men om fire uker er lokalet fullt av trøndersk mat og drikke til hverdag og fest.

Kortreiste grønnsaker, fiskehandler, slakter, ostedisk, akevittbar, lokalprodusert øl. Puh. Vinkelnere, baristaer, restaurant, kaffebar. Alt en gourmet kan drømme om, men det stopper ikke der. Trøtte busspassasjerer kan også smøre sin egen matpakke om morgenen. Her får vi Trøndersk matfestival hver dag hele året midt i Trondheim sentrum. Det virker nesten for godt til å være sant.

Les også: Slik blir den nye mathallen

Nyheten om at Trondheim skulle få en mathall ble møtt med begeistring. Nesten 10 000 liker Mathallen på Facebook. Mange av oss svarer kjekt at vi vil handle lokalprodusert ost og kortreiste grønnsaker. Men vi trøndere er nå en gang trøndere. Når arbeidsdagen er ferdig setter vi oss gjerne i hver vår bil og svinger innom Rema.

Ambisjonene om de kortsvømte kamskjellene krasjlander i hylla med noe masseprodusert fra Santa Maria eller Stabburet. Historien har vist at den ene delikatessebutikken etter den andre har måttet gi opp, til og med i Ravnkloa. Få steder er tilbudet av ferskvarer dårligere enn i Trondheim sentrum. Kanskje kan vi snart snakke om Trondheim før og etter Mathallen.

I skyggen av kritikken, har det skjedd mye i Trondheim. Strandpromenaden mellom Skansen og Brattøra, bruktmarked langs bryggerekka, isbar i Ravnkloa, tre vegetarrestauranter og flere nye bynære parker har tilført byen mangfold. Byens eneste mikrobryggeri har etter mange år fått sylskap konkurranse. Bare i Trondheim kommune selger fem bryggerier lokalprodusert øl. Hadde det vært lørdag og solskinn hver dag hadde tilbudene i Trondheim sentrum vært garantert suksess.

Les også: Lærte faget av Hellstrøm

Det hjelper ikke med all verdens kule kafeer, fine parker, gode benker og flotte butikker dersom ingen bruker dem til hverdags. Vi trøndere må lære oss å bruke byen på triste og regntunge tirsdager i november også.

I dag er Mathallen i Bøndernes hus en byggeplass, men om fire uker vil lokalet være fylt av lokal mat og drikke. Daglig leder Anne Morkemo har stor tro på at trønderne vil sette pris på det nye tilbudet. Foto: TERJE SVAAN
Vi trøndere må lære oss å bruke byen på triste og regntunge tirsdager i november også. Foto: OLE MARTIN WOLD
Heller ikke de nye urbane møteplassene på Brattøra virker å være noen umiddelbar suksess. Vil trønderne egentlig ikke bo i by? Foto: Adresseavisen