– Vi vil skape et godt sted for mennesker. Da er arkitekturen viktig, sier administrerende direktør Ole Petter Bjørseth i Kjeldsberg Eiendom.

Selskapet har visjoner om å bygge ut en helt ny bydel på 275 mål, med 350 000 kvadratmeter næringseiendommer, 300 leiligheter og et bydelssenter med butikker og servicetilbud.

De er godt i gang. I 2011 åpnet en av Trondheims mest særpregete kontorbygninger i Sluppenveien 17A mellom postterminalen og E6. Bygningen med uvanlige linjeføringer og en bekledning som ser ut som stål, ble raskt et blikkfang for bilistene på E6.

Nå er søsterbygningen, den nesten dobbelt så store Sluppenveien B/C på over 13 000 kvadratmeter, tatt i bruk. Den er bygd i samme stil og har navnet Stålgården. Begge bygningene er inspirert av den kjente arkitekten Frank Gehry, som blant annet har tegnet Guggenheim-museet i Bilbao.

Viktig for trivselen

Bygningene har reist seg i et område der man vanligvis ikke har vært så nøye med det arkitektoniske uttrykket. Lavmælte, enkle lagerbygninger, industrilokaler og bensinstasjoner har dominert strøket. Hvordan bygningene ser ut, har ikke vært så nøye når de blir bygget slike steder, i et «mellomland» mellom bykjernen og byens utkant. Funksjonen har vært langt viktigere enn estetikken.

Da Kjeldsberg hyret inn ARC Arkitekter, startet en annerledes utvikling.

– Arkitekturen er viktig for at folk skal trives. Hvis Trondheim som teknologiby skal tiltrekke seg de gode hodene fra omkring i verden, trenger byen en attraksjonskraft. Arkitekturen der folk skal bo og jobbe, spiller en stor rolle for hvor tiltrekkende byen blir, sier Bjørseth.

Han skal snart til London og selge inn Trondheim som en god by å flytte til. Som argumenter skal han blant annet bruke ti gode historier om nyskapende forskning på NTNU. Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser er bare én av historiene.

Miljøvennlig bygg

Bjørseth kan også skryte av Kjeldsbergs nye bygninger, som stort sett huser folk fra kunnskapsbaserte næringer, teknologi- og ingeniørbedrifter.

– Vi har lagt vekt på at folk skal trives her. Derfor er det åpent, lyst og luftig, og vi får inn mye dagslys. De ulike bedriftene som jobber her, har dessuten mye til felles, og det oppstår ofte samarbeidsprosjekter mellom dem. Dessuten har vi lagt sterk vekt på å skape et miljøvennlig bygg.

Stålgården er et såkalt passivhus, det vil si en bygning som bruker mye mindre energi til oppvarming og avkjøling enn det som har vært vanlig. Enova har vært samarbeidspartner under byggingen.

Først i Norden

– Dette er den første bygningen i Norden som bruker termoaktive dekker. Det vil si at etasjeskillene både tar til seg og avgir varme. Etasjeskillene er i betong og inneholder rør som vi sender vann gjennom. Om sommeren holder vannet en temperatur på 16 til 20 grader, om vinteren 26 til 30 grader, forteller prosjektdirektør Harald Bjørlykke i Kjeldsberg eiendom.

Leietakerne, som stort sett sitter i åpne kontorlandskap, er fornøyd. Mette Abelseth Pütz i Selberg Arkitekter er en av dem.

– Dette er utmerkete lokaler for oss, og vi arbeider tett sammen med andre bedrifter som ligger rett ved siden av oss. Dermed oppstår et fint miljø, sier hun.

600 skal arbeide i Stålgården når alle har flyttet inn i mars neste år. Kjeldsberg Eiendom skal også flytte tid fra sine lokaler på Nedre Elvehavn, en utbygging de også var sentral i.

Høyhus på 18 etasjer

Sammen med søsterbygningen ved siden av og en tredje bygning som ble rehabilitert og bygget om i fjor, er Stålgården starten på en storstilt utbygging.

– Vi har planer om å skape en bydel som i areal er atskillig større enn Nedre Elvehavn. Der er det 1200 boliger. Her planlegger vi 3000. Blant annet har vi håp om å bygge et høyhus lengst mot nord på 18 etasjer og et bydelssenter på 9500 kvadratmeter. Vi vil skape en levende bydel. Hvis man ser på hvor folk er bosatt i Trondheim, ligger Sluppen midt i byen, sier Bjørseth.

Det gjenstår fortsatt mye kommunal behandling før utbyggingen av den nye bydelen kan starte. Men høyhus på denne strekningen er vedtatt politikk i Trondheim, og byen vokser fort.

Seks etasjer: Administrerende direktør Ole Petter Bjørseth i Kjeldsberg Eiendom liker å vise fram det seks etasjer høye trappehuset. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178;MARIANN DYBDAHL
Godt miljø: - Vi trives veldig godt, sier Mette Abelseth Pütz i Selberg Arkitekter, som er en av leietakerne. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178;MARIANN DYBDAHL