– Vi kan ikke ta for gitt at vi alltid vil leve på den gylne gren. Sintef har hatt en viktig oppgave i 65 år. Nå går vi inn i en enda viktigere fase. Utfordringer med økte kostnader og klima gjør at innovasjon blir sentralt.

Det sier Alexandra Bech Gjørv (49), som overtar som ny sjef i forskningskonsernet Sintef etter Unni Steinsmo i januar neste år. Nyheten ble kjent i går, da styret fattet sin endelige beslutning.

– De utfordringene vi står overfor skaper en nødvendighet for innovasjon, sier Bech Gjørv.

«Krevende tider»

Sintef fikk et overskudd på 143 millioner kroner før skatt i fjor, men varslet at færre oppdrag fra olje- og gassektoren ville medføre kutt i bemanningen. Nedgangen i bransjen, som kommer som følge av lavere oljepris og dertil lavere investeringsvilje, har fått store ringvirkninger.

Bech Gjørv er ikke formelt ansatt i Sintef før 15. september i år, og skal bruke det neste halve året til «dialog med kunder, samarbeidspartnere og egen organisasjon», ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i går.

Hun sier likevel dette om utfordringene:

– Jeg har ikke vært dypt inne i dette ennå, men inntekter og kostnader kan bli en vesentlig utfordring, også i Sintef. Det er krevende tider i kompetansebedrifter, og omstilling har sine egne utfordringer. Vi skal sørge for å være konkurransedyktige.

Sintef har nær 2100 ansatte, hvorav 1500 sitter i Trondheim. Miljøet er svært kunnskapstungt, og 53 prosent av forskerne har doktorgrad.

Jurist, ikke teknolog

Den nye toppsjefen er derimot ikke teknolog, men jurist.

– Jeg har gjennom mange år vært vant til å jobbe tett på og lede mennesker som er eksperter. Samtidig er én av juristens styrker å trenge til bunns i problemstillinger, sier Bech Gjørv.

49-åringen har bred bakgrunn fra industri- og næringsliv, og har blant annet hatt direktørstillinger i Norsk Hydro og Statoil. De siste fem årene har hun vært partner i Advokatfirmaet Hjort i Oslo, i tillegg til et innhopp som administrerende direktør i Sarepta Energi. Bech Gjørv ledet også 22. juli-kommisjonen etter terrorangrepene i Oslo i 2011.

– Det har gitt meg mange kunnskaper. Da jeg sluttet i industrien etter 17 år, fikk jeg spørsmål om «hvordan kan du være advokat». Men jeg har fått det til ganske bra, sier hun.

Les også: Bech Gjørv ny leder i Sarepta

– Vi har et ansvar

Tidligere har også Bech Gjørv sittet i Sintefs styre i to perioder, der hun blant annet var med på ansettelsen av Unni Steinsmo, konsernsjefen som nå trekker seg tilbake i januar. Bech Gjørv sier hun vil gjøre Sintef enda mer synlig i den norske offentligheten.

– Jeg blir sjef for en virksomhet som jobber for «teknologi for et bedre samfunn», både på kort og lang sikt. Sintef har et enormt potensial til å bli en enda viktigere stemme, også i andre steder enn forskningsmiljøene, sier Bech Gjørv, og utdyper:

– Et godt demokrati forutsetter opplyste velgere. Vi har et folkeopplysningsansvar, samtidig som vi skal være premissleverandører for politikerne.

Sintef, som har forskningsoppdrag innen teknologi, naturvitenskap, helse og samfunnsvitenskap, er involvert i prosjekter som nylig fikk 547 millioner kroner i tildeling til laboratorier og utstyr fra Forskningsrådet. Men den norske modellen for forskningsfinansiering er ikke god nok, mener den nye Sintef-sjefen.

– Vi har fått mye penger, og politiske signaler om finansieringen av Ocean Space Center er for eksempel gode, men sammenlignet med EU er ikke modellen optimal. Jeg skal bruke mye tid på å sette meg inn i dette rammeverket, sier Bech Gjørv.

Les også: Gjørv avviser mangel på faglig kompetanse i kommisjonen