Portugiseren er daglig leder for Oppdal Smak & Behag, en 500 kvadratmeter stor lokalmatbutikk som åpner i Oppdal sentrum fredag.

Samtidig arrangeres den nye festivalen «Matauk - mat fra fjellet», initiert av lokalavisa Opdalingen.

Kjøttekspert

- Jeg tror oppdalingene er klare for dette nå, og de som kommer hit vil bli overrasket over hvor mye bra varer vi har, sier Borges som kom til Oppdal første gang i 2008, som sesongarbeider på Norturas anlegg.

43-åringen er utdannet kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter og drev egen restaurant hjemme i Portugal i ti år.

- Vi serverte i snitt 400 middager hver dag. Det er en god erfaring å ha med seg, sier Borges. Han er vokst opp rundt Portugals høyeste fjellkjede, Serra de Estrela. Da er det kanskje ikke så rart at han trives i den trønderske fjellbygda?

Lam er best

- Det er en rolig og veldig trivelig plass å bo, med mange hyggelige folk. Etter mange år i byer, med mye folk og stress var det veldig godt å komme hit, sier han.

Mange kjenner ham fra ferskvaredisken på Coop Oppdal, hvor han jobbet i fem år. Nå gleder han seg til å jobbe tett med lokale bønder og by på det beste av mat fra området.

- Lam fra Oppdal er en fantastisk råvare, noe av det beste som finnes i verden. Og fjellmandelen er suveren, sier Borges, som også kan by på kjøttkaker og lunsjkaker laget av limousin-kjøtt fra Megarden i Drivdalen til åpningsdagen.

Klippfisk-ekspert

- Det er utrolig mørt og fint kjøtt, en fantastisk smaksopplevelse mener han, som gjerne serverer en eller annen klippfiskrett når han skal imponere med mat fra sitt eget hjemland.

- Det er jo også en norsk råvare, men den er ikke så mye brukt her. Hjemme i Portugal har vi 300-400 varianter av klippfisk, mens her serveres det stort sett i tomatsaus, sier han.

Det er Oppdal Spekemat som står bak etableringen av den nye butikken.

Håndverksbaker fra Jamaica

I lokalene åpner også Bakeriet Sprø, et håndverksbakeri hvor Gina Schønheyder sammen med sin tyske bakerkollega Tim-Florian Fedderke skal sørge for fersk bakst fra steinovn. Hun er opprinnelig fra Kingston på Jamaica, men er gift og bosatt i Oppdal med mann og tre barn.

- Jeg studerte i USA og jobbet også på et håndverksbakeri der. Det var et enkelt konsept, med veldig gode brød og god kaffe. Jeg har tenkt på det lenge og nå tar jeg sjansen, jeg tror det skal gå bra, sier hun som også har latt seg inspirere av det populære Bakeriet i Lom.

Lokalavis bak matfestival

Prosjektleder for den nye matfestivalen, Opdalingen-redaktør Tore Aasheim gleder seg til helgens matfest, med gourmetfest, konserter, kurs og foredrag og helt sikkert mange smaksprøver.

- Som nyinnflytta til Oppdal for et par år siden ble jeg litt forundret over at saue- og mandelpotetbygda Oppdal ikke hadde en egen matfestival. Det finnes mange gode småskalaprodusenter i området og folk lager mat med hjertet, både i Oppdal og Rennebu. Det var mange som syntes det var en god idé, men det var ingen som fikk samlet folk slik at man kunne samarbeide om et slikt stort prosjekt. Til slutt bestemte vi oss i lokalavisa for at vi skulle ta på oss denne jobben, forklarer han.

Også i Stjørdal er det mye godt å bite i denne helga. Matdagene byr på nesten 60 utstillere av mat og drikke, kokkekamp og konkurranser.

Festivalklare: «Matauk - mat fra fjellet» arrangeres for første gang i helga i Oppdal. Fra venstre prosjektleder og redaktør i lokalavisa Opdalingen Tore Aasheim, festivalsekretær Torgun Sunde Fladby, Aase Anita Midtskog fra Oppdalsmuseet, daglig leder i Smak & Behag Adelino Borges, banksjef Frøydis Aaberg Jacobsen i Sparebank1 SMN, Ruth Mellemseter fra Notabene/Coop Mega, Nina Eithun fra Skifer Hotel og Inge Laurtizen fra Oppdal kulturhus. Foto: Tommy Fossum