For to år siden kuttet hun ut melkeprodukter, mel og sukker som følge av intoleranse mot disse matvarene.

– Plagene ble redusert, men samtidig viste blodprøver hos legen at jeg får for lite av noe og jeg må eksempelvis erstatte melk med noe annet. Men det er utfordrende å skulle lage mat som både er god og fullverdig ernæringsmessig, og jeg håper kurset kan lære meg mer om hva kroppen trenger, sier Catherine Brun.

Hun understreker at hun meldte seg på kurset først og fremst for å gjøre noe hyggelig og inspirerende sammen med to venninner. Etter halvannen time med ernæringsteori har hun også lært mye nytt.

– Eksempelvis visste jeg ikke at vi får i oss mer enn nok omega 6, og altfor lite omega 3, sier Catherine Brun.

Sutteklut

Kurset er i regi av det private helseforetaket Dønn Sliten i samarbeid med gourmetrestauranten To Rom og Kjøkken lørdag. Dønn Sliten jobber med mennesker som opplever slitenhet, utbrenthet og fatigue.

– Gode næringsstoffer er spesielt viktig hvis kroppen har vært utsatt for store belastninger og stress ved blant annet sykdom, traumatiske opplevelser, samlivsbrudd eller familieproblemer. Da blir ofte usunn mat en sutteklut, sier samtaleterapeut og daglig leder Terje Hovdal i Dønn Sliten.

Nylig åpnet foretaket praksis hos klinikk ISIS i Trondheim. I samarbeid med ernæringsterapeutene Rolf Johnsen og Kjersti Haagaas er han opptatt av at variert kost er viktig for velvære og helse.

Lavkarbo og anti-fett

– Er du sliten og deprimert kan dette forsterkes hvis kjemien i kroppen er feil. Jeg sier ikke at du blir deppa av pizza eller kvitt ADHD med et bedre kosthold, men det er liten tvil om at riktig mat bidrar til mer energi og dermed bedre mental helse, sier Hovdal.

Kjersti Haagaas, som har fartstid som akupunktør gjennom 34 år i tillegg til å være ernæringsterapeut, understreker at matkursene og kostholdsveiledning ikke følger typiske trender som strenge lavkarbodietter eller anti-fettdietter.

– Kosthold er trendy, og mange eksperter krangler om hva som er et riktig kosthold. Hvordan kan dere være sikre på at dere gir riktig veiledning?

– Vi baserer oss kun på moderne forskning, og har i tillegg knyttet til oss en ernæringsfysiolog. Dette er ikke noe fantastisk pekefinger-diettkurs, men fornuftige kostholdsråd, sier Hovdal.

Geitost vs. G35

– Er det ikke fare for at folk som sliter fysisk og psykisk blir overdrevent opptatt av mat, allergier og intoleranse?

– Jo, og mat må aldri bli en knagg man henger andre problemer på. Derfor er vi opptatt av ikke å fokusere ensidig på bestemte dietter, men lage god mat.

– Hva er problemet med en brødskive med brunost?

– Det er overhodet ikke noe problem med det, men det kan være smart å bruke geitost i stedet for den klassiske G35 med kumelk. Det er mindre sukker i geitemelk, og det kan dessuten beskytte deg mot sykdommer som du kan få i framtiden, sier Kjersti Haagaas.

Denne menyen lagde de

Rødbetsalat med hvit geitost, honning, ruccola og nøtter.

Mange som ikke tåler kumelk, kan spise geitemelk som dessuten har mindre sukker. Rødbeter har mye kostfiber og stivelse, men ruccola er en god kilde til folsyre og vitaminene A, C og K. Bitre matvarer, som blant annet ruccola, er bra i et kreftforebyggende kosthold. Nøtter har masse proteiner og fett. Fast, norsk honning inneholder mindre fruktose enn flytende, og er derfor sunnere.

Blåskjellsuppe med torsk

Torsk fortynner blodet på grunn av innholdet av omega 3, den suverene vinneren blant fettsyrer. De færreste av oss får i oss nok omega 3 i moderne kosthold og man bør ta en spisekje hver dag. Omega 3 veier opp for det overdrevent høye innholdet av omega 6 i norske matvarer. Dropp mais- og soyaolje, her er det altfor mye omega 6.

Mørbradbiff med rotgrønnsaker

Kjøtt er en glimrende kilde til animalsk protein. Et vanlig norsk kosthold med kjøtt, fisk, nøtter, egg og melk gir oss nok proteiner. Mange tror man får i seg for lite proteiner og folk som trener kjøper dyre protein-shaker. Det er penger rett ut av vinduet.

Kilde: Ernæringsterapeuter Rolf Johnsen og Kjersti Haagaas, Dønn Sliten.

Supersunn søtpotet: Søtpotet gir deg betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og kan omdannes til vitamin A. Kjøkkensjef Carina Loftheim Merieau ved To Rom og Kjøkken bruker søtpotet til mørbrad. Foto: Kari Hovde
Kjøkkensjef Carina Loftheim Merieau viser kursdeltagerne hvordan man best fileterer torsken til blåskjellsuppen, en fisk som forøvrig også er helt suveren rent helsemessig. Den inneholder blant annet omega 3, en fettsyre som de fleste av oss får for lite av. Tina Indiana Hjellup (fra venstre), Trine J. Waagbø, Wenche Rolandsen, Anine Drageset og Kari Steinsbø følger med. Foto: Kari Hovde